Bir Hafta Neden 7 Gündür ?
Bir Hafta Neden 7 Gündür ? Bir hafta neden yedi gün hiç düşündünüz mü ? Birbirini sıralayan haftalar arka arkaya gelen günler neye göre belirlendi ?
Zaman varoluştan bugüne hep önemli bir kavram olmuştur. Geçmiş dönemdeki insanlar zamanı ölçmek için bir çok metod kullanmışlardır. Bu metodlar için de dünyadan görülebilen güneş ve ayın dünya çevresindeki hareketlerinden yola çıkmışlardır.
Güneşin doğmasıyla başlayıp batmasıyla biten süre arasında geçen zamana gün deriz. Ayın bulunduğu yörüngeden tekrar aynı yere gelmesi süresine ise ay deriz.
Eskiden gökyüzü bilimiyle ilgilenen kişiler bu hareketler zaman dilimleri oluşturmuş ve onlar için yeterli olmuştur. Ancak ilerleyen zamanlarda bu zaman dilimleri yeterli olmamaya başlamış ve ayın hareketlerinden yeni zaman dilimleri yaratmaya çalışmışlardır. Bu zaman dilimi günden uzun ve aydan kısa olmalıydı.
Ay hilal şeklinden dolunay şekline geçene kadar belli evrelerden geçer. Bu değişim evlerini ise 7 günlük zaman diliminde tamamlar ve 4 bölüm sonrasında ay tekrar hilal halini alır.Bu yüzden bir ay 4 haftadan oluşur.
Güneş takvimine göre bir yılın gün sayısı 365 olması haftanın buluşundan öncedir. Bir yılda 52 haftanın olması kavramı güneş takvimi tarafından da onaylanmıştır. Güneş Ay ve Dünyanın hareketliliğinin doğruluğu da ispatlanmıştır. Bu bilinen birinci görüştür.
Bir diğer görüşe göre Güneş etrafında bulunan gezegenler toplamının sayısının 7 olmasıdır. Ancak bu görüş bilimsellikten çok astrolojik bir yaklaşımdır. 7 rakamının doğada da yeri olması ana renklerin sayısının ,Yerin ve göğün 7 kat olması bu sayıya olan inancı iyice arttırmış ve Roma imparatoru I.Constantinious tarafından resmileştirilmiştir.
Haftanın 7 gün olduğunu ilk hangi topluluk bulmuştur ?
Roma İmparatorluğu resmileştirmiş olsa da haftanın 7 gün olduğunu ilk Babilliler ortaya çıkarmıştır.
Sırasıyla Romalılar , Yahudiler. Museviler,Mısırlılar ve Çinliler de bu zaman dilimini kullanmaya başlamışlardır. Babilliler ay hareketlerini yaşlarını hesaplamakta da kullanıyordu. Onlar için bir ay bir yıl kabul ediliyor ve 300 yaşındayım diyen bir kişi 25 yaşında kabul ediliyordu.
Ay isimleri toplumlar tarafından benzerlik gösterse de bir haftanın gün isimleri farklılık göstermiştir. Ruslar ve Portakiz’ler numaralandırmış; Latin, İngiliz, Fransızlar ise gezegen isimlerini kullanmayı tercih etmişlerdir. Tevratın anlayışına göre Tanrı dünyayı altı günde yaratmış 7. Günde dinlenmiştir. Bu yüzden bir günü tatil ilan etmiş ve kutsal gün olarak belirlenmiştir.
Bizim dinimize göre ise Mübarek gün Cuma tatil günleri ise hafta sonu sayılan cumartesi ve pazardır.