Yaşam

Çocuklar Öfkeli Olduğu Zaman Ne Yapabilirsiniz?

Öfke, yetişkinler adına olduğu kadar çocuklar için de kontrollü bir biçimde yaşaması zor bir duygu olabilmekte. Çocuğunuzun çok çabuk ve zaman zaman öfkelendiğini, öfke duygusunu, zaman zaman kendisine ya da etrafa zarar vererek yaşadığını ve sakinleşmekte zorlanmış olduğunuz gözlemliyorsanız nasıl uygun bir biçimde müdahale edilmesi gerektiğini bilmeniz gerekmekte.

cocuklarda ofke kontrolu nasil onlenir 2

Öfkeyi Kabul Etmelisiniz

Öfke bazen zararlı ve dışavurulmaması gereken bir duygu olarak düşünüp yanılgıya düşebilirsiniz. İlk olarak kabul edin, yaşanması son derece doğal olan ve dışavurulması sağlıklı bir duygudur. Aslın yaşanmaması tuhaf olurdu!

Öfkeyi zarar verme derecesinde yaşamak elbette kabul edilebilir bir durum değil, ancak içimizde bulunan enerjiyi açığa çıkarmamak ve bu duyugu biriktirmek de hiç doğru değil, bunu da unutmamalısınız.

Bu Öfke İle Verilmek İstenen Ne?

Peki bir çocuk kontrol edemediği duygu patlamaları yaşıyor ise bu ne demektir? Anne ve baba bu durumdan ne çıkarmalı? En sade hali ile bunu, altında yatan daha hassas bir nedenin üstünü örten ve çoğu durumlarda kendini yetersiz hissetmiş olduğu bir halin sonrasında bir güç gösteri olarak düşünebilirsiniz.

cocuklarda ofke kontrolu nasil onlenir 3

Çocuklar Öfkeli Olduğu Zaman Ne Yapabilirsiniz?

Sakinliğinizi Koruyun

Çocuğunuz avazı çıktığınca bağırırken, yapılacaklar listesinde en zorlayıcı ve gerçekleştirilmesi pek fazla kolay olmayan yöntem bu olabilir, ancak siz de on durumda öfkeye kapıldığınız zaman bunun yangına körükle gitmekten pek fazla farkı kalmayacaktır.

Alanı Tanıyın

Eğer kendisine ya da başkasına fiziksel problemler çıkarabilecek davranış gösteriyorsa hemen müdahale ederek durdurun. Bunun dışında bağırmak, ağlamak gibi davranışlarda bulunuyorsa onu duygularını yaşaması adına uygun zaman ve ortam tanıyın.

Sonra Konuşun

Öfkenin bir doruk noktası ve ardından da düşüşe geçtiği bir sakin olma durumu vardır ve karşılıklı konuşmak adına en uygun zaman bu zaman olacaktır. Çocuğunuz duygularını konuşmaya ayrıştırmaya ihtiyaç duyuyor olabilir.

Belki öfkesinin arkasına gizlenmiş düş sorunları, üzüntü ve utanç gibi daha kırgın duygular bulunabilir ve bunları ifade etmenin bir yolunu bulamamıştır.

cocuklarda ofke kontrolu nasil onlenir

Öfkenin Gelişini Öğretin

Öfkenin yolcuğunu beraber bulun. Hangi durumlarda, hangi belirtiler ile geliyor, vücudunda ne gibi değişiklikler alıyor, o an aklından neler geçiyor. Bir kağıda çan biçiminde bir grafik ya da bir dağ resmi çizerek, ona öfkenin bir anda zirvede patlamadığını, ortaya çıkıncaya kadar yavaş yavaş artmış olduğunu anlayabilirsiniz. Bu sayede erken sinyallerini fark edebilir.

Kaynak
haber7tavsiyeediyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu