Endüstri 5.0 Nedir? Endüstri 4.0 İle Farkları Nelerdir?
Toplum 5.0 olarak da sıkça karşımıza çıkan Endüstri 5.0 terimi, insansız teknoloji çağı olarak nitelendirilebilir. İlk defa Almanya’nın Hannover şehrinde düzenlenen bir teknoloji fuarında gündeme getirilen Endüstri 5.0, süper akıllı toplum dönemini ifade eder ve toplum ile teknolojinin iş birliği içinde olmasını temsil eder.
Bu dönemde, savunma alanında kullanılan insansız hava araçları, yapay zeka tabanlı otonom robot sistemleri, insana benzeyen robotlar gibi birçok teknolojik gelişme Endüstri 5.0’ın ortaya çıkmasına önemli katkılar sağlamıştır. Elbette, bu teknolojik döneme uyum sağlamak tahmin edilenden daha zorlu bir süreçtir.
Ancak, bu çalışmaların insanlara sunduğu avantajlar ve kolaylıklar göz önünde bulundurulduğunda, bu gelişmeler insanları korkutucu bir şekilde etkilememektedir. Teknolojinin her geçen gün değişmeye ve gelişmeye devam etmesi, eskiden sadece bir söylem olarak görülen birçok kavramın artık günlük hayatta kullanılmaya başlandığının farkına varmamıza neden olmuştur.
Endüstri 4.0 ve Endüstri 5.0 Arasındaki Farklar Nelerdir?
Endüstri 4.0, nesnelerin interneti, bulut bilişim, yapay zeka ve büyük veri gibi teknolojilerin sağladığı verilerle yönetilen bir dönüşümü ifade eder. Toplum 5.0 ise toplumun refah seviyesini artıran süper akıllı toplumların gelişimine katkı sağlayan bir evrimdir.
Endüstri 5.0’ı Endüstri 4.0’tan ayıran en önemli özellik ise; Endüstri 4.0’ın bilgi ve zeka üretimini insanlarla birlikte teknoloji kullanarak gerçekleştirirken, insana odaklanmasıdır. Endüstri 5.0, bilgi ve teknolojiyi yapay zeka aracılığıyla işleyerek, insansız teknolojiler üreterek ve bunları insanların hizmetine sunarak önemli bir adım atmıştır. Genel farklar şu şekildedir;
- Endüstri 4.0, işlerin nasıl gerçekleştirileceğine odaklanırken, Endüstri 5.0, işleri nasıl optimize edeceğimizi, özellikle insan-saat ilişkisini nasıl geliştireceğimizi araştıran bir yaklaşımdır.
- Endüstri 4.0 döneminde otomatik makineler sıkça tercih edilirken, Endüstri 5.0’da ise bilgi sahibi, deneyimli ve yeterli çalışanların yetenekleri akıllı makinelerle entegre edilerek iş verimliliğinin artırılmasına odaklanılır.
- Endüstri 4.0 sürecinde, yapılan iş ne olursa olsun veriler bilgisayara aktarılır ve depolanır. Endüstri 5.0’ın ana odağı, mevcut işleri akıllı makinelerin katkısıyla gerçekleştirerek, çalışanların lehine olanaklar sunan bir sistem olarak özenle şekillendirilmiştir.
Endüstri 5.0 Meslekleri Nelerdir?
Endüstri 5.0’nin etkisiyle yapay zekaya dayalı meslekler öne çıkıyor. Bu durum, bildiğimiz meslekleri yeni bir görünüm ve konforla buluşturuyor. Sağlık teknisyenliğinden mühendisliğe, donanım uzmanlığından finansa, pazarlamadan araştırmaya kadar birçok alanda, yapay zeka meslekleri yeniden şekillendiriyor ve insana özgü yetenekleri güçlendiriyor. Bu sayede yapay zeka, insanlığın güç, hız ve başarı gibi hedeflerine ulaşmasında önemli bir yardımcı rolü üstleniyor.
- Veri Dedektifi
- Bilgi İşlem Destekleyicisi
- Etik Kaynak Kullanımı Yetkilisi
- Yapay Zeka İş Geliştirme Yöneticisi
- Uç Programlama Uzmanı
- Yürüyüşe Eşlik Edecekler
- Fitness Bağlılık Danışmanı
- Yapay Zeka Destekli Sağlık Teknisyeni
- Siber Şehir Analisti
- Genomil Portföy Direktörü
- İnsan-Makine Ekip Yöneticisi
- Finansal Sağlık Koçları
- Dijital Terziler
- Finansal Güven Yöneticisi
- Kuantum Makine Öğrenme Analisti
- Sanal Mağaza Asistanı
Günümüzde ilgi gören meslek dallarından biri Yapay Zeka Mühendisliği‘dir. Henüz her üniversitede bulunmasa da, bu alanın yakın gelecekte daha da yaygınlaşacağı öngörülüyor.
Endüstri 5.0 Geleceğin Neresinde Yer Alıyor?
2017 yılından itibaren karşımıza çıkan Endüstri 5.0 kavramı, “toplum için teknoloji” perspektifiyle giderek genişlemektedir. İnsansı robotlar her geçen gün, insanın bütün işlevlerini üstlenebilecek seviyeye getirilmekte olan bir gelişimi ifade etmektedir. Üstelik, robotların sadece tamir edilmesi ya da yeniden programlanması gibi yeteneklere sahip olması değil, aynı zamanda bu robotların birbirlerini denetleyebilecek, veri alışverişi yapabilecek ve etkileşim kurabilecek düzeye getirilmesi de planlanmaktadır.