Kişisel Bakım

Çil Nedir? Nasıl Geçer?

instagram takipçi hilesi

Çil lekeleri, tipik olarak çok ufak boyutta olan düz, bej, kahverengi dairesel lekelerdir. Noktalar fazladır ve güneş ışığına yeniden maruz kaldıktan sonra güneşe maruz kalan ciltte ortaya çıkabilir. Bunlar lekeler özellikle kızıl saçlı ve beyaz tenli kişilerde daha çok görülmektedir. 1 ya da 2 yaşından küçük çocuklarda nadiren görülebilirler.

Çoğu çil genellikle tek tip renktedir. Fakat renk olarak biraz değişkenlik gösterebilirler. Ten rengi, kırmızı, sarı, açık kahverengi, kahverengi ya da siyah olabilirler. Fakat temel olarak çevredeki deriden biraz daha koyu renktedirler.

Çiller, tıp dilinde melanin ismi verilen koyu pigment seviyesinde artıştan ve melanositler ismi verilen pigment üreten toplam hücre sayısındaki fazlalaşmadan meydana gelmektedir.

cil 1

Çil Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Çillerin genetik olarak ve güneşe çok fazla maruz kaldıktan sonra çıktığı düşünülmektedir. Güneş bronzlaşma ışınlarını cilt yüzeyi emdiğinde deri melanositleri tarafından melanin pigmentinin üretimini arttıran ultraviyole ışınları yaymaya başlar. Sarı ya da kızıl saçlı, açık göz rengi ve açık ten rengine sahip olan insanlar ultraviyole ışınlarının zararlı etkisine daha duyarlıdırlar. Bu nedenle çil çıkması olasıdır.

Çiller Genetik Olarak Aileden Gelebilir Mi?

Genetik ya da daha doğru bir ifade ile insan ten rengi, çil oluşturma duyarlılığında çok önemli bir faktördür. Çiller eğilimi açık tenli, sarı ya da kızıl saçlı olan kişiler tarafından doğum lekesi örneği gibi alınabilir. Çok koyu ten rengine sahip insanların çilli olması olası değildir.

Tek yumurta ikizleri ve çift yumurta (non identical) ikizleri de dahil olmak üzere ikiz kardeşler üzerinde yapılan araştırmalar, her bir tek yumurta ikizinde bulunan toplam çil sayısında dikkat çekici bir benzerlik keşfetmişlerdir. Bu araştırmalar, çillerin meydana gelmesinin genetik faktörlerden etkilendiğini ispat etmektedir.

cil 2

Çiller Nasıl Tedavi Edilir?

Çiller nadiren de olsa tedavi edilebilmektedir. Çillerin görüntüsünü azaltmak için birkaç güvenli fakat pahalı yöntem vardır. İyi bir sonuç almak için sık sık çoklu ya da bir tedavi kombinasyonu uygulanması gerekebilir. Herkesin cildi benzer tedavilere cevap vermez. Çiller genel olarak tekrarlanan ultraviyole ışınlarına maruziyeti ile tekrarlayabilir.

  • Kremler: Kojik asit ve hidrokinon barındıran ürünler reçeteli ve reçetesiz olarak eczaneden satın alınabilir. % 2’nin üzerinde hidrokinon konsantrasyonları reçete gerektirir. Bu tarz ürünler uzun kullanım sürelerinde çillerin azalmasına yardımcı olur. Kremler, güneşten kaçınma ve güneşten korunma ile beraber daha çok etki gösterir.
  • Lazer tedavisi: Pek çok lazer türü, çil oluşumunu etkili bir biçimde azaltmaya yardımcı olabilir. Kriyocerrahi gibi, bu prosedür de yüksek başarı oranı ve düşük oranda yara izi kalması ya da ten rengi değişmesi riski olan güvenli bir prosedürdür.
  • Retinoidler: Bazen diğer beyazlatıcı kremler, tretinoin, tazaroten ve adapalen ile beraber kullanılır. Aynı zamanda birkaç ay düzenli olarak kullanıldığında çillerin azalmasına yardımcı olurlar
  • Kriyocerrahi: Doktorunuzun muayenesinde sıvı azot içeren hafif bir karışım, tüm lekeler bu tedaviye cevap vermese de, bazı çilleri tedavi etmek için tercih edilir.

Cilt lekelerinden kurtulmak istiyorsanız daha önce yayınladığımız “Cilt Lekelerinden Kurtulmak İçin Yöntemler” adlı yazımızı okuyabilirsiniz..!

cil 3

Çil ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu