Yaşam

Doğada Yenebilen Bitkilerin Özellikleri

İnsanlar yapıları gereği yaşantısını devam ettirebilmek için sürekli olarak beslenmek zorundadırlar. Bunun için yazılı dönemden önce dahi beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için türlü yöntemler denemişlerdir.

Hatta çevrelerinde bulunan bitkilerden , hayvanların etlerinden faydalanarak , zaman içerisinde de ateşin bulunması ile farklı türdeki yiyeceklerin tüketilmesine neden olmuşlardır.

İnsanların taş devri gibi devirlerde yaşam ortamları yerleşik olmadığından dolayı , her ortamda ayakta durabilmek ve hayatlarını devam ettirebilmek adına sürekli yeni besin kaynakları keşfetmişlerdir.

Günümüzde teknoloji her ne kadar ileri olsa bile gezinmek için ya da tesadüfen rastlanan yerlerde yaşam savaşı vermek zorunda kalabilirsiniz. Bu sebeple doğada tüketilebilecek yiyecek bulabilme için yabani bitki türlerinin ne işe yaradığını bilmelisiniz.

Doğada Yenebilen Bitkilerin Özellikleri

Doğada yaşamı idame ettirebilmek için en gerekli besin sudur. Eğer bu bulmak konusunda sıkıntı yaşıyorsanız ; yenilebilecek bitkilerin bol sulu olması ve su ihtiyacınız bu şekilde karşılamanız gerekmektedir. Fakat doğada yabani bitkiler olarak adlandırdığımız bitkileri tüketmek konusunda bir kez daha düşünmelisiniz.

Mantar ya da mantar çeşitlerini besin olarak düşünmemek gerekli.

dogada yenilecek bitkiler

Şemsiyeyi andıran tüm bitkilerden uzak durmalısınız.

dogada yenilecek bitkiler 2

Çiçek soğanları besin olarak tüketilemez.

dogada yenilecek bitkiler 3

Bir bitkinin parlak yaprakları var ise büyük bir ihtimalle zehirlidir.

dogada yenilecek bitkiler 4

Bitkinin öz suyunda süt var ise zehirli olma olasılığı vardır.

dogada yenilecek bitkiler 5

Ağaçlar ya da çalıların üzerinde bulunan tek meyveler yemek için uygun olacaktır.

dogada yenilecek bitkiler 6

Bitkiler tüketilmeden önce deriye sürülmesi gerekmektedir. Deriyi tahriş eden bitkileri yememelisiniz.

dogada yenilecek bitkiler 7

Çevrenizde ekim alanı var ise , toplanabilecek bitkilerin tamamı yenilebilir.

dogada yenilecek bitkiler 8

Midenin fazla boş olması durumunda fazla miktarda bitki ve bitkisel besin tüketmek ishale sebep olabilir.

Bitkilerin ne olduğunu bilmeden önce hemen tüketmek yerine doğada zararlı olup olmadığını anlaşılması bakımından test edilmesi gerekmektedir. Bunun içinde tüketmek için düşündüğünüz bitkiyi ilk olarak sap , kök ve tomurcuk olarak bölümlerine ayırmak gerekmektedir. Bitkiyi bölümlerine ayırdıktan sonra keskin bir kokuya sahip olup olmadığına bakmalısınız.Tüketilecek bitkiden biraz kopararak kol bileklerinize sürerek test edebilirsiniz. On beş dakika bekletmeniz gerekmektedir.

Acıma , kaşıntı , kızarma gibi reaksiyonlar görülüyorsa zehirli olma ihtimali yüksektir. Eğer ciltte herhangi bir sorun oluşmadıysa aynı bitkiyi ağzınızda çiğneyerek bekletin. Eğer on beş dakika sonra yanma , batma ya da kaşında gibi reaksiyonlar kendini göstermediyse çiğnenen lokmayı yutabilirsiniz. Eğer sekiz saat içerisinde kendinizi kötü hissederseniz kusmalı ve bol bol su içmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu