Dünyanın En Kirli 15 Ülkesi
Dünyanın En Kirli 15 Ülkesi hangileridir? Yılda kaç milyon insan bu kirlilikten dolayı ölmektedir? 2024 Yılında alınan verilere göre bu ülkeler nelerdir?
Dünyanın En Kirli 15 Ülkesi hangileridir?
2024 yılında yapılan araştırmalar sonucu Dünyanın en kirli 15 ülkesini sizlere açıklıyoruz ama öncesinde hiç dünyanın en kirli yerlerinde yaşamanın nasıl bir his olduğunu merak ettiniz mi? Hava kirliliğinin zirve yaptığı 15 ülkede, havadaki zararlı parçacıkların miktarı, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınırların 11-15 katına ulaşıyor.
Yılda kaç milyon insan bu kirlilikten dolayı ölmektedir?
Bu hava kirliliği her yıl sessizce 4,2 milyon insanın canını alıyor. Peki, en kötü durumda olan ülke hangisi?
ve işte dünyanın en kirli 15 ülkesi
1.Endonezya
Şehirleri o kadar kirli ki nerdeyse maskesiz gezmek mümkün değil, Başkent Jakarta çoğu zaman hava mavi değil gri… Ne yazık ki bu kirli hava neredeyse her yıl 232 bin insanın canını almakta.. Sorun sadece çevre kirliliği de değil ormanlarını da bir bir kaybediyor. Devlet bunun için büyük çabalar göstermekte.
İlginizi çekebilir: Dünyanın En Temiz 10 Şehri
2.Katar
Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olarak bilinen Katar, en kirli ülkelerinden biri. Katar hızla gelişen sanayisi için temiz su bulmakta zorlanıyor. Büyük inşaat faaliyetleri hava kirliliğini daha da arttırıyor. Katar 2030’a kadar karbon salınımını azaltmak için politikalar üretiyor.
3.Bahreyn
Bu küçük ülke oldukça büyük çevre sorunlarıyla uğraşıyor. Bunun sebebi fosil yakıtlarının kullanımın fazla olması, sanayi ve tozdur.
4.Çin
Son 10 yılda aldığı önlemlerle çevre kirliliğinde ilerleme gösteren Çin, 2015 yılından beri yine artış gösteren çevre kirliliği ile mücadele etmektedir. Çin hükümeti 2030 yılında karbon sıfır olmayı hedefliyor.
5. Hindistan
Hindistan dünyanın en kirli 5.Ülkesi ve kirli hava her sene 2 milyon can alıyor. Bio yakıt kullanımının az olması, sanayiler ve araçlar da havadaki karbon miktarını olumsuz olarak etkilemektedir.
6.Pakistan
Şehir merkezleri çevre kirliliğinin en yüksek olduğu yerdir. Lahor şehri başı çekse İslamabad şehri Dünyanın en kirli 10 başkenti arasındadır. 2024 verilerine göre hava kirliliği her yıl 128 bin insanın ölümüne neden oluyor.
7. Birleşik Arap Emirlikleri
Bu parlak hayatın arasında insanları en tehdit eden şey hava kirliliği. Dünya sağlık örgütünün belirlemiş olduğu kirlilik sınırının çok üstünde bu endişe verici hava her yıl 1900 insanın ölümüne neden oluyor. Bunun sebepleri olarak fosil yakıtlarının çok kullanımı olarak gösterilir.
8. Mısır
Hava kirliliği her yıl 2 milyon mısırlının solunum yolunda tıbbi destek almasına sebep oluyor. Mısır hükümeti hava kirliliği için mücadele ediyor fakat alınan tedbirler yeterli olmaktan uzak.
9. Irak
Dünyanın en kirli havası olan ülkelerinden biri olarak geçmektedir. Petrol endüstrisi ülke için hem nimet hem lanet. Fazla metan yakılarak havayı oldukça kirletiyor. Ağaç dikme konusunda tedbirler başlattı ama uzmanlar bunun yeterli olmayacağını söylüyor.
10. Bangladeş
Hava kirliliğine Bangladeş’te, dünya sağlık örgütünün belirlemiş olduğu sayıdan 15 kat daha yüksek bunun sebebi çevre konusunda yaptırımlarının olmamasından kaynaklanıyor.
11. Nepal
Bu dramatik hava kirliliğinin sebeplerinden biri hızlı kentleşme olarak gösterilir. Katmandu şehrinin metropolleşmesi. Bu ilerleme ve alt yapı çalışmalarının bedeli ülkeye ağır.
12. Tacikistan
2024 yılından itibaren hava kirliliği kritik rakamlara ulaştı. bu hava hiç sigara içmeyenin günde günde birden çok sigara içmeye eşdeğer. Sadece trafikten yılda 540 tondan fazla kirletici madde yayıyor. Tacikistan elektrik üretimi için kömür kullanımı, ülkenin havasını kirleten bir diğer sebep.
13. Kırgızistan
Bişkek başkentte hava sadece sağlıksız değil aynı zamanda da kirli. 2022’de dünyanın en kirli 2. şehriydi. 2023’te durum daha kötüleşti.
14. Demokratik Kongo Cumhuriyeti
Bir çok insan madencilik temelli kirliliğin bedelini ödemekte. Madencilik çalışmaları yeraltı ve yerüstü sularının kirliliğinin asıl sebebini oluşturuyor. Çoğu insan sanayi ve madencilik yüzünden ciddi sağlık problemleri yaşamakta.
15.Burkina Faso
Batı Afrika ülkesi olan Burkina Faso son 10 yılda artan nüfus artışı ile şehirler daha da kirleniyor. alt yapı çalışmalarının artmasına sebep oluyor. Artan nüfusun kullanmış olduğu yakıtlar çevreyi oldukça kirletiyor. Sanayi bölgelerinde yaşayan yoksul halk için bu çevre oldukça can alıcı ve ciddi sağlık sorunları oluşturuyor.
İlgili Videolar
Kaynak: 1