Sağlıklı Yaşam

Diş Çürüğü Nedir, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Diş çürüğü genellikle çok fazla şekerli yiyecek ve içecek tüketmekten ve dişlerinizi ve diş etlerinizi temizlememekten kaynaklanır. Sizde veya çocuğunuzda diş çürüğü olduğunu düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir diş hekimine görünün. Erken tedavi, kötüleşmesini durdurmaya yardımcı olabilir.

Diş Çürüğü Nedir, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diş Çürüğü Türleri Nelerdir?

İki tür diş çürüğü vardır;

  • Plak kaynaklı
  • İçsel.

Plak kaynaklı diş çürüğü, dişler üzerinde, özellikle aralarında oluşan bakterilerin, dişleri bir arada tutan mineralleri yemesi ve glikozu aside dönüştürmesinden kaynaklanır.

İçsel diş çürüğü, bir kişinin yapısında veya dişlerinin şeklinde çıplak gözle görülemeyen bazı kusurlar olduğunda meydana gelir; Örneğin, bazı insanların süt dişlerini, yerlerini alacak kalıcı dişler çıkmadan önce kaybettikleri zaman, minenin olmadığı alanlarda çürükler oluşturabilirler. Ayrıca, çok fazla dolgu veya kuronla kalıcı dişler geliştiren kişilerde, bakterilerin üremesine izin veren eksik parçalar olabilir.

Bazı durumlarda, diş çürüğü, içsel bakteriler tarafından diş minesinin tohumlanmasına neden olabilir. Bu, bakterilerin dişe girdiği ve içten dışa yavaş yavaş çürümeye neden olduğu zamandır. İçsel diş çürüğü, hassasiyete ve ağrıya ve hatta kişinin dişini tamamen kaybetmesine yol açmadan önce, genellikle yıllar içinde yavaş yavaş meydana gelir.

Diş Çürüğü Nasıl Oluşur?

Diş çürüğü, diş plağındaki bakterilerden kaynaklanan asidik demineralizasyon nedeniyle sert diş minesinin geri dönüşümsüz olarak hasar görerek meydana gelir. Tedavi uygulanmadığı takdirde sığ bir lezyon oluşur ve diş eti iltihabı başlar.

Bu noktada diş daha hassastır. Birkaç ay sonra lezyon derinleşebilir ve diş ağrısına veya başka semptomlara neden olabilir. Boşluğun derinliği, ilk aşamalarında bakımına bağlıdır. Bir süre sonra diş çürüğü, onarımı daha zor olan daha derin lezyonların oluşmasına izin veren mine kaybına neden olabilir.

dis curugu z 1536x1021 1

Diş çürüğü, sıcak, soğuk veya tatlı yiyecek ve içeceklere karşı ağrısız hassasiyet ile karakterizedir. Ağır vakalarda, yiyecekleri çiğneme ve yutmadaki rahatsızlıktan dolayı anoreksiyaya (iştahsızlık) neden olabilir. Diş çürüğü ağrı, salya akması, ağız kokusu ve diş etlerinde şişme gibi birçok başka belirtiye de neden olabilir.

Sistemik enfeksiyonun bir sonucu olarak, bakteriler yaraya bitişik mineyi parçalayarak dişlere ve bazen de çevresindeki yumuşak dokulara zarar verir.

Çoğu durumda, diş çürüğü uzun süre fark edilmez ve yalnızca diş röntgeninin kapsamlı bir incelemesi veya bir diş hekimi veya hijyenist tarafından görsel gözlem yoluyla ortaya çıkar. Bununla birlikte, bazı insanlar yemek yerken, fırçalarken veya gevrek bir kabuk (“teksas kürdan”) gibi çok kolay veya çok fazla güç kullanarak sert bir gıdayı ısırırken ağrı veya hassasiyet hissedebilir.

Diş Çürüğünün Nedenleri Nelerdir?

dis curugu nedi

Diş çürüğünün nedeninin doğası bireyler arasında farklılık gösterir. Bazı durumlarda çürük, tütün kullanımına, kötü beslenmeye ve kötü ağız hijyenine bağlanır. Diş çürüğü olan bazı kişiler, çürüğün aniden ve uyarı vermeden ortaya çıktığını bildirmektedir. Diğerleri, boşluğun, başkaları tarafından fark edilebilecek, ancak onlar için fark edilmeyen bir süre boyunca ortaya çıktığını bildirmiştir.

Diğer diş çürümesi vakalarında, sinüzit ve solunum yolu enfeksiyonları gibi enfeksiyonlar katkıda bulunan faktörler olabilir. Bazı tıbbi durumlar da diş çürümesine neden olabilir. Bunlara diabetes mellitus, bir tiroid rahatsızlığı ve diğer metabolik bozukluklar dahildir.

Diş Çürüğü Zararları Nelerdir?

Diş çürüğü, hassasiyet ve ağrı, diş kaybı veya vücuttan besin kaybı gibi birçok komplikasyona yol açabilir. Ayrıca diş eti iltihabı veya periodontal hastalık gibi periodontal hastalıklara da yol açabilir. Şiddetli boşluklar durumunda, sonuçlar daha küçük vakalara göre daha ciddi kabul edilir; Çalışmalar, hareketli bölümlü protezlerin ve diş implantlarının kullanımının çocuklarda diş çürüme oranlarını artırdığını göstermektedir.

Diş Çürüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?

dis curugu nedenleri 1536x1024 1

Diş çürüğü tedavisi diş çürüğünün tipine, ciddiyetine ve kişinin genel sağlığına bağlıdır. Yeterince erken tespit edilen diş çürüğü vakaları, diş hekimi tarafından diş renginde bir dolgu (yani kompozit reçine), inleyler veya bağlayıcı maddeler (yani yapışkan) ile tedavi edilecektir. Bunun nedeni, bakterilere daha fazla maruz kalmayı önleyerek daha fazla yıkımın önlenebilmesi veya geciktirilebilmesidir.

Bu ne kadar erken gerçekleşir ve tedaviye başlanırsa, diş çürüğünün neden olduğu hasarı onarmak için daha sonra daha az zaman, enerji ve rahatsızlık gerekecektir. Ağır vakalarda, diş hekimi çürük dişi çıkarır ve yerine diş renginde seramik bir parça koyar. Değiştirme, daha sonra kalan dişe yapıştırılan veya vidalanan bir brakete yerleştirilir.

Diş boşluğu, etkilenen dişlerin çıkarılmasını gerektirecek kadar önemliyse, onları restore etmek için diş implantları kullanılır. Restorasyon gerçekleştikten ve dişler uygun pozisyonlarına getirildikten sonra, diş hekimleri tarafından sakız çiğneme egzersizleri, tuzlu su veya florürlü şeker solüsyonu ile ağız çalkalama ve mevcut derin boşlukların çıkarılması gibi diğer tedaviler önerilir.

Diş çürüğü, birçok insan için çeşitli uzun vadeli sorunlara yol açabilir.

En yaygın uzun vadeli endişeler arasında diş kaybı, kök dolguları ve diş çürümesi ile diş desteğinin kaybı, diş eti iltihabı ve periodontal hastalık (diş eti hastalığı olarak da bilinir) bulunur. En azından diş hassasiyetine yol açabilir. Boşluk dişin çekilmesini gerektirecek kadar derine ilerlemişse, pulpa dokusunun rejenerasyonunu önleyen ve onarılamaz pulpa ölülüğüne yol açan pulpa nekrozu riski de vardır. Çok ağır vakalarda derin boşluklar destek kaybına neden olur ve bu durumlarda protez gerekebilir.

