Yaşam

Çam Ağacının Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Çam ağacı diğer adı ile pinus olarak bilinir. Çamgiller familyasına ait olan bu kozalaklı ağacın, 115 türü bulunur. Türkiye’de ise Sarıçam, Kızılçam, Halep Çamı, Fıstık Çamı ve Karaçam olmak üzere 5 adet türü vardır. Sarıçam türü Karadeniz bölgesinin en yaygın bulunan ağaçları arasındadır.

Çam ağaçları genel olarak dağlık ve tropik bölgelerde bulunur. Tüm sene boyunca yeşilliğini koruyan bu ağaç, iğne biçimde sert ve kalın yapraklara sahiptir. Kalın ve sert yaprakları sayesinde kendilerini tüm mevsimlere karşı korurlar.

cam agaci turleri ve ozellikleri nelerdir4

İlginizi Çekebilir: Çam Kozalağı Pekmezi Nedir, Faydaları Nelerdir?

Çam Ağacının Faydaları Nelerdir?

  • Çam ağacının kabukları genelde sirke ile birleştirilerek gargara yapılabilir. Bu gargara diş ağrılarını hafifletir.
  • Romantizmal ağrıların kesilmesi için birebirdir. Karaciğer ve bronşit için çok faydalıdır.
  • Astım hastaları için çok faydalıdır. Astım hastalarına çam ağaçlarının bol olduğu yerler tavsiye edilir.
  • Çam ağacının kabukları bal ile karıştırıldığında, balgam söktürücü bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda kabukları, filizleri ve yaprakları kaynatılıp bal ile karıştırıldığında vücutta bulunan pis kanı temizler. Kronik öksürüğe çok iyi gelir.
  • Doğum ağrılarına iyi geldiği gibi doğumu kolaylaştırdığı da biliniyor.
  • Yara iyileştirici özelliği vardır.
  • Çam ağacının tomurcuklarını, temiz suda kaynatıp içildiğinde böbrek hastalıklarına, mesane problemlerine ve böbrek hastalıklarından kaynaklı oluşan sancılara iyi geldiği biliniyor.

cam agaci turleri ve ozellikleri nelerdir3

Çam Ağacının Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

Çam Ağacının Türleri Nelerdir?

İlginizi Çekebilir: Çam Terebentin Yağının Faydaları Nelerdir?

Sarıçam

Türkiye’de Doğu ve Batı Karadeniz bölgelerinde çok görülür. Bunun dışında Doğu Anadolu ve Akdeniz kıyılarında da yer alabilirler. Avrupa’da ise Kuzey Asya, Kafkaslar ve Sibirya’da yaygındırlar.

Soğuk hava koşullarına ve fırtınalara karşı dayanıklı bir türdür. Sağlam ve güçlü yapıda olan bu türün boyu 40 metreye kadar uzayabilir. Sarıçam türünün kökleri oldukça güçlüdür, gövdesini sağlam tutar. Sarıçam türünün büyümesi için güneşe ihtiyacı vardır fakat nemli ve kuru topraklarda büyüyemez.

Halep Çamı

Akdeniz bölgesinin gözdesi olan Halep çamı, Türkiye dışında İspanya, Fas ve İtalya gibi ülkelerde görülür. Boyları ortalama 15 ve 20 metre aralığındadır. Kabukları genel olarak turuncu ve kırmızı renklidir. Yaprakları sarımtırak bir yeşil tona sahip olan bu ağaç türünün kabukları kalındır.

cam agaci turleri ve ozellikleri nelerdir2

Kızılçam

Doğu Akdeniz bölgesine özgü olan bu tür 25 metreye kadar uzama gösterebilir. Kuraklık ve zorlu çevre koşullarına karşı oldukça dayanıklı olan bu ağaç, çeşitli toprak tiplerinde de görülebilir. Ülkemizde de bol görülebilen bir türdür.

İlginizi Çekebilir: Hangi Ağaca, Hangi Tür Ağaç Aşısı Yapılır?

Karaçam

Uludağ’da sıklıkla karışılabileceğimiz çam ağacı türüdür. Boyları genel olarak 35-40 metre uzayabilir. Yaprakları sert yapıdadır. Koyu yeşil bir renge sahip olan yaprakları bol miktarda reçine üretir. Uşak ilinin Banaz ilçesinde bulunan ve 1000 yaşında olduğu tahmin edilen Karaçam, yeryüzündeki en yaşlı çam ağacı türü olarak biliniyor.

cam agaci turleri ve ozellikleri nelerdir1

Fıstık Çamı

Ege, Marmara ve Akdeniz kıyılarında yer alırlar. Ülkemiz dışında İspanya, İtalya ve Girit gibi ülkelerde de yer alırlar. Ağaç yaprakları şemsiye şeklinde olup, tepede yüksek şekilde birleşirler. Fıstık çamının boyu 20-25 metreye kadar uzama gösterebilir. Rutubetli ve nemli ortamlarda büyüme gösterirler. Yağlı ve lezzetli tohumlara sahiptir.

Çam Ağacı İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu