Diz Ağrısı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Diz ağrısı çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir sağlık sorunudur. Yapısal anlamda diz; darbelere en müsait ve en büyük çaplı eklem bölgesidir diyebiliriz… Her ne kadar yaşlılığa bağlı gelişen bir sorun gibi gözükse de, her yaş grubundan ve farklı cinsiyetten insanda görülmesi mümkündür.
Eskilerin bir sözü vardır; ”ağrı neredeyse canın orada atar” derler. Dolayısıyla ağrı genel olarak hayat kalitemizi düşüren bir problemdir. Hele bir de bütün bedenimizi taşıyan bacak bölgesinde olursa, hareket kısıtlılığını da beraberinde getirmesi muhtemeldir.
İşte biz de bu yazımızda sizlere; dizlerde oluşan ağrıların nedenleri ve bu sağlık sorununa ilişkin neler yapılabileceği ile ilgili detaylı bilgiler veriyor olacağız. Konu ile alakalı videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.
Diz Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Hemen hemen tüm hastalıklarda olduğu gibi burada da yine nedene yönelik tedavi seçeneklerinin uygulanması, iyileşme oranlarının artması bakımından büyük önem taşımaktadır. O halde öncelikle sorunun kaynağındaki sebebin belirlenmesi gerekmektedir. Bunları ise şu şekilde sıralayabiliriz;
- Eklem bölgesinde görülen iltihaplar ve kireçlenmeler
- Travmatik diz ağrısı; düşme, darbe alma, zorlanma, burkulma, yaralanma, kırık-çıkıklar, menisküs hasarları, bağ yırtılmaları, kıkırdak aşınmaları, tendinit ve bursit gibi…
- Kemik ve eklem yapısında doğuştan gelen bir takım bozukluklar, diz kapağındaki anomaliler
- Eklem hastalıklarından kaynaklı olarak gelişen ağrılar; romatizma, romatoid artrit, lupus ve gut hastalığı ile hemofili gibi…
- Vücut kitle indeksinin fazlalığı; kilolu olmak, dizlere normalin üzerinde yük binmesine neden olarak, zamanla, ağrılara ve dizin iç yapısında bozukluklara yol açabilmektedir.
- Diğer nedenler; eklemlerde ve kemiklerde mikroba bağlı enfeksiyon varlığı, kemik erimesi nedeniyle yaşanan doku kayıpları, kemikte yeterli düzeyde kanlanma olmaması, kıkırdaklarda, kemiklerde ve yumuşak dokuda oluşum gösteren tümörler..
Diz Ağrısı Şikayetinde Nasıl Teşhis Konulur?
Diz ağrısının altında yatan nedenleri ortaya çıkarabilmek için; kişinin bir ortopedi uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir. Burada doktor, hastanın yakınmalarını ve hikayesini dinler. Ağrının herhangi bir olay (düşme, darbe vs) sonrası mı geliştiğini, yoksa ani ve nedensiz bir şekilde mi başladığını sorar.
- Aniden ortaya çıkan diz ağrısında; yırtılma, kırık-çıkık veya zedelenme gibi durumlar göz önünde bulundurulurken, süregelen ağrıların, romatizmal hastalıklardan ve kireçlenmeden köken alabileceği düşünülür.
- Fiziki muayene yapılmasının ardından ise gözlem görüntüleme tekniklerine geçilir. Bunlar röntgen ve manyetik rezonans (MR) şeklindedir. Ayrıca hastadan bir takım kan tahlilleri de istenebilir.
- Tüm bunların sonucunda; enfeksiyondan şüphelenilirse, dinamik ultrason eşliğinde enjektör yardımıyla dizden sıvı örneği alınarak laboratuvara gönderilir. Gelen sonuçlara göre değerlendirme yapılarak tedaviye başlanır.
Diz Ağrısının Tedavisi Nasıldır?
Ağrıya neden olan hastalığa ve yakınmaların şiddetine göre, ameliyatlı ya da ameliyatsız olarak ayrılan tedavi seçenekleri, hastaya sunulur. Dizin iç yapısında, onarılması gereken ciddi boyutta bir hasar ya da yara alma gibi bir durum söz konusuysa, çoğunlukla cerrahi müdahaleye öncelik tanınır.
Ancak diğer tedavi şekilleri ile iyileşme sağlanabilecek sorunlarda, elbette operasyon seçeneği geri planda tutulacaktır. Hangisinin sizin için daha uygun olacağına ise alanında uzman hekiminiz karar vermelidir.
- Diz Ağrısında Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri
İstirahat, ilaç tedavisi, ortopedik dizlik kullanımı, soğuk uygulama, bandaj sarılması ilk akla gelenlerdir. Bacağın kalp hizasının üzerinde tutularak dinlendirilmesi bu noktada fayda sağlayabilmektedir.
Ayrıca tam iyileşme elde edilmeden, aktivitede artış olması kesinlikle önerilmemektedir. Uygulamaların ise düzenli olarak her gün yinelenmesi önem taşımaktadır.
Fizik tedavi de yine cerrahi işlem olmaksızın diz ağrısına iyi gelecek tıbbi uygulamalar arasındadır. Belli bir süre istirahatin ardından; dizin eski gücüne ve işlevselliğine kavuşabilmesi adına, yavaş ve kontrollü olarak fizik tedaviye yönelik hareketlerin yapılması önerilir.
Son olarak, ameliyatsız tedavi yöntemlerinden biri de eklem enjeksiyonlarıdır. Bu yöntem; ağrının şiddetini azaltmak, yumuşak dokudaki onarımı kolaylaştırmak ve tedavinin başarısını arttırmak amacıyla; ilaç veya kök hücre sıvısının, doku içine enjekte edilmesi prensibine dayalıdır.
- Diz Ağrısında Cerrahi Yöntem Uygulamaları
Ameliyat önerilen hastaların, çoğunlukla iki seçeneği bulunur. Günümüzde diz ameliyatlarının açık veya kapalı diz ameliyatı şeklinde yapılması olasıdır. Tıp alanında kaydedilen gelişmeler ışığında, her iki operasyon türünde de hastanın konforuna önem verilmektedir. Cerrahi işlem sonrası, genellikle birkaç gün içinde hasta günlük yaşamına geri dönebilmektedir.