Cevizin Faydaları ve Zararları Neler?
Cevizin Faydaları ve Zararları Neler? Ceviz, bilimsel adı ile Juglans adı verilen ağaç türlerinden elde edilen ve tüketilebilen tohumlardır. Cevizin meyvesi, yenmeyen kalın bir kabuğun içine yer alır. Çekirdeği saran meyvenin kabuğu serttir.
Cevizler lezzetli bir tada ve gevrek bir dokuya sahiptir. Bu yüzden kurabiyeler, kekler, enerji barları ve pek çok gıdanın içerisinde kullanılır. Ceviz, esansiyel yağ asitleri ile doludur. Zengin bir yumuşatıcı olan ve yaşlanmayı geciktirici özellikleriyle bilinen bir yağ üretir.
Cevizin şeklinin beyne benzemesi sebebi ile beyin sağlığına faydalı olduğu bilinmektedir. Bu yanlış değildir. Bu maddeyi aşağıda değineceğiz. Bu yüzden şimdilik yüzeysel olarak geçiyoruz.
Cevizin Faydaları Nelerdir?
Kalp Sağlığını İyileştirir
Uzmanlara göre ceviz, kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olduğu gösterilen omega 3 açısından oldukça zengindir. Ceviz, amino asit, l-arginin ve oleik asit gibi doymamış yağ asitleri bakımından da zengindir.
Ayrıca alfa-linolenik asit, linoleik asit ve araşidonik asitler gibi temel yağ asitlerini barındırır. Bu kuruyemişlerin bir diyete entegre edilmesi, sağlıklı bir lipit tedarikini katkıda bulunarak kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.
Kemik Sağlığını Artırır
Ceviz, kemik sağlığını arttırmak ve artan seviyesi stabil tutabilmek için gerekli olan bakır ve fosfor barındırır. Cevizde içerisinde yer alan esansiyel yağ asitleri vücudun kemik sağlığını ciddi ölçüde korur.
Kilonuzu Yönetmenize Yardımcı Olur
Ceviz tok hissetmenize yardımcı olur. Bu da tokluğu artırdığı anlamına gelir. Araştırmacılar, ceviz içeren shake tüketen kişilerin, plasebo shake kullananlara göre gün içinde daha fazla tokluk hissine sahip olduklarını keşfetmişlerdir. Zengin lif kaynağı ve protein deposu olan cevizler, özellikle diyet yapan kişiler için sağlıklı bir atıştırma seçeneğidir. Ancak fazla tüketildiğinde de yağlanmaya sebep olabilir. Bu yüzden kararından tüketilmelidir.
Beyin Sağlığını Korur
Bir dergide yayınlanan rapora göre ceviz yağı, hafızayı arttırmaya yardımcı olabilecek omega-3 içermektedir. İyot ve selenyum ile birlikte Omega-3 yağ asitleri beynin maksimum seviyede çalışmasını olanak sağlar.
Metabolizmayı Hızlandırır
Ceviz, temel yağ asitleri ile beraber insan vücuduna potasyum, bakır, kalsiyum, magnezyum, manganez, demir ve çinko gibi mineraller girmesine katkıda bulunur. Bu mineraller, büyüme ve gelişme, sindirim ve sperm üretimi gibi durumlara da fayda sağlar.
Antioksidan Bakımından Zengindir
Yapılan araştırmaya göre ceviz, antioksidan bakımından zengin gıdalar listesinde ilk üç içerisinde yer almaktadır. İçeriğinde kinon juglon, tanin tellimagrandin ve flavonol morin gibi az bulunan, güçlü antioksidanlar barındırmaktadır. Bu antioksidanlar ayrıca çeşitli kimyasallardan dolayı meydana gelen karaciğer hasarını da önlemeye yardımcı olur.
Sindirim Sistemini Temizler
Cevizler, iç sindirim sistemini temizlemeye yardımcı olur. Toksinlerin ve atıkların uzaklaştırılmasıyla detoksifikasyona yardımcı olur. Aynı zamanda kabızlığı da iyileştirir. Cevizin bağırsağa yardımcı olduğunu ve probiyotik özelliklere sahip olduğunu belirtilmektedir.
Diyabeti Kontrol Eder
Şeker hastalığına sahip olan bireyler, yüksek miktarda çoklu doymamış ve tekli doymamış yağ içerdiğinden dolayı düzenli olarak ceviz yiyebilirler. Uzmanlar, fındık alımının tip-2 diyabet geliştirme riski ile ters orantılı olduğunu belirtmektedirler.
Cevizin Zararları Nelerdir?
Ceviz oldukça faydalı bir atıştırmalıktır. Fakat fazla tüketildiği zaman bazı yan etkiler yapabilir. Bu yüzden kararında tüketmek oldukça önemlidir.
Cevizi fazla tükettiğinizde bazı yan etkiler meydana gelebilir. Bu yan etkiler şunlardır;
- Alerji
- Sindirim problemleri
- Kilo alma
- Sivilce oluşumu
Hamile kadınlar ve çocuk emziren anneler, doktor tarafından önerilen miktar dışına çıkmamaları gerekmektedir.