Bilim ve Teknoloji

Başka Gezegenlerde Yaşayacak Mıyız?

instagram takipçi hilesi

Başka Gezegenlerde Yaşayacak Mıyız?‘ adlı yazımızda son zamanlarda çok duyduğumuz bir soruya cevap arayacağız. Dünya, suyun sıvı halde var olabilmesi için Güneş‘ten tam olarak doğru uzaklıkta bulunan Goldilocks bölgesinde yer almaktadır.

Küresel sıcaklıkların artması ve iklim değişikliğinin etkilerinin daha belirgin hale gelmesi ile birlikte tansiyon yükseliyor. Peki işler iyiye gitmezse insanlar için B planı nedir? Başka bir yerde yeni bir başlangıç yapmak için bavullarımızı toplayıp evimiz dediğimiz gezegeni terk edebilir miyiz?

baska gezegenlerde yasayacak miyiz 1

Dünya‘yı terk edip yeni bir gezegende kolonileşme kavramı yeni değil. Tanıdık bir film repliği, ama belki de kurgu gerçeğe sandığımızdan daha yakındır.

İlerleyen bölümlerde, insanların başka gezegenlerde yaşama olasılığını ve bunun gerçekleşmesi için nelerin gerektiğini anlamaya çalışırken bu soruların yanıtlarını alacaksınız.

Başka Gezegenlerde Yaşayacak Mıyız?

Neden Dünya’da yaşam mümkün de diğer gezegenlerde değil?

baska gezegenlerde yasayacak miyiz 2

Dünya, bilim insanlarının Goldilocks bölgesi olarak adlandırdığı bir bölgede yer alıyor. Bu, sıvı halde suya sahip olmak için Güneş’ten tam olarak doğru uzaklıkta olduğu anlamına geliyor.

Bu çok önemlidir çünkü su milyarlarca yıl önce Dünya’da yaşamı başlatmak için gerekliydi ve en küçük mikroorganizmalardan dev memelilere kadar bilinen tüm yaşam formlarının hayatta kalmasını sağlar.

Dünya‘nın Güneş‘e olan konumunun bir diğer faydası da kavrulmayacağımız kadar uzak ama yeterince ısınabileceğimiz kadar yakın olmasıdır.

Gezegenimizin atmosferi bu sıcaklığı yakalamakta kritik bir rol oynar ve sıcaklıkların yaşamın var olması için elverişli kalmasını sağlar. Dünya‘nın güçlü manyetik alanı da bizi zararlı güneş radyasyonundan korur.

Özünde Dünya mükemmel bir evdir çünkü su, oksijen ve sıcaklık gibi yaşam için gerekli faktörlere sahip olması onu Güneş Sistemimizdeki diğer gezegenlerden ayırmaktadır.

İnsanlar başka bir gezegende yaşayabilecekler mi?

baska gezegenlerde yasayacak miyiz 3

Koşullar elverişli değil, bu da onları sadece insanlar için değil, bildiğimiz tüm yaşam için yaşanmaz kılıyor. Ne yazık ki Güneş Sistemimizin dışına çıkmak ve öte gezegenleri gözlemlemek, Dünya dışında yeni bir yaşam alanı bulma şansımızı artırmıyor.

Bilim insanları henüz insanların gelişmesi için doğru ortama sahip yeni bir gezegen bulamadılar. Ama bulsalar bile, oraya ulaşmak yeni bir zorluk.

Nobel ödüllü astrofizikçi Michel Mayor‘a göre bu dış gezegenler çok uzakta. Teknoloji bu büyük mesafeyi fethedinceye kadar, insanların yakın zamanda yeni bir ev gezegen bulması pek olası değil.

Dünya gibi başka bir gezegen olabilir mi?

baska gezegenlerde yasayacak miyiz 4

Neredeyse tamamı keşfedilmemiş olan uçsuz bucaksız evrende, tıpkı Dünya gibi kendi yaşam formlarıyla dolu başka bir gezegen olmadığını kim söyleyebilir?

Bilim insanları bu soruyu yanıtlamaya çalışırken, Gliese 667 Cc, Kepler-69c, Trappist-1e, Proxima Centauri b ve Kepler-452b gibi Dünya’ya oldukça benzeyen birkaç yere rastladılar.

Tüm bu gezegenler arasında Dünya’ya en çok benzeyeni Kepler-452b‘dir ve ona Dünya 2.0 lakabı takılmıştır. Yıldızının yaşanabilir (Goldilocks) bölgesinde bulunuyor ve yılı 385 gün uzunluğunda.

Yine de bilim insanları bu gezegende herhangi bir canlı olup olmadığını henüz belirleyemedi. Ve Kepler-452b‘yi keşfetmek istesek bile, henüz o mesafeyi kat edemeyiz.

Yaklaşık 1.800 ışık yılı uzaklıkta ve 36.661 mil/saat (59.000 kilometre/saat) hızla giden yüksek hızlı bir uzay aracı ile oraya yolculuk yine de 30 milyon yıl gibi şaşırtıcı bir süre alacaktır.

İnsanlar Mars’ta hayatta kalabilir mi?

baska gezegenlerde yasayacak miyiz 5

İnsanlar Mars‘ta kendi başlarına hayatta kalamazlar. Çok soğuktur ve sıcaklık -243 Fahrenheit (-153 Santigrat) dereceye kadar düşer. Bu kısmen, Dünya‘nın yaptığı gibi Güneş‘in ısısını yakalayamayan ince atmosferinden kaynaklanmaktadır.

Hepsi bu kadar da değil. Mars‘taki toprak zehirlidir ve yerçekimi Dünya‘dan daha azdır. Orada yaşamak insanı tehlikeli radyasyona da maruz bırakacaktır.

Mars‘a taşınma ile ilgili bir diğer sorun da su. İnce atmosferi nedeniyle yüzeyinde sıvı halde su bulunmuyor. Su var ama çoğunlukla buz şeklinde.

Mars‘ta hayatta kalabilmek için teknolojiyi kullanarak elverişli bir ortam yaratmalıyız. Uzay giysileri gibi basıncı korumak için karmaşık sistemlerle donatılmış yapay bir insan yerleşimi gereklidir.

Dünya insanlar için mükemmel bir evdir. Su, oksijen ve sıcaklık da dahil olmak üzere gelişmek için ihtiyaç duyduğumuz her şey hazırdır ve gezegenimizin çeşitli yaşam formlarını desteklemesine olanak tanır.

Güneş Sistemi‘nde bu özelliklere sahip başka bir gezegen yok. Peki başka bir gezegende yaşayabilecek miyiz? Mars‘ta hayatta kalmak yoğun çaba ve son derece ileri teknoloji gerektirecek, ancak muhtemelen orada bir tür üs kuracağız.

Yine de insanlık hiç toparlanıp başka bir gezegene taşınacak mı? Cevap hayır, en azından ışıktan daha hızlı seyahat edebilecek teknolojiyi geliştirene kadar.

Başka Gezegenlerde Yaşayacak Mıyız ile İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu