Bitkisel Süt Nedir, Nasıl Yapılır?
Bitkisel Süt Nedir, Nasıl Yapılır? Süt şüphesiz en eski ve en sağlıklı olarak bilinen içeceklerden biridir. Ancak insanların içtiği sütün türü son birkaç yılda önemli ölçüde değişti. Artık sadece süt değil; hemen hemen her şey süte dönüştürülebilir. Bitki bazlı sütlerin popülaritesi, giderek daha fazla insan hayvansal ürün tüketimini azaltan bir yaşam tarzını seçtikçe artıyor.
Yer fıstığından hindistan cevizine kadar bitki bazlı sütler, laktoz intoleransı veya süt alerjisi olan, vegan diyet uygulayan veya inek veya keçi sütünün tadını beğenmeyenler için hayat kurtarabilir.
Bitkisel Süt Nedir?
Bitki bazlı süt, genellikle, geleneksel süte bir alternatiftir. Bitki bazlı süt, aynı isme sahip olmasına rağmen inek sütünden çok farklıdır. Bu sütler temel olarak yer fıstığı, tahıl, fasulye veya hindistancevizi gibi malzemelerden elde edilir.
Vejetaryen ve vegan yaşam tarzına kolayca adapte olabilen bitkisel kaynaklı süt; tereyağı, peynir, yoğurt ve dondurma başta olmak üzere birçok ürüne süt içermeyen alternatifler üretmek için kullanılabilir.
Bitkisel Süt Faydaları Nelerdir?
- Bitki bazlı sütler tipik olarak inek sütünden daha az kalori, şeker ve yağ içerir. Bu nedenle, vegan diyet uygulayan, laktoz intoleransı olan veya süte alerjisi olan veya şeker alımını kısıtlayan herkes için mükemmeldir.
- Bitki sütü, hayvan sütünden daha yüksek kalsiyum içeriğine sahiptir. Evet, doğru okudunuz. Bitki bazlı sütler, inek sütünden %50 daha fazla kalsiyum sağlar.
- Aynı zamanda lif ve protein açısından da yüksektir. Bitki sütünün sindirimi, herhangi bir hayvan sütünden daha kolaydır.
- Her şeyden önce doğaya ve çevreye tamamen saygılıdır.
- Bitkisel süt üretiminde hiçbir canlıya zarar vermemesinin yanı sıra üretim sürecinde de daha az su kullanılmaktadır.
Bitkisel Süt Çeşitleri Nelerdir?
Bitkisel süt tüketimi kimileri için zorunlu bir tercih haline gelirken, kimileri içinse farklı bir yaşam tarzına uyan bir alternatif. Sebebi ne olursa olsun, sabah kahveniz için veya mısır gevreğinizi yapmak için farklı bir bitki bazlı süt kullanabilirsiniz. İşte seçim yapabileceğiniz bitki sütü türleri:
Soya Sütü
Soya fasulyesinden yapılan soya sütü, inek sütünden daha yumuşak ve kremsidir ve en popüler bitki bazlı sütlerden biridir. Soya sütünü kahvenize veya yemeklerinize ekleyebilirsiniz ve besin değeri yüksektir.
Badem Sütü
Öğütülmüş badem ve sudan yapılan badem sütü başka bir favori seçenektir. İnce dokusu ve düşük kalorili olması nedeniyle çay ve kahvenin yanında sıklıkla tercih edilir. Ayrıca smoothielerde ve unlu mamullerin içeriklerinde rahatlıkla kullanılabilir.
Yulaf Sütü
Yulaf ve su karışımından yapılan bu süt doğal olarak tatlandırılmıştır. Bu, yulaf sütünü özellikle latte ve tatlılarda harika bir ikame yapar. Yulaf sütünü sütle yaptığınız her şeyin yerine kullanabilirsiniz.
Hindistan Cevizi Sütü
Hindistan cevizi sütü, hindistan cevizinin beyaz ve etli kısmının öğütülerek su ile karıştırılmasıyla yapılır. Bu süt, tatlı, kremsi bir dokuya sahiptir ve bitki bazlı sütler arasında en düşük protein ve karbonhidrat oranına sahiptir.
Kaju Sütü
Kaju sütü genellikle kaju veya kaju yağının su ile karıştırılmasıyla elde edilir. Hafif dokusu ve tatlı kokusu sayesinde yüz kremi olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Pirinç Sütü
Pirinç sütü, glüten, soya veya fıstık alerjisi veya intoleransı olanlar için güvenli bir alternatiftir. Alerjen içermeyen bitki sütleri arıyorsanız, öğütülmüş beyaz veya kahverengi pirinçten yapılan pirinç sütünü tercih edebilirsiniz. Hafif sulu bir kıvama sahip olan pirinç sütünü tek başına içebilir veya içeceğinize ekleyebilirsiniz.
Bezelye Sütü
Bezelye deyince aklınıza yeşil süt geliyor değil mi? Sarı bezelyeden elde edilen bezelye sütü yeşil olmamasına rağmen inek sütüne benzer tat ve kıvama sahiptir. Diğer bitki bazlı sütler gibi glüten ve laktoz içermez. Ayrıca lif oranı yüksektir ve doymuş yağ oranı çok düşüktür.
Kinoa Sütü
Kinoa, protein kaynağı ve doyurucu bir tahıl türüdür. Bu haliyle kinoa sütü, bitki bazlı sütler arasında besin değeri yüksek bir seçenek olarak öne çıkıyor. Esansiyel amino asitleri içermesinin yanı sıra lif, magnezyum ve çinko gibi önemli mineraller açısından da zengindir. Hafif tatlı ve fındıksı bir aroması vardır. Özellikle tahıl veya yulaf lapası ile iyi çalışır.
Bitkisel Süt Nasıl Yapılır?
Bitki bazlı sütler bugünlerde hemen hemen her yerde mevcuttur. Ancak evde kendi bitkisel sütünüzü kolayca yapabilirsiniz.
Badem Sütü Yapımı
- Badem ve su ihtiyacınız olacak malzemelerdir.
- Bademleri bir gece önceden soğuk suda bekletin. filtreleyin.
- Ayrılmış suyu karıştırıcıya dökün.
- Dilerseniz damak tadınıza göre tuz veya baharat ekleyebilirsiniz.
- Karışımı 1-2 dakika karıştırdıktan sonra tülbent, tülbent veya ince gözlü süzgeçten geçirin.
- Badem sütünüz hazır.
Yulaf Sütü Yapımı
- Yulaf sütü ekonomik ve yapımı kolaydır.
- Sütünüz hazır olduktan sonra kahvaltıda kalan yulafları yiyebilir veya smoothie’lere ekleyebilirsiniz.
- Yulaf sütü yapmak için, yulaf ezmesini ve suyu bir karıştırıcıya ekleyin ve 40 saniye karıştırın.
- Karışımı bir bez veya elek ile süzün.