Yaşam

Dişçi Korkusu Neden Olur? Nasıl Yenilir?

instagram takipçi hilesi

Dünya çapında yaygın olarak karşılaşılan bir durum olan, psikoloji literatüründe ise dentofobi olarak adlandırılan dişçi korkusu, bireylerin sıkça yaşadığı bir durumdur. Bireyler, diş tedavilerini ihmal etme eğiliminde olabilirler.  Hatta şiddetli diş ağrılarına katlanmayı dahi tercih edebilirler.

Sadece dişçi korkusu yüzünden diş hekimine gitmekten kaçınırlar. Bu korkunun etkisiyle, düzenli diş kontrolleri de aksama gösterir. Ancak, sağlıklı bir ağız yapısına sahip olmak için altı ayda bir düzenli olarak diş hekimine başvurmak gerekmektedir. Bu sebeple dişçi fobisi olarak da bilinen bu durum ne yazık ki bireylerin ağız ve diş sağlığını riske atma potansiyelini taşıyor.

Peki, dentofobiye sahip bireylerde bu korku hangi faktörlerden kaynaklanıyor? Diş hekimine karşı duyulan korkunun oluşumunda diş hekimlerinin etkisi var mı? Bu konuları daha ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz. Ancak öncesinde, dişçi korkusunun üstesinden nasıl gelinebileceğine de odaklanmak faydalı olacaktır.

disci korkusu nedir 2

Dişçi Korkusu Diş Hekiminden Kaynaklanabilir Mi?

Üzülerek belirtmeliyiz ki, diş hekimlerinin hastalara yönelik yaklaşımları bazen dişçi korkusu oluşturabilir ya da mevcut korkunun daha da tetiklenmesine neden olabilir. Diş hekiminin, hastasıyla empatik ve anlayışlı bir şekilde iletişim kurması, tedaviden çekinen hastalarla çalışırken aceleci davranmaktan kaçınması, hastanın tüm sorularını ayrıntılı bir biçimde yanıtlaması; kısacası daha ilgili bir tutum benimsemesi, hastaları büyük ölçüde rahatlatabilir. Bu nedenle, dentofobi konusunda diş hekimlerinin sergilediği tutum ve davranışların son derece mühim olduğu vurgulanmalıdır.

Dişçi Korkusu Neden Olur?

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar, bu korkunun iki nedene bağlı olarak ortaya çıktığını göstermektedir. Bu nedenlerden ilki, hastanın geçmişte travmatik deneyimler yaşamış olmasıdır. Diş hastalıkları ya da diş eti problemleri kaynaklı yoğun acılar, bireylerde diş hekimine gitme konusundaki korkuyu tetikleyebilir.

Gerçek dışı olmasına rağmen, birçok kişi diş hekimine gitmenin acıyı daha da artıracağına inanmaktadır. Bazen çevreden duyulan hikayeler, bireylerde böyle bir korkunun oluşmasına yol açabilir. Özellikle çocukluk döneminde duyulanlar, daha önce hiç diş hekimine gitmemiş bireylerde bile travmatik etkiler bırakabilir ve bu tarz bir fobinin oluşmasına zemin hazırlayabilir.

Çocukların küçük yaşlarda aileleri ya da çevreleri tarafından korkutulması, diş hekimiyle ilgili kötü deneyimler yaşaması, diş hekimi muayenelerinin ve tedavilerinin onlara bir tür ceza gibi sunulması gibi faktörlerin, fobi düzeyinde korkuların oluşmasına yol açtığı ifade edilebilir.

İkinci bir etken ise diş hekimlerinin ilgisiz tutumlarıdır. Bu ilgisizlik, hastalar arasında güvensizlik hissine neden olabilir. Bazen diş hekimlerinin hastaları sert ve soğuk bir tavırla karşılamasının da dişçi korkusu oluşumuna sebep olabileceğini ya da kişi bilmese de hali hazırda var olan korkunun tetiklenebileceği söylenebilir.

disci korkusu nedir 3

Dişçi Korkusu Nasıl Yenilir?

Dişçi korkusu ciddiye alınması gereken bir durumdur. Bu korku, bazı bireylerde hafif seviyede seyrederken, bazılarında ise oldukça yoğun bir şekilde ortaya çıkabilir. Korkunun üstesinden gelmek için ilk adım, sizi tam olarak neyin endişelendirdiğini belirlemektir.

Zira hastalarda bu korkuya yol açan faktörler oldukça çeşitlilik gösterebilir. Kimi hastalar, diş hekimliği muayene masasından duydukları korkuyla başa çıkmaya çalışırken, bazıları ise işitilen tıbbi aletlerden kaynaklanan tedirginliği hissedebilirler. Bunun yanı sıra, kanamanın olması, diş hekiminin müdahale esnasında elinin kayması, tedavi sırasında veya sonrasında şiddetli ağrı yaşama ihtimali gibi durumlar da endişe kaynağı olabilir.

Bu faktörü belirlemek ve bu bilgiyi diş hekiminizle paylaşmak, korkunun üstesinden gelmeyi kolaylaştırabilir. Eğer ileri düzeyde bir korku yaşıyorsanız, psikolojik destek almaktan çekinmeyin. Zira diş tedavilerinin ihmal edilmesi, ciddi sorunlara ve şiddetli ağrılara yol açabilir. Bu nedenle, bu korkuyla yaşamak yerine korkuyu yenme yöntemlerini denemek daha mantıklı bir tercih olacaktır.

Dişçi Korkusu Yaşayanlara Özel Tavsiyeler!

Bu durumu yaşayan kişilere özel tavsiyeler vermek istedik. Bu tavsiyeleri uygulayarak daha rahat bir diş tedavisi süreci geçirebilirsiniz.

  • İlk olarak kendinizi yanında rahat hissettiğiniz ya da hissedebileceğiniz bir diş hekimi seçin
  • Muayeneye gittiğinizde hekime sizde dişçi korkusu olduğunu mutlaka söyleyin. Bu sayede hekim daha dikkatli davranacaktır.
  • Hekiminizde yapılacak işlemleri kısaca anlatmasının isteyerek, tedavi sırasından neler yaşayacağınızı önceden ön görebilirsiniz.
  • Randevunuzu mümkün olduğunca sabah saatlerine almaya çalışın. Geç saatlere aldığınız randevular sizi daha da strese sokabilir.
  • Son olarak da düzenli olarak diş kontrolüne giden kişilerde dişçi korkusu olmadığı ya da zamanla azaldığı görülmüştür. Bu yüzden sizde yukarıdaki diğer tavsiyelerimizi uygulayarak diş tedavilerinizi zamanında yaptırabilirsiniz. Bir şeyden kaçtığınız sürece ondan uzaklaşmış değil, aksine daha da yakınlaşmış oluyorsunuz.

Dişçi Korkusu İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu