Sağlıklı Yaşam

Diş Eti İltihabı Nedir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diş eti iltihabı, diş etlerini etkileyen ve diş etlerinde tahrişe, şişmeye ve kanamaya neden olan bir diş eti hastalığıdır. Tedavi edilmezse periodontal hastalığa dönüşebilir.

Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir? 

Diş Eti İltihabı Nedir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diş eti iltihabı dişlerde hassasiyete, diş etlerinde şişmeye veya diş fırçalarken veya diş ipi kullanırken diş etlerinde kanamaya neden olabilir. Bakteriler ve plak diş eti iltihabına neden olur.

Diş eti iltihabına diş eti hattında biriken dişlerdeki plak ve bakteriler neden olur. Bakteriler, diş eti dokusunu tahriş eden ve iltihaplanma ve şişmeye neden olan toksinler üretir. Bu kızarıklık, kanama, irin oluşumuna (irin ölü beyaz kan hücreleri içeren bir sıvıdır), dişlerin gevşemesine (kemik kaybına bağlı), diş eti çizgisi boyunca kemik kaybına (periodontal hastalık) ve tedavi edilmezse diş çürümesine yol açar.

İlginizi çekebilir: Diş Kırılması Nedir? Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir? 

Dişlerdeki plağı çıkarmak için dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın ve diş ipi kullanın. Diş hekimleri, optimal ağız sağlığı için günde en az iki kez fırçalamayı ve günde bir kez diş ipi kullanmayı önermektedir. Plak oluşumuna yatkınsanız, diş fırçası ve diş ipinin ulaşamadığı diş boşluklarını temizlemek için bir diş arası temizleyici kullanın.

Diş hekiminiz dişlerinizin profesyonel temizliğini de yapabilir ancak diş eti hastalığına yatkınsanız diş eti iltihabını önlemek için yeterli değildir. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak diş eti iltihabını önlemenin anahtarıdır.

Diş Eti İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti iltihabı geliştirirseniz, diş hekimine görünmeden önce çok beklemeyin. Diş eti iltihabı semptomlarını hafifletmek için diş hekiminizin size yardımcı olabileceği birkaç adım vardır.

dis eti iltihabi nedir

İlk adımlar, ağzınızdaki bakteri sayısını azaltmak için 2 hafta boyunca bir antibiyotik sınıfı ağız gargarası almayı içerir. Ayrıca antibakteriyel özelliklere sahip gargara ve durulamaları da kullanabilirsiniz.

İkinci adım, diş hekimi tarafından özel bir alet kullanılarak yapılan ölçekleme ve kök yüzeyini (diş yuvalarından plağın çıkarılması) ve ardından ayarlamadan önce dişinizi özel bir temizleyici ile temizlemeyi içerir. Bu, dişin yuvasındaki plağı kaldırır ve kemiğin üzerinde büyümesine ve onu korumasına izin verir. Takip tedavisi genellikle ayda bir kez gereklidir ve bölgenin düzgün bir şekilde iyileştiğinden emin olmak için diş hekiminiz tarafından muayene edilmesini gerektirebilir.

Profesyonel bir diş hijyenisti ile diş temizliği, diş taşı temizliği ve kök yüzey düzeltmeye alternatif bir tedavi olabilir. Bu, plak oluşumuna izin vermeye meyilli olan ve kök kanallarını rahatsız bulan kişiler için daha uygun olabilir. Hafif vakalarda, diş ipi günlük diş bakımı için yeterli olabilir, ancak maksimum ağız hijyeni için profesyonel temizlik (diş temizliği ve kök düzeltme) önerilir.

İlginizi çekebilir: Diş Çürüğü Nedir, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ayrıca diş hekiminiz tarafından bir hafta ila bir ay boyunca günde yaklaşık bir saat antibiyotik ağız guruldaması uygulamak gibi iyileşmeyi hızlandırmak için yapılabilecek bazı küçük diş eti tedavileri de vardır. Şiddetli vakalar için diş hekiminiz daha güçlü antibiyotikler reçete edebilir.

Periodontal Hastalık Nasıl Önlenir?

Periodontal hastalık, diş eti iltihabından daha şiddetlidir ve bakteriler diş yuvalarını işgal ettiğinde ve sonunda diş ile diş eti çizgisi arasında cepler oluşturduğunda ortaya çıkar. Bu durum tedavi edilmediği takdirde kemik kaybına, diş kaybına ve ağız kokusuna neden olur. Diş eti iltihabını tedavi etmek, periodontal hastalığın önlenmesi için ilk adımdır.

Diş Eti İltihabına Ne Sebep Olur?

Diş eti iltihabı dişlerde plak ve bakteri birikmesi neden olur. Özellikle ergenlerde, diyabetli kişilerde, sigara içenlerde veya diş hijyeni kötü olanlarda yaygındır. Çoğu zaman diş eti iltihabı şekerli veya nişastalı yiyecekler yiyenlerde ve dişlerini sık sık fırçalayanlarda görülür.

Diş eti iltihabının en yaygın nedeni kötü diş hijyeni alışkanlıklarıdır. Kötü diş hijyeni, dişlerinizi günde en az iki kez iyice fırçalamamayı ve günde bir kez diş ipi kullanmamayı içerir. Diğer önlenebilir nedenler arasında şeker, nişastalı karbonhidratlar veya nişastalar yüksek gıdalar yemek yer alır. Bu yiyecekler dişlerinize yapışma ve plak oluşumuna neden olma eğilimindedir.

Ağızdaki bakteriler zararlı kimyasallar üretir ve diş etlerindeki kolajeni (doku) parçalayarak diş eti dokusunun iltihaplanmasına ve çürümesine neden olur. Diş etleri iltihaplandığı için hassaslaşarak diş fırçalarken ağrıya neden olur. Oluşabilecek kanama, iltihaplı diş etlerinin altında kan birikmesidir.

Diş eti iltihabı için birçok farklı tedavi mevcuttur. En yaygın tedavi, mevcut plağı çıkarmak için dişleri günde iki kez fırçalamak ve günde bir kez diş ipi kullanmaktır.

Hasta diş temizliğini ve kök planlamayı rahatsız ediyorsa, diş hijyenistleri başka bir alternatif tedavi yöntemi olabilir.

Ölçekleme ve kök planlaması, diş eti iltihabını içeren çoğu vakanın nasıl tedavi edildiğidir. Diş hekimi, dişin altındaki diş eti çizgisinin etrafındaki plağı çıkarmak için eğe, fırça veya ultrasonik aletler gibi aletler kullanacaktır.

Diş eti iltihabı ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu