Sağlıklı Yaşam

Bel Ağrısı Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bel ağrısı, bir doktora başvurmanın en önemli nedenlerinden biridir ve bu nedenle, buna neyin neden olduğunu ve en iyi nasıl tedavi edileceğini bilmek önemlidir. Bel ağrısı, aşağıdakiler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere çeşitli sorunlardan kaynaklanabilir:

  • Yaşlanma
  • Yaralanmalar
  • Artrit
  • Kırık veya burkulma gibi diğer yaralanmalar

Bel Ağrısı Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

– Masa başı çalışan kişilerde zayıf kaldırma teknikleri nedeniyle hareket eksikliği veya zayıf duruş. Her bir ağrının, hem fiziksel hem de duygusal sıkıntıya neden olan farklı nedenleri olabilir. Bazen tedavi bir buz torbası kadar basit olabilirken, diğer zamanlarda ameliyat gerekebilir. En yaygın bel ağrısı türleri şunlardır:

  • Lomber Spinal Stenoz
  • Spondilolistezis
  • Kas ağrısı – Siyatik
  • Kas gerilmesi

En Yaygın Bel Ağrısı Türleri Nelerdir?

En yaygın bel ağrısı türleri şunlardır:

  1. Lomber Spinal Stenoz (LSS olarak kısaltılır): Bu, omurganın en alt noktasındaki dar, ağrılı bir alandır. Semptomlar omurgada hareket açıklığında azalma, kalça ve bacaklarda his kaybı ve sırt ağrısıdır. [6]
  2. Spondilolistezis: Bir omurun yerinden kayarak ileri veya geri hareket etmesi durumudur. Spondilolistezis sırtta düzleşmeye, kalça, bacak ve ayaklarda ağrı, halsizlik ve şişmeye neden olur. En yaygın spondilolistezis tipi, bir omurun (normalden biraz daha aşağı çıkıntı yapan) başka bir omurun üzerinden geriye doğru kaymasıdır.
  3. Kas Ağrısı: Kötü kaldırma teknikleri veya uygun olmayan hareketler sonucu kaslar ve diğer dokular yaralandığında ortaya çıkar. Kas ağrıları bacak güçsüzlüğüne, kas spazmlarına hatta felce neden olabilecek kadar şiddetli olabilir.
  4. Siyatik: Bu, nüfusun yaklaşık %10’unu etkileyen yaygın bir durumdur. Siyatik, sırtın alt kısmından bacaklara ve ayaklara uzanan sinirin veya dallarından birinin iltihaplanması veya sıkışması durumudur. En yaygın semptom, kalça, uyluk ve bacakta hissedilen ve ayağa kadar yayılabilen ağrıdır. Şiddetli vakalarda, kurbanlar bacak ve ayaklarında felç ve uyluk kaslarını gevşetememe yaşayabilir, bu da dizlerini düzgün bir şekilde bağdaştırarak oturamamalarına neden olur.
  5. Kas Gerilmesi: Bu, kas lifleri aşırı gerildiğinde yırtıldığında meydana gelir ve hareket veya egzersiz sırasında keskin ağrıya neden olur. Şişlik, kas hassasiyeti ve kızarıklık tipik olarak meydana gelir ve bunu etkilenen bölgede ağrılı ağrı izler. Kramplar genellikle aktivite seviyesini artırarak ve gerinerek önlenebilir.

Bel Ağrısı Semptomlar Nelerdir?

bel agrisi belirtileri 2048x1347 1

Bel ağrısı belirtileri, ağrının nedenine bağlı olarak değişir. Bununla birlikte, çoğu hasta şunları yaşar:

