Duruş Bozukluğu Nasıl Engellenir?
Duruş bozukluğu, fark edildiği andan itibaren muhakkak düzeltilmelidir. Uzun süre duruş bozukluğu durumlarında kalıcılık söz konusudur. Bunun kalıcı hale gelmemesi için önceden önlem almakta fayda vardır.
Sağlıklı bir beden için, duruş bozukluğunun ortadan kaldırılması gerekir. Erken teşhis ve erken tedavi, duruş bozukluğu rahatsızlıklarında oldukça önemlidir. Aşağıda duruş bozukluğunun önüne geçmek için uygulanması gereken etkenlerden bahsedilmiştir.
Duruş Bozukluğu Nasıl Düzeltilir?
İleri seviyede olmayan duruş bozukluklarını 3 adımda düzeltmek mümkün olmaktadır. Bunlar aşağıda sıralanmıştır.
Dinlenme: Sağlıklı bir psikoloji ve sağlıklı bir beden için dinlenme oldukça önemli bir konudur. Kişinin gün içinde verimli bir şekilde dinlenebilmesi gerekir. Bunun için doğru koltuk ve yatak seçimi yapmak gerektiği unutulmamalıdır. Spor yapan ya da çok aktif çalışan kişiler için dinlenme konusu daha da önemlidir. Özellikle kas gelişimi yapan kişilerin yeteri kadar dinlenmemeleri durumunda kas yıkımı ortaya çıkabilmektedir. Gün içinde aktif olarak bedenen çalışan kişiler de muhakkak yeteri kadar dinlenmelidirler. Bunun için gece 11 ila 3 arasında uyuyor olmak gerekir. Bu saatlerde uyanık olmak vücudun yeterince dinlenememesine neden olur.
Duruş şekli: Kişinin her zaman doğru pozisyonda durması gerektiği önemlidir. Ayaktayken, otururken, bilgisayar başındayken her daim pozisyon önem taşır. Kişi o anda yanlış bir pozisyonda oturduğunu fark etmeyebilir. Çevreden gelen uyarılar bu süreçte dikkate alınmalıdır. Özellikle bilgisayar başında uzun saatler çalışan kişilerin koltuk seçimlerine özen göstermesi gerekir. Omurgayı rahatsız etmeyecek ve destekleyecek ürünler tercih edilmelidir. Ayrıca oturma alanının yerden yüksekliği de önemlidir. Bu yükseklik kişinin bacak boyuna göre ayarlanmalıdır. Bu nedenle her zaman ayarlanabilir çalışma koltukları tercih etmekte fayda vardır. Bilgisayar ekranına, doğru bir açıdan ve mesafeden bakmak da oldukça önemlidir. Bu esnada kamburun çıkmamasına ve monitörün göz hizasında olmasına dikkat etmek gerekir.
Spor: Omurgada eğrilik olması durumundaki ilk aşamalarda sporla bu durumu düzeltmek mümkündür. Özellikle pilates gibi spor aktiviteleri, omurgayı destekleyen egzersizler içermektedir. Bu nedenle sporu rutin haline getirmeye özen göstermek gerekir. Spor denince akla direkt ağırlık kaldırma sporları gelmemelidir. Günlük yapılabilecek hafif tempolu yürüyüşler, kısa mesafe koşuları, ip atlama, yüzme gibi eylemler omurganın eğilmesini engellemede oldukça etkilidir. Ancak bu aktiviteler düzenli bir şekilde yapılmalıdır.