Bilim ve Keşif

Ay Tutulması Nedir? Nasıl Oluşur?

instagram takipçi hilesi

Keşfedin: Ay Tutulması Hareketleri ve Türleri | Yeni Ay, İlk Dördün, Dolunay | Ay Tutulması Nedir ve Neden Olur? | Türkiye’den İzlenebilir Ay Tutulması | Parçalı, Yarı Gölgeli ve Tam Ay Tutulması | Ay Tutulması Videoları ve Detaylı Bilgi:

ay tutulması nedir

Klasik bir tanımla başlayacak olursa Ay, dünyanın uydusudur. Değişik görüntüsü ve özellikleriyle birçok araştırmaya konu olan Ay, günümüzde de araştırmacıları ve insanları şaşırtmaya devam etmektedir.

Genel olarak dört farklı hareketi vardır.

ayın hareketleri 1

Yeni Ay : Güneş battıktan sonra hilal şeklinde görülen ilk evredir.

İlk Dördün : Yeni ay görüldükten bir hafta sonra yarım daire şeklinde ortaya çıkan evredir.

Dolunay: İlk dördün evresinden sonra ayın daire biçimini almasıyla ortaya çıkan evredir.

En çok merak edilen hareketi ise Ay tutulmasıdır. Biz de sizler için bu konuyu araştırdık.

Ay Tutulması Nedir?

ay ve dünyanın hareketi

Ayın kendi yörüngesinde dolanırken dünyanın yörüngesine girmesi olayına Ay Tutulması denir. Güneş ile dünyanın arasına giren Ay, dünyanın gölgesi içinde gözden kaybolur. Ayın gölgenin hangi tarafından geçtiğine bağlı olarak Ay Tutulması değişik adlar alır.

Dünyanın gölgesi yarı gölge ve tam gölge olmak üzere iki ana parçadan oluşur. Dolunay zamanında ve ayın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir.

ay tutulması

Yaklaşık olarak 40 dk ile bir saat arasında değişen bir süre boyunca devam eden Ay tutulması, yeryüzünün ayın ufuk çizgisi üzerinde olduğu herhangi bir noktadan izlenebilir.

Genel olarak yılda iki kez meydana gelen Ay tutulması, bazen hiç görülmez bazen de yılda üç defa gerçekleşebilir.

Neden Olur?

dünya ve ay

Tutulmalar çok eskiden beri herkes tarafından bilinen gök olaylarıdır. Yer ve ay tıpkı diğer gezegenler gibi güneşten aldıkları ışınları yansıtarak kendilerini gösterirler. Yer ve ay birlikte güneş etrafında hareketlerini yaparken Güneş’ dönük olan yüzleri aydınlık, diğer yüzleri ise karanlık olur.

Karanlık tarafta uzayda birer gölge konisi oluştururlar. Ay’ın yerin gölge konisine girmesiyle Ay Tutulması, Ay’ın gölge konisi ise yerin üzerine düştüğünde Güneş Tutulması meydana gelir.

Dilerseniz: Güneş Tutulması Nedir? yazımızı da okuyabilirsiniz.

Ay Tutulmasının Türleri

parçalı ay tutulması

Yarı Gölgeli Ay Tutulması: Ay, Dünya’nın yarı gölge konisinden geçmesi halinde ortaya çıkan tutulmadır.

Parçalı Ay Tutulması: Ay’ın bir kısmının Dünya’nın tam gölge konisinden geçmesiyle gerçekleşen tutulmadır. Çıplak gözle rahatlıkla görülebilir.

Tam Ay Tutulması: Ay, Dünya’nın tam gölge konisinden geçmesiyle gerçekleşen tutulma halidir. Bir tam Ay tutulmasında Ay’ın bize dönük yüzü kızıl renge dönüşür  ve kolaylıkla gözlemlenir. Bu kızarmış görüntünün incelenmesiyle Yer atmosferi hakkında toz miktarı kimyasal kompozisyon vb. ayrıntılı bilgiler edinilebilir.

İlgili Videolar

Kaynak
sabah.com.trbilgiustammailce.comhaberturk.comsinavonlinebilgihanem

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu