Botulizm Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Botulizm, Clostridium botulinum bakterileri ile enfeksiyonun neden olduğu tehlikeli bir hastalıktır. Bakteriler sinir sistemini hedef alan ve kas zayıflığına ve felce neden olan toksinler üretir. Durum tedavi edilmezse, felç akciğerlere ulaşabilir ve solunum yetmezliğine neden olabilir.
Botulizm üç ana tipe ayrılabilir;
- Gıda kaynaklı botulizm: Yiyecekler C. botulinum ile enfekte olmuş topraklardan bulaşabilir. Yiyecek yeterince pişirilmez veya korunmazsa, bakteriler toksinler üretmeye başlar.
- Bebek botulizmi: Bu, bebeğin bağırsaklarında toksini üretmeye devam eden bakterileri yiyen bir yaşından küçük bebeklerde görülür. Bir yaşından büyük bebekler, C. botulinum’un toksin üretmesini engelleyen bağırsaklarında bakteri barındırır.
- Yara botulizmi: Bu, kontamine ilaçları koklama veya enjekte etme nedeniyle C. botulinum ile enfekte olduğunda meydana gelir.
Botulizm Belirtileri
Gıda kaynaklı botulizm semptomları, toksine maruz kaldıktan sonraki 6 saat ila 8 gün içerisinde gelişebilir. İlk semptomlar genellikle bulantı, ishal ve kusmayı içerir. Maruz kalmadan yaklaşık 12 ila 36 saat sonra, karışık konuşma, çift görme, kas zayıflığı ve felç gibi nörolojik tutulum semptomları gelişebilir.
Yara botulizmi durumunda, semptomların ortaya çıkması, kraniyal sinirlerden başlayarak ve daha sonra toksik etkiler arttıkça vücudun diğer kısımlarını içererek ortaya çıkması 4-14 gün sürebilir. İki tip arasında benzer olmasına rağmen, yara botulizminin nörolojik semptomlarının gelişmesi gıda kaynaklı botulizmde olduğundan daha uzun sürebilir. Yara botulizminde sinir sistemini içeren semptomlar, çift görme, yüz zayıflığı, ağız kuruluğu, yutma zorluğu ve konuşma bozukluğudur.
Bebek botulizmi bakterileri yuttuktan 3 ila 30 gün sonra semptomatik hale gelir. Başlangıçta, bebek kabız olabilir, beslenmeyi reddedebilir ve halsiz görünebilir. Bunu, kas tonusunun azaltılması, zayıf refleksler ve emilememesi gibi daha ciddi semptomlar izler.
Teşhis ve Tedavi
Botulizm, bir hastanın semptomlarına ve C. Botulinum’a maruz kalma ihtimaline ilişkin detaylarına dayanarak şüphelenilebilir. Bir dışkı veya yara örneği kullanılarak bir teşhis doğrulanabilir ve hastalığın ilerlemesini önlemek için hastaya bir antitoksin verilir.
Antitoksinler, sinir sistemi üzerindeki etkilerini bloke ederek toksini nötralize edebilen antikorlardır. Gerekirse, hastaya ventilatör kullanarak solunum desteği verilir ve intravenöz damla kullanarak besin ve sıvılar bulunur.
Botulizm Önleme
Bazı ülkelerde, bazı sağlık ve güvenlik uygulamalarının izlenmesi durumunda botulizm ile enfekte olma riski önemli ölçüde azaltılmıştır. Örnekler şunları içerir;
- Besin hijyeni bakımı
- Yeterli gıda soğutma
- Alüminyum folyoya sarılı olarak pişirilmiş fırında patates servis edilene veya buzdolabına kadar sıcak tutulmalıdır.
- Kirlenebilecek yiyecekler, botulizm toksinlerini yok etmek için yüksek sıcaklıklarda pişirilmeli veya ısıtılmalıdır.
- 1 yaşın altındaki bebeklere, C.botulinum sporlarını içerdikleri bildirildiği için bal veya mısır şurubu verilmemelidir.