Yaşam

7 Soruda Devam Sütü Hakkında Merak Edilen Her Şey

İlk 6 ayda alınan anne sütü yetişkinlik döneminde kronik hastalık riskini azaltmayı sağlar. Anne sütünün önemi yadsınamaz. Bununla birlikte sütün az olup doktorun da önermesi durumunda devam sütü kullanılabilir. Devam sütü hakkında rehber niteliğimizdeki yazımızda sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

 

7 Soruda Devam Sütü Hakkında Merak Edilen Her Şey

1.Devam Sütü Nedir?

devam sütü nedir

Formül süt, başlangıç maması, bebek maması, devam maması olarak da ifade edilen devam sütü, bebeğin sağlıklı beslenmesi için gerekli besin maddelerini alabileceği takviye ürünüdür.  Anne sütü yokluğunda ya da yetersizliğinde kullanılır. Toz halde ve içime hazır sıvı formda satılan devam sütleri bebeğin beslenme ihtiyacını karşılamayı sağlar.

2.Devam Sütünün İçinde Ne Var, Koruyucu Madde Var Mı?

Türk Gıda Kodeksi Devam Formülleri Tebliği’ne göre çocuk devam sütünde en fazla probiyotik bileşen miktarı 0,8g/100 ml olmalıdır. Devam sütlerinde protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral bulunur. Prebiyotik, probiyotik, nükleotid, postbiyotik ve balık yağı bileşenleri de devam sütünde bulunabilir.

Türk Gıda Kodeksi’ne göre devam sütleri kesinlikle koruyucu içeremez. Geleneksel yöntemle kurutularak toz haline getirilen devam sütleri hava almayan ambalajlarda saklanır. Bu sayede son tüketim tarihine kadar besleyiciliğini korur.

3.Devam sütünün Anne Sütünden Farkı Nedir?

İlk 6 ayda alınan anne sütü yetişkinlik döneminde kronik hastalık riskini azaltmayı sağlar. Anne sütünün önemi yadsınamaz. Bununla birlikte sütün az olup doktorun da önermesi durumunda devam sütü kullanılabilir. Devam sütü ile ilgili rehber niteliğimizdeki yazımızda sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Sütlerin içinde bulunan kazein maddesi anne sütünde az miktarda olduğundan anne sütünün sindirimi kolaydır. Devam sütündeki kazein miktarı daha fazladır. Bu nedenle devam sütlerinin sindirimi daha yavaş olur.

4.Devam Sütü Ne Zaman, Ne Kadar Verilmeli?

Bebekler altı ayını doldurmadan ek gıdaya başlayamaz. Bebeğin sağlık durumu doğrultusunda sebze çorbaları, yoğurt, kahvaltı, tarhana çorbası gibi ev yemekleri de verilebilir. 6-8 aylık bir bebeğe, günde 4 defa devam sütü verilebilmektedir.

Devam sütü, anne sütünde olduğu gibi 3 saat aralıklarla 100 veya 120, en fazla 150 ml verilebilir. Bebek büyüdükçe öğün araları uzayabilir. Devam sütü 1-3 yaş dönemleri arasına kadar kullanılabilir. Uygun süreyi doktor belirler.

5.Devam Sütü Kaç Saat Bekler?

devam sutu

Kullanıma hazır formül sütlerin raf ömrü kısa olduğu için 48 saat içinde kullanılmaları gerekir. Ambalajı açılmayan toz haldeki devam sütleri son tüketim tarihine kadar saklanabilir. Sıvı devam sütlerinin kapağı açıldıktan sonra buzdolabında saklanması gerekir. Devam sütü hem toz hem sıvı formda etiket bilgilerine göre kullanılması gerekir.

6.Devam Sütü Gaz Ya Da Kabızlık Yapar Mı?

Bebeklerde ilk aylarda sindirim sisteminin tam gelişmemiş olması gaz sancısı ve kabızlık sorunlarına neden olabilir. Devam sütünün direkt olarak gaz ve kabızlık sorununa yol açtığı söylenemez; fakat bebeğin hava yutması gaz problemine neden olur. Bu durumun oluşmaması için biberon seçimine dikkat etmek gerekir. Ucu anne memesi şeklinde üretilmiş olan biberonlar hava yutmayı önler ve kolik sancılarını önler.

7.Biberon İstemeyen Bebeğe Devam Sütü Nasıl Verilir?

Bebekler bazen biberonu reddedebilir. Bu durumda biberon değişikliği yapmak veya yaşına uygun suluk kullanmak çözüm olabilir. Devam sütü, püre çorba ve muhallebilere eklenebilir. Devam sütü ile mayalanan yoğurt da bebeğin beslenmesi için faydalı olacaktır.

Devam sütü hakkında ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu