Hastalıklar

Tüberküloz Nedir? Belirtileri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Tüberküloz, çoğunlukla akciğerleri etkileyen ancak omurga, beyin veya böbrekler gibi vücut kısımlarını da etkileyebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Enfekte olan herkes hastalanmayabilir. Enfekte olursanız tedaviye ihtiyacınız vardır.

Tüberkülozla ilgili olan “Genital Tüberküloz Nedir?” adlı yazımızı okumak için tıklayabilirsiniz..!

tuberkuloz 1

Tüberküloz Belirtileri Nelerdir?

İnaktif tüberkülozlu kişilerde belirti görülmez. Bununla birlikte, pozitif bir cilt reaksiyon testine sahip olabilirler.

Bu hastalığı taşıyanlar aşağıdaki belirtilerden herhangi birini gösterebilir;

  • Kuru öksürük (2 haftadan daha fazla sürebilir)
  • Göğüste ağrı
  • Kanlı ve balgamlı öksürmek
  • Yorgunluk veya halsizlik
  • İştah kaybı
  • Kilo kaybı
  • Titreme
  • Ateş
  • Gece terlemeleri

Tüberkülozun Nedenleri Nelerdir?

Tüberküloz, “Mycobacterium tuberculosis” bakterisinden kaynaklanır. Mikroplar havaya yayılır ve genellikle akciğerlere bulaşır. Ancak vücudun diğer kısımlarına da bulaşabilir. Bu hastalık bulaşıcı olmasına rağmen, kolayca yayılmaz. Yakalanmak için genellikle bulaşıcı olan biriyle temas halinde çok zaman geçirmeniz gerekir.

tuberkuloz 2

Nasıl Yayılır?

Aktif tüberküloz hastalığı olan bir kişi, mikropları öksürme, hapşırma, konuşma, şarkı söyleme ve hatta gülme yoluyla havaya serbest bıraktığında yayılabilir. Sadece aktif bir akciğer enfeksiyonu olan insanlar bulaşıcıdır. Enfesiyon bakterilerinde nefes alan çoğu insan, bakterilerle savaşabilir ve büyümesini durdurabilir. Bu kişilerde bakteri inaktif hale gelir ve gizli tüberküloz enfeksiyonu olarak adlandırılır.

Bakteriler inaktif olmasına rağmen, hala vücutta hayatta kalırlar ve daha sonra aktif hale gelebilirler. Bazı insanlar, aktif hale gelmeden ve tüberküloz hastalığına dönüşmeden ömür boyu gizli bir tüberküloz enfeksiyonu geçirebilir. Bununla birlikte, bağışıklık sistemi zayıflarsa ve bakterilerin büyümesini durduramazsa tüberkülozlar aktif hale gelebilir. Bu, gizli enfeksiyonunun hastalık haline geldiği zamandır.

Bu Hastalık Nasıl Önlenir?

Bu rahatsızlığın önlenmesi mümkündür. Genellikle enfekte olmadan önce aktif tüberkülbozlu biriyle uzun süre temas halinde olmanız gerekir. Tüberkülozun hastanede bulaşmasını önlemek için en önemli önlem uygun havalandırma ve uygun kişisel koruyucu ekipmana sahip olmaktır.

Bazı ülkeler, basil Calmette-Guerin adı verilen bir tüberküloz aşısı kullanmaktadır. Aşı çocuklarda yetişkinlere göre daha iyi çalıştığı bilinmektedir.

Tüberkülozu Tedavi Etmek Mümkün Mü?

Tüberkülozu tedavi etmek mümkündür. Bu hastalık, HIV enfeksiyonu olan kişilerde bile tedavi edilebilir. Bu enfeksiyonu ve hastalığını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar arasında izoniazid, rifampin, etambutol, pirazinamid ve rifapentin karışmı yer alır.

Doktorunuzun size söylediği tüm ilaçları kullanmanız gerekmektedir. Aksi takdirde tüm bakteriler öldürülmez. Bu ilaçları size söylendiği sürece, bazen 9 aya kadar almanız gerekebilir.

tuberkuloz 3

Tüberküloz Hastalığı ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu