Kişisel Finans

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?

instagram takipçi hilesi

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), kişilerin 25 yıllık çalışma hayatları süresince yaptıkları tasarruf ve birikimlerini uzun vadeli bir şekilde yatırıma sevk ederek, bir sonraki dönemlerde temel yaşam standartını garanti altına sokabilecekleri bir gelir sağlayan özel bir emeklilik sistemidir.

bireysel emeklilik 1

Bireysel emeklilik yaptırdığınız zaman katkı payınız uzman portföyler tarafından idare edilen emeklilik yatırım fonlarından değerlendirilir. Birikimleriniz ilerleyen süre zarfın yatırmış olduğunuz fonlar ile kartopu gibi büyür. Yeni dönemde Bireysel Emeklilik Sisteminin devlet katkısı ile avantajları artmış durumda. Yatırdığınız her birikiminizde devletten % 25 katkı payı alacaksınız.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin Amaçları Nedir?

  • İnsanların emekliliğe yönelik tasarruf ve birikimlerini yatırıma yönlendirerek ek bir gelir elde ederek refah seviyelerini yükseltebilirler.
  • Ekonomiye uzun vadede kaynak yaratarak, hem emekli olabilirler hem de devlete fayda sağlayabilirler.
  • İstihdama olumlu yönde katkı sağlayabilirler.
  • Ekonomik kalkınma uzun vadede ve olumlu yönde fayda sağlayabilirler.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), Türkiye’de ilk olarak 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. 45 yaş altı tüm çalışan bireylerin bu sisteme katılmaları zorunludur. Devletin tasarruf oranlarında yükselme sağlamayı hedeflerken, bireylerin emeklilik dönemleri daha rahat düzeyde ve sorunsuz geçim derdi çekmeden geçirmeleri ve uzun vadeli emeklilik birikimleri ile ekonomiye ciddi fayda sağlaması amaçlanmaktadır.

bireysel emeklilik 2

1972 yılından önce dünyaya gelen çalışanlar Bireysel Emeklilik Sistemi’ne otomatik olarak dahil edilecekler. Kanun tasarısında belli bir ücret karşılığında tüm çalışanların sisteme otomatik dahil edilmesi ve sisteme dahil edilen çalışanların 2 ay içerisinde sistemden cayma hakkı öngürülüyor.

Dönemin Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek düzenleme hakkında şu bilgileri vermişti;

‘’Düzenlemeye göre ilk aşamada 1000’den fazla çalışanı olan özel sektör 1 Ocak 2017’de, memurlar (kamu ve özel sektörde çalışan memurlar) ve 1 Nisan 2017’de, Bireysel Emeklilik Sistemine geçirildi. 100-249 arası çalışanı olan özel sektörler, 1 Temmuz 2017’de, Kamu İktisadi Teşebbüsü ve mahalli idareler ise 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren sisteme dahil edildiler. 10-49 arası çalışanı olan iş yerleri 1 Temmuz 2018’de, sisteme dahil edilecek. 5-9 arası çalışanı olan iş yerleri ise 1 Ocak 2019 tarihinde Bireysel Emeklilik Sistemine dahil edildilecekler. Geçişler tamamlandığında yaklaşık 14 milyon çalışan sisteme dahil edilmiş olacak.’’ demişti.

Bireysel Emeklilik Sisteminde Çalışanın Kazancı Ne Olacak?

Asgari ücretli çalışanlardan ayda 50 Türk Lirası geçilecek. Yılda yapılacak toplam kesinti 600 Türk Lirası olacak. Sisteme ilk girişte bir defaya mahsus olamak üzere 1000 Türk Lirası devlet desteği verilecek. Her ay %25’ten toplam 150 Türk Lirası devlet desteği eklenince yıl sonunda çalışanın toplam birikimi 1750 Türk Lirası olacak.

bireysel emeklilik 3

Ayda 100 Türk Lirası kesilecek olan çalışanlardan, yılda toplamda 1200 Türk Lirası maaşlarından kesinti yapılacak. Sisteme ilk girişte bir defaya mahsus olamak üzere 1000 Türk Lirası devlet desteği verilecek. Yine her ay %25’ten toplam 300 Türk Lirası devlet desteği verilecek. Yıl sonunda toplam birikim 2500 Türk Lirası olacak.
Ayda 200 Türk Lirası kesilecek olan çalışanlardan, yılda toplam 2400 Türk Lirası kesinti yapılacak.

Sisteme ilk girişte bir defaya mahsus olamak üzere 1000 Türk Lirası devlet desteği verilecek. Yine her ay %’ten toplam 600 Türk Lirası devlet desteği verilecek. Yıl sonunda toplam birikim 4000 Türk Lirası olacak.

Ayda 300 Lira kesilecek olan çalışanlardan, yılda toplam 3600 Türk Lirası kesinti yapılacak. Sisteme ilk girişte bir defaya mahsus olamak üzere 1000 Türk Lirası devlet desteği verilecek. Yine her ay %25’ten toplam 900 Türk Lirası devlet desteği verilecek. Yıl sonunda toplam birikim 5500 Türk Lirası olacak.

bireysel emeklilik 4

Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl İptal Edilir?

Bireysel Emekliliğinizi iptal etmek için anlaşma imzaladığınız banka ile irtibata geçmeniz gerekmektedir. Bireysel emeklilik hesabınızı kapatma ve sistemde kalan paranızı iadesini isteyerek sistemden çıkış yapabilirsiniz. Fakat Bireysel Emeklilik Sisteminizi iptali ile ilgili bir sözleşme imzalaşamışsanız, sistemden çıkarken çektiğiniz paradan bir miktar kesintiler yapılacaktır.

Emekliliği Kazanma ve Birikimlerin Geri Ödenmesi

Çalışanlar, Bireysel Emeklilik Sistemine girdikleri tarihten itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak şartıyla 56 yaşını tamamladıkları zaman emekliliğe hak kazanırlar. Emekliliğe hak kazanan çalışanlar, birikimlerinin bir kısmını veya tamamını alabilirler. İsterlerse her ay bir miktar para çekebilecek şekilde de ayarlayabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili videolar

 

Kaynak
CNN Türk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu