Çocuk Sağlığı

Çocuk Felci Nedir? Bulaşma Ve Korunma Yolları

Çocuk Felci Tedavisi

instagram takipçi hilesi

nocanvas cocuk felci asisi ipv 1

Çocuk felci tedavisi ilaçla sağlanmayan polia virüsü nedeni ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Genelde 3 yaşın altında çocukları etkileyen hastalık ölüme kadar gidebilen ve sinir sistemini etkileyen hastalık olması nedeni ile felce neden olabilir. Virüs vücut dışında yaşayamadığı için aşı ile tedavi edilerek önlenebilir.

Çocuk Felci Nasıl Bulaşır?

Ağız yolundan vücuda girerek bulaşan mikrop bağırsaklarda çoğalıp pis sulardan ve bunlarla yıkanan sebze meyvelerden yayılan mikropların hava yolu ile solunması ile insana geçmektedir. Bulaşmasının ardından belirtiler gösterir. Baş ağrısı, bulantı, kas ağrısı, kusma gibi etkiler görülmektedir. Bu belirtiler genelde görülse de kimi çocukta kalıcı felç yaşanabilir.

Kimi hastada dokuda his kaybı olmaz. Çocuklarda ayağa kalkma güçlüğü vardır yürümekte zorluk çeker. 1 yaş üstü çocuk ve büyükler felce karşı risk taşıyan gruplar arasındadır. Felçli hastalarda solunum yolu ile etkilenmesi % 40 civarını bulur. Ölüm oranı ise %2 ila 20 oranındadır.

21102016 085953 99408

Çocuk Felci Tedavisi

Çocuk felcinde ilaçla tedavi sağlanmaz. Felç esnasında bacak ve kolların yatar gibi olması gerekir. Solunum sıkıntılarında hastaya mutlaka solunum cihazı ile destek sağlanmalıdır. Aktif hastalığın geçtiği zamanda fizik tedavinin yanında cerrahi işlemlerde uygulanmaktadır.
Etkeni ortadan kaldıracak bir ilaç tedavisi yoktur.

cocuk felci

Çocuk Felcinde Aşının Önemi

Çocuk felci hastalığı virüsü taşıyanlar ile temas edilmesi durumunda ellerin sabunla mutlaka dezenfekte edilmesi önem taşır. Korunmada aşı en etkili yoldur. İki farklı türde aşı ile ağız ve enjeksiyon yolu ile aşılama yapılmaktadır. Aşılar dünyada çocuk felci hastalığının yok olmasında oldukça fayda sağlamış ve ülkemizde de en son çocuk felci vakası 1998 yılından sonra görülmemiştir.

Aşının yaptırılmadığı bazı ülkelerde çocuk felci hastalığı görülmektedir. Başka ülkelere yolculuk yapmak durumunda kalanlara aş uygulanmaktadır. Çocuklarda aşı zamanları 2,3,4,16,24. aylarda ve son olarak 5. sınıflarda 5 doz olarak ağızdan alınarak yapılmaktadır. Türkiye de diğer aşılar ile birlikte aynı enjektörde bulunan çocuk felci aşısı geri ödemesi yapılmayan aşılardan biridir. Ağızdan alınan aşı canlı virüs içerir ve kullanılması başka bir hastalık riskine neden olabilir.

Ağızdan uygulanan aşı canlı virus içermesi nedeniyle çok nadiren de olsa çocuk felcine benzer bir hastalığa neden olabildiğinden iğne uygulaması tercih edilmektedir. Aşının birkaç yılda çocuk felci hastalığını bitirebileceği düşünülmektedir. Bu aşının ileride hastalığın bitmesi ile aşının uygulamanın kaldırılacağı söylenmektedir. Çocuk felci riskini önlemek için mutlaka gerekli zamanlarda aşıların yaptırılması önem taşımaktadır. Aşısız olan çocukların hala çocuk felci riski ile karşılaşabileceği unutulmamalıdır.

Kaynak
Khanacademy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu