Crohn Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Crohn hastalığı, sindirim sisteminin uzun süreli enflamatuar bir hastalığıdır ve semptomları, bağırsak ve sindirim ile ilişkilidir. Bu semptomlar sıklıkla yavaş yavaş ortaya çıkar ve zamanla kötüleşebilir. Hastalığın teşhisi zordur ve kesin nedeni bilinmemektedir. Uzmanlar, vücudun bağışıklık hücrelerinin vücuttaki sağlıklı hücrelere saldırdığı otoimmün bir reaksiyonun, durumun birincil nedeni olabileceğine inanıyor.
Crohn Hastalığının Belirtileri
Crohn hastalığının en fazla 20 ila 29 yaş arasındaki insanlarda ortaya çıkması muhtemeldir. Bununla birlikte, insanların yaklaşık altıda biri 15 yaşından önce semptomlar geliştirir ve hastalık her yaştaki insanı etkileyebilir. Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü’ne göre, Crohn hastalığının en sık görülen belirtileri şunlardır;
- İshal
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Mide ağrısı veya kramp
Crohn hastalığının diğer erken belirtileri;
- İştah kaybı
- Ateş
- Yorgunluk
- Mide bulantısı
- Göz ağrısı veya kızarıklık
- Eklem ağrısı
- Kanlı dışkı
Bu hastalığa yakalanmış olan insanlar belirtilerinin stresle veya bazı yiyecekleri yedikten sonra kötüleştiğini görebilir.
Muhtemel Komplikasyonlar
Crohn hastalığının komplikasyonları, sindirim sistemi dışında vücudun bazı kısımlarını içerebilir. Örneğin, hastalık nedeniyle gözler, eklemler, cilt ve karaciğerde iltihap oluşabilir.
Diğer komplikasyonlar şunları içerebilir;
- Ülserler
- Abseler
- Fistüller
- Sindirim sistemi bozuklukları
- Anemi
- Beslenme güçlüğü
Teşhisi
Crohn hastalığının en sık görülen semptomları başka birçok hastalıkta da ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak, doktorların Crohn hastalığınızın olup olmadığını öğrenebilmesi için fiziksel ve laboratuvar testlerinin bir kombinasyonunu yapması gerekir. Doktor vücut ısısını ve kan basıncını ölçebilir. Karın ağrısı hakkında soru sorabilir ve bir rektal muayene yapabilir.
Ayrıca Crohn hastalığını teşhis etmek için sıklıkla aşağıdaki testlerden bazılarını kullanırlar;
- Karın bölgesinin BT veya MR taraması
- Enfeksiyon kontrolü için dışkı örneği
- Rutin kan testleri
- Kolonoskopi
- Sigmoidoskopi
Bir kolonoskopi veya sigmoidoskopi, sindirim kanalına anüs yoluyla ince, esnek bir tüp yerleştirilmesini işlemidir. Tüpün üzerinde neyin sorun yaratabileceğini görmek için doktorun bağırsak içine bakmasını sağlayan bir ışık ve kamera vardır.
Tedavi ve Korunma
Crohn hastalığı için henüz bir tedavi yoktur. Ancak insanlar bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapabilir ve semptomları hafifletmek ve durumu yönetmek için ilaç alabilirler. Crohn hastalığı tipine ve kişinin tıbbi geçmişine bağlı olarak, doktorlar aşağıdaki tedavi seçeneklerinden birini veya daha fazlasını önerebilir:
- Sindirim sistemindeki iltihabı azaltan steroidler veya diğer ilaçlar
- Vücudun bağışıklık sisteminin semptomları hafifletmesine yardımcı olan biyolojik ilaçlar
- Midenin veya bağırsağın bir bölümünü çıkarmak için ameliyat
- Bağırsakta enfeksiyon semptomlarına neden olan bazı bakterileri yok eden antibiyotikler
Uzmanlar, bazı diyet değişikliklerinin bu hastalığın semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürmektedir.
- Gazlı içeceklerden kaçınmak
- Yüksek lifli gıdalardan kaçınmak
- Daha fazla sıvı almak
- Küçük ve sık öğün yemek
Uzmanlar Crohn hastalığının nedenini tam olarak bilmediğinden, bunu önlemenin garantisi yoktur. Bununla birlikte, sigara içmek ve fazla yağlı bir diyet yemek bu hastalığın riskini artırabilir. Sonuç olarak, sigara içmekten kaçınmak ve yağ alımını kontrol etmek insanların hastalık riskini azaltmalarına yardımcı olabilir.
Ne Zaman Doktora Görünmeliyim?
Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırlarsa kesinlikle bir doktora başvurmaları gerekmetedir;
- 7 gün veya daha uzun süren ishal
- Sık sık mide ağrısı, kramp ve rahatsızlık
- Dışkıda kan
- Açıklanamayan kilo kaybı