Şiddetli diş çürüğü vakalarında hasta diş kaybı yaşayabilir. Bu, büyük olasılıkla hastanın ciddi kök çürüğü olduğunda ve dişlerinin bir kısmının veya tamamının çıkarılmasını gerektirdiğinde ortaya çıkar. Diş kaybı, aynı zamanda, çok sayıda dişin bakteriyel enfeksiyondan etkilendiği orta ila şiddetli diş çürümesi vakalarında da meydana gelir. Bazı hastalar, semptomlarından kaynaklanan ağrı çok fazla olduğu ve bunları kolayca yiyip içemeyecekleri için sert yiyeceklerden ve hatta belirli yiyecek ve içeceklerden uzun süre kaçınmaları gerektiğini görebilirler.

Florür Nedir?

Florür, diş çürümesini önlemek için mevcut en etkili maddedir çünkü plak oluşturan bakteriler tarafından üretilen asit tarafından minenin demineralizasyonunun önlenmesine yardımcı olur. Sonuç olarak, florür diş çürümesini önlemeye yardımcı olabilir ve florürlü su bulunan ülkelerde yaygın olarak kullanılır. Florür diş çürümelerini önlemede etkili olsa da yüksek dozlarda yan etkilere de neden olabilir.

Florür Nasıl Kullanılır?

Florür takviyelerinin kullanımı, suyun yaklaşık 0,7 µg/L florür içerdiği iyi floridasyon seviyelerine sahip bölgelerde yaşayan çocukların ve ergenlerin küçük bir bölümünde asemptomatik diş çürüklerini azaltıyor gibi görünmektedir.

Araştırmalar ayrıca %0.32 sodyum florür içeren diş macunu kullanımının çocuklarda diş çürüğü riskini azalttığını ileri sürmüştür. Bununla birlikte, çürük önleyici etkiyi artırmak ile ters reaksiyonlara neden olmak arasında bir denge vardır. Karyostatik etki, florürlü diş macunu üç yaşından küçük bir yaşta kullanıldığında en belirgindir ve çocuklar yedi yaşından büyük olduğunda başka önemli bir etkisi yoktur.

Anti-oksidanlar, anti-mikrobiyaller, biyoflavonoidler, kalsiyum ve D3 vitamini gibi diş çürümesine karşı yardımcı olabilecek birçok beslenme ilacı vardır. Bu ilaçların bazıları, diş minesine zaten yapışmış olan bakterileri ortadan kaldırarak diş çürümesini önlemeye yardımcı olduğunu iddia ediyor. Diğer doğal tedaviler, bakterilerin yapışmasını ve diş çürümesine neden olmasını önlemek için diş minesini güçlendirerek diş çürümesini önlediğini iddia eder.

Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?

Diş çürüğünün önlenmesinde ana bileşen uygun ağız hijyenidir. Bunun nedeni, iyi ağız hijyeninin çürük riskini azaltacağı ve ayrıca invaziv diş tedavisi ihtiyacını azaltacağıdır. Örneğin, bir kişi daha sağlıklı bir ağız ortamı oluşturmak ve boşlukları veya plak birikimini azaltmaya yardımcı olmak için gargara ile gargara yapabilir.

Bir kişi ayrıca dişlerinde çürüğe yol açabilecek bakteri plağı birikimini gidermek için dişlerini diş ipi kullanabilir veya farklı türde solüsyonlarla ağzını çalkalayabilir. Diş çürüklerini hedef alacak, bu hastalık ve çürümeyi önlemeye çalışacak bir diş macununa ihtiyaç vardır. Çürükleri önleyebileceğini iddia eden birçok farklı diş macunu türü vardır. Çürükleri önlemeye yardımcı olduğu iddia edilen en yaygın diş macunu türleri arasında florür bazlı diş macunları, remineralizasyon diş macunları, kalsiyum fosfat bazlı diş macunları ve silika diş macunları bulunur.

Diş Çürüğü ile ilgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu