Hastalıklar

Kalp Krizi Geçirene İlk Yardım Yapılışı

instagram takipçi hilesi

Çağımızın yaygın rahatsızlıklardan bir tanesi de kalp krizidir. Ortaya çıkış nedeni kesin olarak bilinemeyen kalp krizi, meydana geldiğinde gerekli önlemler alındığı takdirde ölüm riski azalır. Ancak, etrafta kalp masajı yapmayı bilen kişiler yoksa hastanın hayatı ciddi olarak tehlikeye girer. Kalp krizi geçirene ilk yardım yapılışı öğrenildiği takdirde çevrenizdeki insanların hayatını ciddi bir durum meydana geldiğinde kurtarabilirsiniz. Bu nedenle mutlaka yazımızı tamamen okumanız ve yazının sonunda eklediğimiz videoları izlemeniz gerekir.

Kalp Krizi Geçirene İlk Yardım Yapılışı

kalp krizi geçirene ilk yardım yapılışı

İşyerinde, okulda, evde ya da sokakta yürürken kalp krizi geçiren birine rastlayabilirsiniz. Bu kişi genellikle yere yatarak elini kalbine doğru götürür. Etrafınızda birileri kalp krizi geçiriyorsa sakin olmanız gerekir. Panikle hareket etmeniz hastanın iyileşme ihtimalini azaltacaktır.

1. Acil Yardım İsteyin

kalp krizi geçirene ilk yardım yapılışı

Her türlü durumda ilk yardım bilseniz bile sağlık kuruluşunu aramanız gerekir. Ancak, etrafta başka birileri varsa onlara “Acil yardım çağırın” diyerek ilk yardım uygulamasına başlayabilirsiniz. İlk yardım isterken mümkün olduğunca kısa ve öz tarif etmeye çalışın. Adresi verirken en kısa zamanda en detaylı şekilde aktarmaya çalışın. Sakin sakin tarif etmeniz acil yardımın daha hızlı gelmesine katkı sağlayacaktır.

2. Hastayı Sıkan Giysileri Çıkartın

kalp krizi geçirene ilk yardım yapılışı

Kalp krizi geçiren kişinin rahat etmesi çok önemlidir. Bu nedenle hastayı sıkan kıyafetleri gevşetmeniz, kravatını ve kemerini çıkarmanız  gerekir.

3. Solunum Kontrolü

kalp krizi

Hastanın nefes alıp vermediğini ve nabzının atıp atmadığını kontrol edin. Eğer bulgular olumsuz yöndeyse kalp masajına başlayabilirsiniz. Bu esnada bulguları hızlı bir şekilde kontrol etmeniz oldukça önemlidir. Geçen her saniye hastanın hayati bulguları açısından dikkat gerektirir.

4.Kalp Krizi Geçirene İlk Yardım Yapılışı : Kalp Masajı

kalp krizi geçirene ilk yardım yapılışı

  • İki elinizi birbirine kenetleyin. Kollarınızı dik bir şekilde kırmadan ellerinizi hastanın göğüs hizasına yerleştirin.
  1. 1 v
  2. 2 v
  3. 3 v…
  4. 4 v
  5. 5 v
  6. 6 v
  7. 7 v
  8. 8 v
  9. 9 v
  10. 10
  11. 11… şeklinde ritim tutturarak kalp masajını yapmaya başlayın.
  • Hastanın hava yolu açıklığını sağlamak için baş geri, çene yukarı pozisyonunu verin.
  • Halk arasında suni teneffüs denilen hava verme işlemine başlanır. Hastanın alnının üzerine bir el yerleştirilir. Hastanın burnu kapatılır. Hastanın ağzının içine derin bir nefes verilir.
  • Hastaya 2 kez nefes verilir. Bir süre beklenir. Bu bekleme süresi hastanın aldığı havayı geri vermesi için tanınan süredir.
  • Hastaya 30 defa kalp masajı yapıldıktan sonra her defasında 2 kez solunum verilir.

Kalp masajı ne zamana kadar devam ettirilir?

  • Hasta iyileşene kadar
  • İlk yardım gelene kadar
  • İlk yardımcı yorulana kadar.

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu