Bipolar Bozukluk Nedir?
Bipolar bozukluk, kişinin hem sosyal hem de iş hayatında çokça sıkıntıya yol açabilen psikiyatrik bir rahatsızlıktır.
Bipolar bozukluk, genetik veya çevresel faktörler nedeniyle baş gösterebilmektedir. Manik depresif bozukluk veya manik depresyon adlarıyla da bilinmektedir. Kişinin davranışlarını ve düşüncelerini etkileyen bu hastalık, görüldüğü andan itibaren uzman bir doktor eşliğinde tedavi edilmelidir. Aksi taktirde kişinin yaşamını mahvedebileceği gibi intihar vakalarına dahi yol açabilir.
Bipolar Bozukluk Evreleri
Bipolar bozukluğun birbirinden farklı 2 evresi bulunmaktadır. Bu evreler ve belirtileri şunlardır;
1- Mani veya hipomani
-Aşırı ve nedeni bilinmeyen mutluluk, öfke, sinirlilik halleri
-Çok fazla konuşma, düzensiz ve birbiriyle alakası olmayan konulardan bahsetme, hızlı düşünme
-Normalden fazla özsaygı
-Abartılı derecede enerji, uyumama
-İmpulsivite, doyumsuzluk, kontrolsüzce doyuma ulaşma arzusu (alışveriş çılgınlığı, riskli yatırımlar, normalden fazla rastgele sex.)
2- Bipolar depresyon veya majör depresyon
-Anlamsız depresif ruh hali
-Düşük özsaygı
-Umursamazlık
-Her zamanki aktivitelere ilgisizlik
-Gereksiz üzüntü, yalnızlık, çaresizlik ve suçluluk duyguları
-Aşırı yavaş konuşma, yorgunluk hissi
-Uykusuz hissetme, normalden fazla uyuma
-İntihar düşünceleri ve girişimleri
-Aşırı zor dikkat toplama, dikkatsizlik
Bipolar Bozukluğun Nedenleri
-Genetik nedenler
Genetik bileşenlerin çokça etkisi bulunmasına rağmen bipolar bozukluk klasik bir kalıtsal hastalık değildir. Ancak birinci dereceden akrabalarından bipolar bozukluk görülen kimselerde, ailesinde bipolar bozukluk görülmeyen kimselere nazaran 7 kat daha fazla bu hastalığa rastlanılmaktadır.
–Sinir hücrelerindeki değişiklikler
Sinir hücrelerimizde yaşanan ufak bir değişiklik bizi bipolar bozukluğa itebilir. Buna çeşitli hastalıklar veya kullanılan ilaçlar neden olabilir.
-Stres
Hayatımızda yer alan normalden fazla stres bipolar bozukluğa neden olabilmektedir. Ani ölümler, boşanmalar, ailevi sorunlar, finansal sorunlar vb…
–Yüksek yatkınlık
Bazı insanlarda bu tarz psikiyatrik rahatsızlıklara yatkınlık vardır. Zaten psikolojik anlamda zayıf olan kişi, yaşadığı sıkıntılı süreçlerde (hamilelik, ergenlik, menapoz, sınav dönemi, yakınları kaybetme vb.) kendini koruyamaz ve bipolar bozukluğa yakalanabilir.
Bipolar Bozukluk Nasıl Tedavi Edilir?
Kişi kendinde veya bir yakınında bipolar bozukluğun belirtilerine rastladığı anda uzman bir doktora başvurmalıdır. Hastalığın teşhisi yapıldığı gibi bulunduğu evreye göre değişen tedaviler uygulanır. Koruyucu tedavi ilk evrede kullanılır ve ilaç tedavisinden yararlanılır. Akut tedavide ise kişi hastaneye yatırılarak gözlem altında tutulur.