Dövmenin Zararları Nelerdir?
Dövmenin Zararları Nelerdir? Dövme, insan derisi üzerine yapılan çeşitli yazı, resim ve şekillere verilen bir isimdir. Geçici olabildiği gibi kalıcı olarak da yapılabilmektedir. Dövme yaptırma işlemi çok eski tarihe dayanmaktadır. MÖ 2000’li senelerde Antik Mısır toplumunda da dövmenin yapıldığı o döneme ait olan mumyalardan anlaşılmaktadır.
Dövme Nasıl Yapılır?
Dövme yapımında değişik teknikler kullanılır. Dövmecinin kullandığı boynuz, kemik ya da çelik iğne hafifçe deriye batar ve açılan deliğe boya enjekte eder. Günümüzde gelişen teknoloji ile dövme yaptırmak daha zahmetsizdir ve daha az acır. Burada en büyük maharet kesinlikle dövme sanatçısının yeteneğidir.
Pek çok insan dövme yaptırmak ister. Belki çok küçük dövmelerin sağlık açısından zararı yoktur. Fakat vücudu ya da bir uzvu tamamen kaplayacak şekilde yapılan dövmeler insan sağlığı açısından zararlıdır. Peki bu zararlar nelerdir gelin biraz detaylı bakalım…
Dövmenin Zararları Nelerdir?
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) Komplikasyonu
Dövme mürekkebi, özellikle metal bazlı mürekkebin, MRI incelemesi sırasında cilt bölgesinde yanma hissine ve şişmeye neden olması muhtemeldir. Ayrıca dövme pigmenti, muayeneden elde edilen görüntünün kalitesini değiştirebilir. MRG muayeneleri ve dövmeler, ortaya çıkma olasılığı olmasına rağmen nadir görülen bir komplikasyondur. Dövmelerin bir sonucu olarak MRI komplikasyonları bildirilmiştir.
Akademik bir makaleden alınan haberde, MRI muayenelerinde ciltte yanıklara maruz kalan iki kişi rapor edilmiştir. Makale, yanıkların dövme pigmentlerinde bulunan ferromanyetik metalik bileşikler nedeniyle elektromanyetik bir reaksiyonun ardından meydana geldiğini gösterdi.
Cilt İltihabı
Bazı durumlarda, dövmelerden kaynaklanan yara izi, dövmeli cilt bölgesi çevresinde granülom oluşumuna neden olabilir. Granülom iltihabı, cilt hücrelerinin yaralanması sonucu ortaya çıkan bir doku reaksiyonudur. Etkilenen bölgenin çevresinde keloidlerin ortaya çıkma olasılığı da vardır. Bir skar bölgesinde oluşan düzensiz fibröz doku durumudur. Deride sert şişlikler veya şişlikler olarak görünürler.
Cilt Reaksiyonları ve Alerjiler
Dövme için kullanılan mürekkepler, alerjiye yol açan reaksiyonlara neden olabilen farklı kimyasal bileşiklerden oluşur. Bu alerjik cilt reaksiyonları arasında kaşıntı, kızarıklık ve yanık bulunur. Bunlardan bazıları, dövmeyi yaptırdıktan yıllar sonra bile gelişebilir.
Deri Enfeksiyonu ve Kan Yoluyla Bulaşan Hastalıklar
Kalıcı dövmeler, cildi cilt enfeksiyonuna ve kan yoluyla bulaşabilecek diğer hastalıklara açık hale getiren cildi delmeyi içerir. Dövme makinelerinin uygun şekilde sterilizasyonu yapılmadığında, bir virüs tarafından enfekte olma şansı yüksektir. Bu yüzden güvendiğiniz ve temiz olan kişilerden dövme yaptırmanız daha doğrudur.
Belirtilerin Gizlenmesi
Pek çok hastalık bir problem olduğunda vücudumuzda belirti veri. Eğer ki belirtinin ortaya çıktığı bölgede çok fazla dövme var ise bu belirti belli olmayacaktır. Bazı kişilerin bir kolunun tamamında derisi hiç gözükmeyecek şekilde dövmesi vardır. Bu belirtilerin ortaya çıkması ve olası kan alma durumunda damarın tespit edilmesinde büyük problem yaratır.