Kişisel Bakım

Evde Sabun Nasıl Yapılır?

instagram takipçi hilesi

Evde sabun nasıl yapılır.. Günlük hayatımızda en çok kullandığımız temizlik ürünü şüphesiz sabundur. Evlerimizde, işyerlerimizde, yemek yiyebileceğimiz yerlerde, alışveriş merkezlerinde kısacası elimizi yıkamamız gereken her yerde artık sıvı sabun kullanmalıyız.

evde sabun nasil yapilir1

Maliyetleri düşük tutmak için birçok şirket ne yazık ki daha basit sabun yapma yöntemlerini ve kimyasalların kullanımını tercih etti. Doğal olarak önemli bir raf ömrüne sahip olan bu ürünlere bir takım koruyucu katkı maddeleri ekliyorlar. Cildimizi temizlemek için kullandığımız sabunların pH’ı cildimize zarar vermemek açısından önemli olsa da bu sabunların çoğu ne yazık ki sağlığın uyması gereken standartları göz ardı ediyor.

Evde Sabun Nasıl Yapılır?

Zeytinyağı, lavanta ve defne ile sabun yapın; kokulu, renkli, portakal-limon aromalı çeşitli sabun yapımı tarifleri denemek için can atacaksınız. Ancak evde sabun yapımı tariflerine bakarken akılda tutulması gereken bir şey, içine koyacağınız malzemelerin %100 doğal olmasıdır. Çünkü bazı tariflerde “kostik” denen bir şeyden bahsedildiğini göreceksiniz.

evde sabun nasil yapilir2

Şimdi size tamamen doğal, dışarıdan satın alabileceğiniz ve yabancı maddeler içermeyen bir ev yapımı sabun tarifi vereceğim:

Malzemeler

  • Zeytinyağı 250 ml
  • Atık yağları evde sabun yapmak için kullanabilir, belki de ilk defa denediğiniz atık yağları kullanabilirsiniz. Atık yağın filtrasyon yoluyla kullanılması önemlidir, çünkü lavabonuzdan döktüğünüz veya attığınız her litre kullanılmış yağ, bir milyon litre doğanın suyunu kirletir.
  • %100 zeytinyağı olmasını istiyorsanız ilk denemeniz olarak piyasadan uygun fiyatlı bir doğal sızma zeytinyağı seçebilirsiniz.
  • Gri su: 300 ml. (100 gram kül içermesi gerekiyor)

Doğal sabun yapmak istiyorsanız işin püf noktası bu malzeme. Eski zamanlarda, kıyafetleri ovmak için odun külü kullanılırdı ve bu yöntem lekeleri çıkarmak için kullanılırdı. Günümüzde sabun yapımında odun külünün etkisi için yukarıda bahsettiğimiz kostik adı verilen madde kullanılmaktadır. Kimyasal kullanmak istemediğimiz için odun külü kullanacağız ve çok doğal bir sabun yapacağız. Bunu yapmak için, küllerini çıkarmak için ahşabı bahçede veya balkonda bir barbeküde yakın. Odun külünde plastik, kağıt, kömür olmamalı, bunu göz ardı etmeyin.

  • Bir tutam tuz

Diğer malzemeler ise tamamen size kalmış, içine lavanta, defne yaprağı, zeytin yaprağı, aromatik yağlar veya zararsız boyalar ekleyebilirsiniz.

Evde sabun yaparken renklendirici kullanmıyorsak, sabunun rengini belirleyen şey küllü sudur. En beyaz, en berrak sabunu elde etmek istiyorsak, külü hangi ağaçtan kullanacağımız önemli. En beyaz sabunu yapmak için kullanılan elma ağacının odununu bulabilirsek harika olur. Değilse meşe, defne, kayın dallarını da kullanabiliriz.

Nasıl Yapılır?

Üçe bir oran kullanacağız yani 300 gram hazır suya 100 gram kül ekliyoruz. Kaynatmak yerine suyu kaynatıyoruz, henüz sıcakken külü ekleyip karıştırıyoruz. Daha iyi birleştiklerinden emin olmak için 1 gün bekletiyoruz, ara sıra karıştırıyoruz, çok fazla değil. Günün sonunda yapılıp yapılmadığını belirlemenin kolay bir yolu var, kostik içine bir yumurta bırakıyoruz ve sadece ucu kalmışsa karışım sizde.

evde sabun nasil yapilir3

Bunu yaparak, aslında sabun için ideal pH’ı ölçüyoruz. Sağlıklı sabunlar için ideal pH 12-15’tir. Yumurta testini geçen karışımlar ideal pH değerine sahip sabun sağlayacaktır. Yumurtalar tamamen batıyorsa karışım biraz sulu olabilir ve sertliği artırmak için biraz daha ısıtmanız gerekecek, tersine yumurtalarınızın çoğu karışımda kaldıysa biraz su ekleyebilirsiniz.

  1. Zeytinyağı ve salçayı karıştırın.
  2. Zeytinyağını derin bir çelik tavada ısıtıyoruz, sıvıyağı yavaş yavaş yağa ekliyoruz ve zeytinyağı kaynama noktasına gelmeden karıştırıyoruz.
  3. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırmaya devam ediyoruz. (40-50 dakika)
  4. Karıştırma işlemi sırasında biraz tuz ekleyebiliriz, bunu daha iyi bir kıvam için yapıyoruz.
  5. Ardından ocağı kapatın ve biraz daha karıştırın.
  6. Sonrasında soğumaya bırakıyoruz.
  7. Soğuduktan sonra ise buzluğa koyup, katılaşmasını bekliyoruz.
  8. Katılaştıktan sonra kullanabilirsiniz.

Evde Sabun Yapımı İle İlgili Videolar

https://www.youtube.com/watch?v=AWPL5-qaJ1k

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu