Çocukluk Travmaları Neye Yol Açar? Kurtulma Yöntemleri Nelerdir?
Çocukluk travmaları neye yol açar? Yetişkinlik dönemine gelene kadar birçok engebeli yoldan geçiyoruz. Güçlü bir duruş sergileyebilmek için zorluklarla baş etmeye çalışıyoruz. Fakat bazı travmalar var ki bir türlü onları atlatmak mümkün olmuyor. Çocukluk travmaları da baş edilmesi güç olan zorluklar arasında yer alıyor.
Genellikle çocukluk travmaları bilinçaltına atılıyor. Birçok insan kendinde derin yaralar açan duyguyu ya da davranışı hatırlamıyor bile. Fakat bazıları hatırlıyor ve yaşadığı durum hayatını derinden etkiliyor.
Çocukluk Travmaları Neye Yol Açar?
Bir çocuk ebeveynlerinin sevgisine ve ilgisine muhtaçtır. Ebeveynin davranışları, çocuğun ilerde nasıl bir karakter olacağını doğrudan etkiler. Ebeveynler çocuğunu dinlediği, fikirlerini aldığı, her konuda saygı duyduğu takdirde çocuk ilerde kendine güvenen bir yetişkin olacaktır.
Fakat çocuk şiddet görüyorsa, saygı ve sevgi açlığı hissediyorsa hem iş hem de sosyal yaşamında ciddi zorluklar çeker. Çocukluk travmaları oldukça geniş kapsamlı bir şekilde anlatılabilir. Cinsel istismar ve fiziksel istismar çocuğa en çok etki eden travmalar arasında yer alır.
Yapılan araştırmalara göre 8 yetişkinden 1 tanesi çocukluğunda cinsel istismara uğramıştır. 4 yetişkinden 1 tanesi de fiziksel şiddetle karşı karşıya kaldığını belirtmiştir.
Çocukluk döneminde yaşanan travmalar, yetişkinlik döneminde kendini hissettirebilir. Bu konuya çok geniş kapsamlı örnekler verebiliriz. Mesela, annesi tarafından terk edilen ya da terk edilmekle tehdit edilen bir çocuk düşünün. Bu çocuk yetişkinliğe adım attığında hayatına giren kadınlara gidecek gözüyle bakmaz mı? Peki bu kadınları elinde tutabilmek için nasıl bir yol izler.
Ya hayatındaki kadınları baskıyla yanında tutmaya çalışır ya da onlara gidecekleri korkusuyla daima verici taraf olmayı seçer. İki durumda da sağlıklı bir ilişki kurabilmesi mümkün değildir. Bu konu hakkında bir videoyu buraya bırakıyorum, izleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.
Çocukluk Travmaları Nasıl Geçer?
Çocukluk travmalarının etkileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Çoğu zaman kişi, yaşadığı duruma anlam veremez. Duygusal sorunlarını ailesi ya da arkadaşlarıyla paylaşarak çözmeye çalışır. Çocukluk travmalarını iyileştirebilmek için bir uzmandan yardım almanız önerilir.
- Kendinizi iyileştirebilmek ve farkındalık kazanabilmek için psikoloğa gitmeniz tavsiye edilir. Psikoloğa gittiğinizde sadece konuşarak iyileşebilirsiniz. Psikolog size herhangi bir ilaç vermez.
- Kitap okumak oldukça önemlidir. Ancak okuduğunuz kitapların yaşadığınız travmalar karşısında iyileştirici gücü olmalıdır. Kişisel gelişim kitapları okumanız tavsiye edilir. Kitabı okurken kendinizden bir şeyler bularak, ruhsal durumunuzu büyük oranda iyileştirebilirsiniz.
- Videolar izleyebilirsiniz. Günümüzde birçok psikolog, psikiyatr, bilim insanı, düşünür, öğretmen ve doktor başta olmak üzere farklı meslek gruplarından kişilerin YouTube videoları bulunur. Bu meslek grupları insanlara fayda sağlamayı kendine hedef edinir. Özellikle psikologların kanallarını takip ederek, çocukluk travmalarınızla baş edebilirsiniz.
İLGİLİ BİLGİ: En İyi 10 Psikoloji Konulu YouTube Kanalı