Sağlıklı Yaşam

Genital Tüberküloz Nedir?

Genital Tüberküloz Belirtileri Nelerdir?

tuberkulez polovih organov simptomi diagnostika lechenie 2

Genital Tüberküloz Nedir?

Dünya çapında yaygın olan tüberküloz son zamanlarda tekrar görülmeye başladı. En çok akciğerleri etkileyen ve akciğere girerek yayılan hastalık olarak bilinmektedir. Sistemik hastalık olması nedeni ile birçok organı etkilemekte olan tüberküloz kadınlarda genital organlarda da görülmekte genital tüberküloz olarak adlandırılmaktadır.

Tüberkülozun yayılması genelde hastalığı olan kişinin hapşırması ya da öksürerek etrafa yayması sırasında asılı kalan bakteri sağlıklı insana bulaşmaktadır. Daha çok kalabalık ortamlarda bulaşan ve bulaştırıcılığı yaygın olan tüberküloz kadınlarda genital bölgede daha fazla rastlanılan rahatsızlıklardan biridir.

Genital Tüberküloz Hangi Belirtileri Gösterir?

Tüberküloz kronik bir hastalık olduğundan tüberküloz bakterisi organlara hasar vermektedir. Genital tüberkülozun genelde belirtisi olmasa da bazen adette sorunlar, vajinada akıntı, pelvikler de ağrı karında sıvı birikimi ve ateş gibi belirtilerde gösterebilir. Yumurtalıkların da  etkilenmesi ile ve görülen kitleler nedeni ile kısırlık durumu görülmektedir.

Kişinin biyopsisi yapılarak teşhis ve tanı konulabilir. Daha ilerleyen durumlarda kalıcı kısırlık söz konusudur. Yapılması gereken önemli testlerden biri adet kanından alınan örnek ve rahimden biyopsi alınması ile belli olabilir. Ultrason yapılarak da teşhis konulması mümkündür.

tuplerintikanıklığı

Genital Tüberküloz Tedavisi

Genital tüberkülozun tanısı çeşitli testlerle tespit edildiğinde gerekli tedavinin yapılması gerekir Günümüzde etkili iliaçların kullanılması ile (ATT) antitüberküloz iliçları ile bakterilerin yok edilmesi ile hastalık 6 ay içinde tedavi edilmektedir. Daha ileri durumlarda olan hastaların daha uzun bir tedavi sürecine ihtiyacı vardır. Hastalıktan dolayı tahrip olmuş fallop tüpleri tıkandığından ve zarar gördüğünden eskisi gibi görevini yerine getiremez.

Tedavi ile akıntı, ateş ve ağrının dindirilmesi sağlanmaktadır. İlaçla tedavisi mümkün olmayan durumlarda cerrahi müdahele ile tedavi sağlanmaktadır. Daha çok genç kadınlarda rastlanılan genital tüberküloz  15 ila 40 yaş kadınlarda görülmektedir. Menopoz sonrasında görülme olasılığı daha azdır. Ailede görülme olasılığı ve hastanın hayat hikayesi teşhis içinde önem taşımaktadır. Oldukça yavaş ilerleme gösteren genital tüberküloz yıllar sonra 10-20 yıl kendini belli etmeden ilerleyebilir.

Bu nedenle düzeli aralıklarla doktora gitmekte fayda vardır. Tedavi süresince doktorun tavsiyesine uymak ve ilaçların düzenli kullanılması oldukça önemlidir.
Teşhis edilemeyen durumlarda laparaskopiye başvurulur. Bazı makroskopik görünümler şu şekilde izlenir.

Latent Tüberküloz

Skarlaşmış ve nodüllü istmik bölge kısa kalın tübalar görülür.

Miliyer tüberkülozda Pelvis peritonunda beyaza yakın ve pembe tüberküler görülür.

Histopatolojik tanı

Over , periton endometrium  servix  ve tuba bölgelerinden alınan dokulara göre tetkik sonucu peynirimsi tipik görüntüler edinerek teşhis koyulmaktadır. Tüberküloz aşışı ile tedavi sağlanarak  hastalığın yaygınlık kazanması önlenmelidir.

https://www.youtube.com/watch?v=1fQnbRXQzbs

Selma

Sağlık kurumları işletmeciliği önlisans mezunuyum yazmayı ve araştırmayı seviyorum özellikle sağlık konularını yazmaktan büyük keyif alıyorum zaman zaman farklı konuları da okuyucularımla paylaşacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu