Bilim ve Teknoloji

Endüstri 4.0 Nedir? Olumlu ve Olumsuz Yönleri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Sanayi Devrimi ile beraber başlayan teknolojik gelişmeler günümüzde Endüstri 4.0 gibi isimlendirilebilecek bir seviyeye ulaştı. Buhar makinesi ile çalışan motordan siber fiziksel sistemlere dayalı üretime geçildi. Tüm bu yaşanan gelişmeler her yerde sıkça duymuş olduğumuz ve üzerinde bir oldukça fazla konuşulan endüstri 4.0’ın ortaya çıkmasına sebep oldu.

endüstri 4 0

Endüstri 1.0’dan Endüstri 4.0’a Giden Yolculuk

(18. Yüzyıl) Mekanik Üretim Tesislerinin Uygulanmaya Başlanması: 1712 senesi buhar makinesinin bulunması.

(19. Yüzyıl) Elektrik ve İş Bölümüne Dayanan Seri Üretime Geçilmeye Başlanması : 1840 senesinde telgraf, 1880 senesinde telefonun icat edilmesi.

(20. Yüzyıl) Üretim Süreçlerinin Otomasyonun Yapılması: 1971 senesi ilk mikro bilgisayar, 1976 senesinde Apple I

(21. Yüzyıl) Otonom Makineler ve Sanal Ortamların Geliştirilmesi: 1988 senesi AutoIDLab, 2000 senesi nesnelerin interneti, 2010 senesi hücresel taşıma sistemi ve 2020 senesi otonom etkileşim ve sanallaştırma.

Endüstri 4.0 Nedir?

Endüstri 4.0, günümüzün bilişim teknolojisi ile endüstriyel teknolojiyi bir araya getirme hedefidir. Endüstri 4.0 yapılacak ya da yapılabilecek her işlemi bilgisayar ile yönetilebilecek hale getiren bir teknolojik gelişmenin ismidir. Az maliyetli, minimum enerji kullanımını sağlayan, az yer kaplayan, az ısı üretimi, işletim sistemi ve yazılım olarak tutum, kaynak ve az bellek kullanmaya yarar sağlamasıdır.

Gelişmiş sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik, simülasyon ve modelleme altyapıları sayesinde birden fazla işte maliyetten ve zamandan tasarruf sağlanabilmesi daha kolay bir hale gelecek. Bu sanal gerçeklik uygulamasına sanal fabrikalar da yakın bir gelecekte dahil olacak. Yeni üretilecek ürünler için deneme üretimi ve fizibilite çalışmaları sanal fabrikalar üzerinden gerçekleştirilebilecek.

endüstri 4 0 2

Endüstri 4.0’ın Olumsuz Yönleri Nelerdir?

Beden emeği ile çalışan insanların işsiz kalmasına sebep olabilir. Tabi ki üretim maliyetlerinin azalması üretim fabrikalarının farklı yönlerde istahdam sağlama ihtimali de oluşturacaktır. Ancak yine de Endüstri 4.0 devriminin işsizlik rakamlarını olumsuz yönde etkileyeceği de bir gerçektir.

Endüstri 4.0’ın Olumlu Yönleri Nelerdir?

Sistemin izlenmesini ve arıza tespitini yapay zeka sayesinde kolaylaşır. Sistemler kaynak tasarrufunu en aza indirirken çevreye verilecek zararı da en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Üretim esnekliği, verimliliği arttırır ve maliyetleri azaltır. Bu yeni sistem yeni iş modellerinin ve yeni hizmet modellerinin geliştirilmesine yardımcı olacaktır.

https://youtu.be/oJYCy8nsNQI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu