Çocuk Beslenmesinde İnek Sütünün Yeri Nedir? Zararları Var Mıdır?
Hepimiz ilk doğdukları günden itibaren, çocuklarımızın en doğru şekilde beslenmesi, sağlıklı büyümesi ve bağışıklığının güçlenmesi için elimizden geleni yaparız. Öyle ki; bu konuya ilişkin pek çok araştırmayı, yazıyı ve yayını takip ederiz. Ancak çok uzun yıllardır geçerliliğini koruyan bazı bilgiler, aslında sandığımız kadar da gerçeği yansıtmıyor olabilir. Örneğin; inek sütü içmenin kemiklere ve dişlere olan olumlu etkileri, ayrıca bu besinin vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılamaya yönelik önemli bir kaynak olduğu anlatılmaktadır.
Biz de yazımızda; bu besin kaynağının, çocuklar üzerindeki etkilerini ve beslenme tablosunda gerekli olup olmadığı ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşacağız.
Öncelikle belirtmek gerekir ki; her canlının sütü kendi yavrusu için özeldir. Bu kapsamda bakıldığında; anne sütü çocuklar için mucizevi vitamin, mineral, kalsiyum ve enerji kaynaklarının bileşiminden oluşur. Dolayısıyla faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur ve adeta doğanın hem kadınlara hem de çocuklara eşsiz bir armağanıdır.
Fakat ek gıdaya geçildikten sonra ya da anne sütü ile beslenmenin sona ermesinin ardından çocuklarda kalsiyum ihtiyacını karşılamak adına inek sütü kullanımı ne kadar doğrudur?
Her canlının sütünün, kendi yavrusuna uygun biçimde donatılmış olmasını; inek sütünün buzağıya maksimum yarar sağlayacak nitelikte olmasıyla açıklayabiliriz. Bu durumda ise çocuklardaki yararının sanıldığı boyutlarda olmadığını söylemek mümkündür. Üstelik alerjen gıdalar arasında yer almakla birlikte 1 yaşından önce hiçbir pediatrist tarafından önerilmemektedir.
İnek Sütünün Çocukların Beslenme Düzenine ve Sağlığına Olan Etkileri
- İnek sütü hazmı oldukça zor olan bir besindir, bu da çocukların mide-bağırsak gelişimini olumsuz etkileyebilir.
- Midede çok fazla yer kaplayarak iştahı azaltabilir. Bu da çocuğun faydalı besinleri yeterince tüketmesini engelleyebilir.
- Kalsiyum ihtiyacını karşılamadığı gibi, inek sütünde; D vitamini, iyot ve çinko az bulunduğundan; çocuğun beyin gelişimine herhangi bir katkısı olmaz.
- Reflü, astım ve alerjik hastalıkları tetikleyerek çocuklarda bağışıklığın düşmesine neden olabilir.
- Çocukta demir eksikliğine ve buna bağlı komplikasyonlara sebebiyet verebilir.
- İnek sütü aynı zamanda kabızlık problemine yol açabilir.
- Çocuklarda hiperaktivite gibi bir takım davranış bozukluklarına zemin hazırladığı da araştırmalar arasında yer almaktadır.
- İçinde bulunan yağlar sebebiyle damar sertliğine neden olabilir.
- Hormon içeren bir besin olduğu için de tercih edilmez.
Süt ve Süt Ürünlerinin Yerine Hangi Alternatifler Tercih Edilmeli
İnek sütü çeşitli olumsuz etkileri nedeniyle, çoğu zaman beslenme programının dışında tutulmaktadır. Fakat kalsiyum ihtiyacını karşılamak da, başta kemikler olmak üzere vücudun genel sağlığı açısından oldukça önemlidir. Öyleyse bunun yerine kullanılabilecek bazı ikame besin maddelerini şöyle sıralayabiliriz;
- Badem ve Hindistan cevizi sütü
- Portakal
- Fındık ve ceviz gibi kuru gıdalar
- Çia tohumu
- Nane, kereviz, maydanoz gibi şifalı otlar
- Kuru fasulye ve nohut gibi baklagiller
- Börülce ve balık gibi deniz ürünleri