  • Ağrı: Bu, genellikle sırtın ortasında, kalçalarda veya bacaklarda donuk bir ağrı veya keskin, yakıcı bir ağrı olabilir. Ağrı bacaklara ve/veya ayağa yayılabilir ve birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürebilir.
  • Hassasiyet: Etkilenen doku dokunmaya karşı çok hassastır, genellikle kötü bir şekilde zedelenmiş dokuya kıyasla.
  • Uyuşma: Kişinin çok fazla ağrı hissetmediği ancak sinir hasarı nedeniyle hissizlik yaşadığı yerdir.
  • His kaybı: Kişiler kalçalarının, kaba etlerinin veya alt bacaklarının “bağlantısının koptuğunu” hissedebilir.
  • Karıncalanma:  Bel, kalça ve/veya bacaklardaki sinirler, sinir hasarının bir sonucu olarak uyuşma ve/veya karıncalanma hissedebilir.
  • Hareket edememe: Bu genellikle bel ağrısı akut olduğunda ortaya çıkar ve kas spazmlarından kaynaklanır. Kas spazmlarına yaralanma, kırıklar veya kemik darbeleri neden olabilir, bu nedenle herhangi bir kas grubunda ortaya çıkabilirler.
  • Ağrılı hareket: Etkilenen vücut kısmı yatayın üzerine kaldırıldığında ağrılı bir hareket, bazı kişilerin dokuları gererek onları normalden daha sıkı hale getirdiği için bir şok dalgası yaşamasına neden olur. İyi bir duruş gerektiren faaliyetlerde bulunanlar, yaralanmaları önlemek için ağırlık kaldırma tekniklerine dikkat etmelidir.
  • Kısıtlı hareket: Sırt ağrısı, etkilenen bölge ile hareket aralığını sınırlayabilir.
  • Yorgunluk: Bu, ağrının kas gerginliğinde artışa ve ardından enerji kaybına neden olması durumunda ortaya çıkar.

Bel Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Bel ağrısının nedeni genellikle yaralanma veya artrit gibi tıbbi bir durumdan kaynaklanır. Bireyin sırtını zedeleyen bir yaralanma geçmişi olabilir ve/veya tekrarlayan kaldırma gerektiren bir meslekte çalışıyor olabilir. Yaralanmalar, ani bir hareketin belin alt kısmına baskı yapması ve daha sonra işte otururken, araba sürerken veya ev işlerini yaparken uygunsuz duruşla değişmesiyle oluşur.

Vücut ağırlığınızı aşırı yüklemek, bel ağrısına neden olan omurilik disklerinde, kaslarda ve dokularda mikro yırtılmalara da neden olabilir. Spondilolistezis, stenoz, spazmlar ve eklem ağrıları gibi diğer tıbbi durumlar da ek olarak bel ağrısına neden olabilir. Bu koşullardan herhangi birine sahipseniz, nüksetmeyi önlemek için derhal tedavi edilmeleri hayati önem taşır.

Bel Ağrısı Olduğunda Ne Yapmalıyım?

bel agrisi 2048x1365 1

Bel ağrısı genellikle rahat bir yüzeye uzanarak, dinlenerek ve bölgeyi buzlayarak yönetilir. Birçok kişi, ısıtma yastıklarının veya sıcak banyoların bazı semptomları hafifletmeye yardımcı olduğunu bulmuştur. Ağrı belli bir seviyeye ulaştığında komplikasyonları önlemek için tıbbi yardım alınması önerilir. Kişinin sırtını uzun süre ihmal etmemesi hayati önem taşır çünkü bu durum daha şiddetli ve kronik, zayıflatıcı ve hatta kalıcı hasara yol açabilen sırt ağrısına yol açabilir.

Egzersiz bel ağrısının oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir ve ayrıca bel ağrısı meydana geldiğinde semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Bacaklarınızdaki kaslar hareket ettiğinizde pelvisinizi ve omurganızı destekler, bu nedenle kaslarınız ne kadar güçlüyse omurganız o kadar stabil olur.

Hangi Egzersizleri Yapmalıyım?

İskelet kası (istemli), düz kas (istemsiz) ve kalp kası (kalp) olmak üzere üç tür kas vardır. Fitness konusunda ciddiyseniz, üç kas grubunu da güçlendirmeniz gerekir. Aşağıdaki alıştırmaları tamamlayarak bunu yapabilirsiniz.

1: Kısa menzilli sırt uzantıları: Bu egzersiz, kolunuzun etrafında bir direnç bandı veya bir bant ile gerçekleştirilir. Yüzünüz duvara dönük durun ve bandı omzunuzun üzerinden geçirin ve sırtınızın etrafından ve kürek kemiklerinizin arasından geçirerek sırtınızın üst kısmıyla aynı hizada tutun.

Kollarınız iki yanınızda, omurganızın alt kısmında bir gerilme hissedene kadar arkanızdaki duvara bir yay hareketiyle değecek şekilde yukarı kaldırın, ardından eğilmeden önünüzde duruncaya kadar yavaşça indirin. Bir saniye dinlenin ve ardından 10-20 tekrar için tekrarlayın.

2: Reverse Crunch: Bu egzersiz bir direnç bandı veya kolunuzun etrafındaki bir bant ile yapılır. Elleriniz yanınızda olacak şekilde sırt üstü uzanın ve kalçanızı yerde tutarken dizlerinizi tavana doğru kaldırın. Derin bir nefes alın ve kaldırırken nefes verin, böylece arkanızdaki banda dokunabilirsiniz, ardından poponuzu yerden ayırmadan yavaşça başlangıç pozisyonuna geri inin. Bir saniye dinlenin ve ardından 10-20 tekrar için tekrarlayın.

3: Duvar Esnetme: Bu egzersiz bir direnç bandı veya kolunuzun etrafında bir bant ile yapılır. Duvardan yaklaşık 2 fit uzakta durun, yüzünüz duvara dönük ve bandı ayak bileklerinizin etrafından geçirin, topuklarınızı duvara doğru çekin ve bacaklarınızı düz tutun. Bandın sizi hafifçe öne doğru çekmesine izin verin, böylece bacaklarınızın arkasında ve belinizin alt kısmında hafif bir gerginlik hissedin. Bir saniye dinlenin ve ardından 10-20 kez tekrarlayın.

4: Dumbbell Row: Bu egzersiz kolunuzun etrafında bir direnç bandı veya bir bant ile yapılır. Kürek kemiklerinizi duvara yaslayarak ayakta durun, bandı tutun ve üzerine eğilmeden tavana doğru kaldırın, ardından arkanızda olacak şekilde vücudunuzun bir yanına alın.

Dirseklerinizi bükerken kollarınız yanlarınızda sarkmalı ve destek için sırt kaslarınızı kullanmaya devam etmelisiniz. Halterleri göz hizasına gelinceye kadar tavana doğru kaldırın, ardından tekrar başladıkları yerle aynı hizaya gelene kadar yavaşça indirin. Bir saniye dinlenin ve ardından 10-20 kez tekrarlayın.

5: Band Pull-Aparts: Bu egzersiz kolunuzun etrafında bir direnç bandı veya bir bant ile yapılır. Bir duvardan uzağa bakacak şekilde durun ve bandı arkanıza alın, böylece sırtınızın üzerinden geçecek ve kollarınızın her iki yanından aşağı inecek, ardından önünüzde sarkacak şekilde her iki omzunuzun üzerinden çekin.

Bandın çok fazla gerilmesine izin vermeden bir kolunuzu tavana doğru olabildiğince kaldırın ve ardından başladığınız yerle aynı hizaya gelene kadar yavaşça indirin. Her iki tarafta 10-20 kez tekrarlayın. #6: Oturarak Kablo Sırası: Bu egzersiz, göbek deliğinizin hemen üzerinde, karnınızın etrafından dolaşan bir direnç bandı veya ayarlanabilir bir ağırlık kemeri ile yapılır.

Bel ağrısı ile ilgili videolar

Emine Gökçe

6 yıldır Türkçe ve İngilizce olarak profesyonel olarak makaleler yazıyorum. Yurt dışında bu işin ehli olan uzmanlardan SEO, Wordpress SEO, Seo Uyumlu makale ile ilgili eğitimler aldım. Bu eğitimleri ise harmanlayıp makalelerime aktardım. Boş zamanlarımda kitap okumayı, spor yapmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu