Yaşam

Buzdolabında 8 Kural!

instagram takipçi hilesi

Genellikle haftalık ya da aylık olarak yapılan mutfak alışverişlerinde alınan ürünlerin çoğu buzdolabında saklanır. Aldığımız ürünlerin besin değerini korumak ve israfı önlemek adına buzdolabını doğru kullanmak önemlidir.

Buzdolabı kullanırken temizliğinden tutun da neyi nereye koymanız gerektiğine kadar pek çok kural vardır. İşte sağlığınız için buzdolabı kullanırken uymanız gereken kurallar:

İlk önemli kural buzdolabı temizliğidir.

buzdolabi nasil temizlenir

Her deterjanla buzdolabı temizliği yapamazsınız. Çünkü sağlık açısından oldukça sakıncalıdır. Buzdolabını temizlerken bir litre suya bir yemek kaşığı sirke koyarak bu suyla silebilir, kuruduktan sonra besinlerinizi yerleştirmelisiniz.

Doğru rafa doğru besin. 

besinlerinizi dogru raflara koymalisiniz

Dolaplarda her besin grubu için raflar vardır. Kahvaltılık besinlerinizde ambalajlı olanlar ve kahvaltılık tabaklarına çıkarılanlar hijyen açısından en üst rafa koyulmalıdır.

Çünkü alt raflara koyarsanız paketli gıdaların paketlerinden ya da sebze ve meyvelerden düşen parçalar altta duran ve hiç pişirilmeden tüketilecek olan kahvaltılıklara bakteri bulaştırabilirler. Eğer buzluğunuz altta ise yine kahvaltılıklar en üstte olmalıdır.

İşlem görmüş yani pişirilmiş yemekler ikinci rafa konulmalıdır.

pismis yemekler ikinci rafa konmalidir

İşlem görmüş yani pişirilmiş yemeklerin yeri ikinci raftır. Bu yemekler streçlenmeli ve birbiriyle temas ettirilmemelidir. Isıtıp direkt tüketilecek besinler oldukları için pi çiğ besinlere göre daha fazla risk taşırlar.

Çiğ et, yoğurt gibi besinler ise doğru kaplara koyulmalı ve ağzı kapalı, yine birbirleriyle temas etmeyecek şekilde üçüncü rafa koyulabilir. Tavuk ve balık gibi gıdalar da paketli halde ya da cam kaplarda bu rafta kalabilir.

En büyük hata meyve sebzeleri market poşetleriyle saklamak!

sebzeler dolaba posetlerden cıkartilarak konmalidir

En alt rafta ise meyve sebze kısmı olmalıdır. Fakat sebze ve meyvelerle ilgili yapılan en büyük hata bu besinleri poşetlerle buzdolabında saklamaktır. Bu besinler mutlaka poşet ya da paketlerinden çıkarılmalı ve ıslaksa kurulanarak koyulmalıdır.

İstenirseniz kese kağıtlarında ya da plastik olmayan, bu besinleri saklamak için özel olarak üretilmiş saklama kaplarıyla da dolaba koyabilirsiniz.

Dondururken bu süreleri göz ardı etmeyin.

dondurucuda gidalar nasil saklanir

Dondurucu kullanırken önemli olan nokta besinleri buzlukta bekletme süreleridir. Çünkü besinlerle birlikte içerisindeki bakteriler de dondurulmuş olur. Yani ölmezler. Ve çözülmeye başladıkları andan itibaren de o bakteriler de yeniden canlanır. Bu yüzden besinlerin ne kadar süre dondurucuda saklandığı önemlidir.

Herhangi bir işlem görmeyen çiğ sebzeler dondurucuda 1 yıla kadar durabilir fakay pişirilerek koyulan sebzeler en fazla 2-3 ay saklanmalıdır. Çözündürdükten sonra ise hemen tüketmek gerekir.

Balık 2-3 ay, çiğ et ya da kıyma 9-12 ay arasında dondurucuda saklanabilmektedir. Pişmiş kırmızı et ise işlem gördüğü için 2-3 ay kalmalıdır. Tavuk ve hindi eti ise çiğ bile olsalar en fazla 3 ay kadar dondurucuda kalmalıdır.

Etleri suda çözdürenler dikkat!

donmuş etler nasil cozdurulur

Dondurucuda sakladığınız besinleri çözdürme işlemi bir gün önceden buzluktan çıkarılarak buzdolabının üst kısmında yapılmalıdır. Dondurulmuş gıdaları suyun içerisinde çözdürmek sağlık açısından uygun değildir.

Çünkü dondurucuda donan besinler çözünürken bozulmaya meyilli hale gelir ve zehirlenme riskini arttırır. bozulmaya meyilli hale gelir. Bu nedenle özellikle et, tavuk gibi besinleri çözdürürken herhangi bir işlem yapmadan buzdolabında çözdürmeniz gerekir.

Dondurulmuş sebzelerin ise sıcak ya da soğuk suyun içerisinde çözdürebilişiniz. Direkt olarak yemeğin içine de katabilirsiniz. Bir diğer önemli nokta ise çözdürülmüş bir besin yeniden dondurulmamalıdır.

Yumurtaları sakın yıkamayın.

yumuartalari yikamadan dolaba koymalisiniz

Yumurta protein açısından en zengin ve bozulma potansiyeli en yüksek besinlerden bir tanesidir. Yumurtayla ilgili yapılan en büyük hata yıkayarak buzdolabına koymaktır. Bu sağlık açısından oldukça sakıncalıdır.

Çünkü yumurta ıslak halde buzdolabı gibi nemli bir ortama konulduğunda kabuğunda bulunan salmonella adı verilen bazı bakteriler yumurtanın kabuklarından içeri doğru daha fazla nüfuz edebilir ve su aktivitesi arttığı için çok daha fazla üreyebilirler. Bu yüzden yumurta yıkanmadan ya kendi kutusunda ya da kutusundan çıkartılarak direkt olarak rafa koyulmalıdır.

 

Kaynak
mynet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu