Yaşam

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?

instagram takipçi hilesi

Boy uzatma ameliyatı, genellikle büyüme plakları kapanmış olan bireylerde, tedavi amacıyla sıklıkla başvurulan, bazen de estetik nedenlerle kol ve bacak kemiklerinin uzatılması için yapılan bir ortopedik işlemdir. Bu prosedürde, kemiğin cerrahi olarak kesilmesi ve ardından kesilen kemik parçalarının her gün yaklaşık olarak 1 milimetre kadar birbirinden uzaklaştırılmasıyla uzatma gerçekleştirilir.

Bu süreç, uzun bir dönem boyunca devam eder ve böylelikle boşlukta yeni kemik dokusu oluşarak kemik uzaması sağlanır. Kemikler arasındaki bu uzaklaştırma işlemiyle yeni kemik oluşumu gerçekleştirilmesine distraksiyon osteogenezi adı verilir.

Eğer uzatma işlemi 8 cm’ye kadar planlanıyorsa, cerrahi müdahale sadece uyluk ya da kaval kemiği üzerinde gerçekleştirilebilir. Ancak 10 cm’den daha fazla bir uzatma hedefleniyorsa, her iki kemik de uzatılmalıdır. Uzatma işlemi, sadece kemiklere odaklanır. Zira kaslar, bağlar, sinirler, damarlar ve diğer yumuşak dokular kemiklere doğrudan bağlı oldukları için ve işlem aşamalı bir şekilde yavaş ilerlediği için otomatik olarak uzamaya uyum sağlarlar. Bu süreci kolaylaştırmak amacıyla ilgili bölgeye fizyoterapi uygulanır.

Boy uzatma ameliyatı, 3-4 yaşından itibaren gerçekleştirilebilir. Çocuklarda yapılacak operasyon sayısı, hesaplanan kısalık miktarına göre belirlenir. Kısalık miktarı yüksek olan çocuklarda işlem, 10 yaşından önce ve sonra olmak üzere iki aşamada planlanır. Bu planlama, uzatma işleminin daha etkili ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.

boy uzatma ameliyati 2

Boy Uzatma Ameliyatı Neden Yapılır?

Boy uzatma ameliyatına başvuran kişiler sadece estetik kaygılar nedeniyle değil, aynı zamanda kol veya bacak uzunluğundaki eşitsizlikleri tedavi etmek amacıyla da bu operasyonu tercih edebilirler. Ayrıca kemik büyüme düzensizlikleri veya bazı durumlar sonucunda ortaya çıkan kısa kemik uzunluğu gibi orantısızlıkların tedavisi için de uygundur. Boy uzatma ameliyatı, uzuv uzatma ameliyatları arasında riskleri olan bir türdür. Estetik görünümü düzeltmenin yanı sıra, aşağıdaki durumlarda da boy uzatmat ameliyatı tercih edilebilir:

  • Bir büyüme plağında iyi huylu bir kemik tümörü bulunduğunda,
  • Serebral palsi hastalığı teşhisi konulmuşsa,
  • Doğuştan gelen femur (uyluk kemiği) eksikliği durumunda, yani bir femurun diğerinden daha kısa olduğu durumda,
  • Vücudun bir tarafının diğerinden daha hızlı büyümesine neden olan nadir bir durum olan hemihipertrofi hastalığı durumunda,
  • Kalıtsal durumlar arasında bulunan iskelet displazisi, cücelik gibi kemik büyümesini etkileyen durumlarda,
  • Büyüme plakası kırıklarında,
  • Osteomiyelit (kemik iltihabı) hastalığı

durumlarında bu operasyon tercih edilir.

boy uzatma ameliyati 3

Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Boy uzatma ameliyatı, bu alanda deneyimli bir ortopedi uzmanı tarafından genel anestezi altında gerçekleştirilir. Eğer tercih edilirse, yetişkin hastalarda işlem epidural anestezi kullanılarak da gerçekleştirilebilir; böylece hastalar ameliyatları sırasında uyanık olma imkanına sahip olabilirler.

Operasyon, uzatılmak istenen kemiğin enine ikiye kesilmesiyle başlar; bu kesim işlemine osteotomi adı verilir. Kesim işlemi sonrasında bacak, bir veya birkaç harici ve/veya dahili sabitleme cihazı kullanılarak stabilize edilir. Tedavi süreci iki aşamadan oluşmaktadır.

İlk aşamada, kesilen kemik, yerleştirilen cihaz aracılığıyla çok yavaş bir şekilde ayrılır. Bu ayrılma işlemi, osteotomi bölgesinde yeni kemik büyümesini teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilir ve kemik oluşumuna distraksiyon osteogenezi adı verilir. Yeni kemik dokusunun sürekli büyümesini sağlamak için cihazdaki pimler, her bir ayarlamada ¼ milimetre olmak üzere günde dört kez toplamda 1 milimetre uzatılır.

Kemiğin uçları arasındaki boşluk genişledikçe, vücut istenen uzunlukta kemik oluşturana kadar boşlukta yeni doku üretimine devam eder. Var olabilecek travma kaynaklı kemik yanlış hizalanmalarını düzeltmek için sabitleme cihazlarında ek ayarlamalar yapılabilmektedir. Bu aşamada, hastalar yürümeyi öğrenirken koltuk değneği kullanmayı alışkanlık haline getirirler.

Tedavinin ikinci aşamasında, kemik sertleşmeye ve iyileşmeye başlar. Bu evre, konsolidasyon aşaması olarak adlandırılır. Hastanın etkilenen uzuvunu kademeli olarak daha fazla ağırlıkla kullanabilmesine ve koltuk değneği olmadan yürüyebilmesine olanak tanır. Yeni kemik dokusunun tamamen iyileştiğine inanıldığında, röntgen filmi çekilir ve iyileşmenin doğrulandıktan sonra fiksasyon cihazı çıkarılır. Hasta, artık bacaklarını normal şekilde kullanabilir ve günlük hayata geri dönebilir. Bu aşama tamamlandığında, oluşan yeni kemik dokusu, vücuttaki diğer tüm kemikler kadar sağlam ve dayanıklıdır.

Operasyon sonrasında, hastanede geçirilen ortalama süre iki gündür. Bu prosedür, büyük kesikler veya kemik greftleri içermez. Genel olarak, ameliyat öncesinde ağrı şikayeti olmayan hastalar, ameliyat veya iyileşme süreciyle ilişkili önemli ağrı bildirmezler. Uzuv uzatma ameliyatları genel olarak %95 gibi yüksek bir başarı oranına sahiptir. Ameliyat izi genellikle minimal düzeydedir. Çünkü çoğu işlemde sadece küçük kesiler gereklidir.

boy uzatma ameliyati 4

Boy Uzatma Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Boy uzatma ameliyatı, genellikle 1.5-2 saat süren bir prosedürdür. Hasta, herhangi bir komplikasyon gelişmezse, genellikle 2 gün içinde hastaneden taburcu edilebilir.

İyileşme sürecinin tamamlanması ve sabitleme cihazlarının çıkarılması süresi, kullanılan tekniğe ve hastanın yaşına bağlı olarak değişiklik gösterir. Örneğin, kemik içi cihazlarla yapılan 5 cm uzatma işlemi yetişkinlerde genellikle 4-6 ay sürebilir. Bu süreçte, herhangi bir olumsuz durum oluşmazsa hastanın normal yaşantısına dönmesi mümkündür.

Boy Uzatma Ameliyatı Fiyatları 2024

Genetik, hormonal veya çevresel etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan boy kısalığını düzeltmeyi amaçlayan boy uzatma ameliyatının fiyatları, ameliyatın kendisi kadar merak edilen bir konudur. Bu özel cerrahi müdahale, bireyin özel ihtiyaçlarına göre uyarlandığından, fiyatlar kişiden kişiye değişebilir. Bu nedenle, boy uzatma ameliyatının maliyetleri konusunda sabit bir rakam vermek mümkün değildir. Detaylı bilgi almak ve fiyatlandırma hakkında daha fazla bilgi edinmek için uzman hekimlere başvurmak en doğrusudur.

Boy Uzatma Ameliyatı İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu