Az Yakan Arabalar Hangileri? (2022)
2022 Yılında az yakan arabalar hangileri gelin bakalım… Araç alacak kişiler aracın tasarımına, motor gücüne, konforuna, aksesuarlarına ve fiyatına kadar tüm detayları araştırıyor. Ancak bu nokta da önemli bir kriter olarak yakıt tüketimi de devreye giriyor. Hepimiz az yakan arabaların hangileri olduğunu merak ederiz çünkü yakıtlara yapılan zamlarla birlikte sürekli yakıt fiyatları artıyor ve bu durum birçok kişinin yakındığı bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
Aracı alırken bu kadar para verildi bari az yakan bir araç olsun isteriz. Bende böyle araçları arayan kişiler için yardımcı olacak ”Az Yakan Arabalar Hangileri? (2022)” adlı yazım ile sizleri bilgilendireceğim.
Aşağıda anlatacağım ve listeleyeceğim araçların yakıt tüketimi farklı koşullar ve şartlarda değişebilir. Bundan dolayı üretici şirketlerin açıkladığı değerleri paylaşacağım. Hazırsanız Az Yakan Arabalar Hangileri? (2022) adlı yazıma geçelim.
Az Yakan Arabalar Hangileri? (2022)
Ford Focus
Ford markasının bu modeli ilk olarak 1998 yılında ortaya çıkmıştır. O günden beri farklılığını ortaya en iyi şekilde koyan Ford Focus, 2022 yılına gelindiğinde ise az yakan arabalar sırasında birinci sırada. Fabrika verilerine göre şehir içinde 100 km’de 3.9 litre yakıt kullanırken, şehir dışında ise 3.2 litre yakıt tüketim verileri sunuyor.
Dacia Sandero
ikinci sırada Dacia markasın dan Sandero modeli karşımıza çıkıyor. Renault alt yapısını kullanan Dacia Sandero aynı Clio modeli gibi 1.5 litre bir dizel motora sahip. Bu araç 2020 yılına kadar ülkemize satıldı. Yani bu aracın bayi den yeni hazır modeli bulunmamakta ancak 2. el araç edinmek isteyen kullanıcılar için son derece uygun bir model.
Sandero aracı şehir içinde 4.1 litre yakıt tüketimine sahip iken, şehir dışı kullanımda 3.8 litre yakıt tüketmektedir. Farklı ve geniş bir araca sahip olmak isteyen kişiler Dacia Sandero tercih edebilirler. Ama güvenlik bakımından biraz zayıf bir araç olduğunu da söylemekte fayda var.
Renault Megane
Üçüncü sırada Renault markasından Megane aracı yer alıyor. C segmentinde yer alan Megane 1.5 litrelik turbo beslemeli 4 silindirli motor değerleri sunmaktadır. Otomatik şanzıman olan Megane, 1470 kg ağırlığa sahip.
Dizel motoru ile fabrika verilerine göre şehir içi yakıt tüketimi 4.5 litre iken, şehir dışı kullanımda 3.9 litre yakıt tüketimi sunmakta.
Citroen C3
Listemize yine bir Fransız otomobil üreticisi marka Citroen ile devam ediyoruz. C3 modeli 1.2 litre 3 silindirli atmosferik motor, 5 ileri manuel şanzıman olan bir otomobil. Citroen C3 aynı zamanda 980 kg ağırlığında.
Benzinli motoru ile fabrika verilerine göre şehir içi yakıt tüketimi 5 litre iken, şehir dışı ise 3.8 litre.
Honda Jazz
Beşinci sırada Honda markası B segmentinde bulunan aracı Jazz modeli yer alıyor. 1.5 litrelik atmosferik 4.5 silindirli motor’a sahip. Hibrit destekli olduğunu da ekleyelim. Fabrika verilerine göre şehir içi yakıt tüketimi 2.4 litre, şehir dışında ise 4.2 yakıt tüketimi verileri sunuyor.
Şehir içinde fren pedalı daha fazla kullanılarak diskler de geri kazanım daha fazla olduğu için daha düşük çıkması gayet normal. 1300 kg ağırlığı ile kullanışlı bir araba.
Toyota Yaris
1.5 litrelik 3 silindirli motor otomatik E şanzıman’a sahip olan Yaris, 1235 kg ağırlığı ile dikkat çekmekte. Benzin ve elektrikli motoru ile şehir içinde 2.3 litre, şehir dışında ise 3.2 litre yakıt tüketimi verileri sunuyor.
Peugeot 208
Yeni tasarımı ile herkesin gönlünü fetheden ünlü araç modeli yakıt kullanımı konusunda da iyi işler yapıyor. 1.5 litrelik turbo beslemeli 4 silindirli motor, 8 ileri otomatik şanzıman’a sahip 208 1170 kg ağırlığındadır. Dizel motoruyla şehir içinde ortalama 4.3 litre yakıt tüketirken, şehir dışında 3.4 litre yakıt kullanmaktadır.
Bu aracın rakiplerine göre fiyatı daha uygun durumda fakat diğer bahsettiğimiz araçların hibrit modeli mevcut bu yüzden öncelikli tercih sebeplerinden biri. Gelecek nesiller için elektrikli araç kullanımının teşvik edilmesi gerekmekte bu yüzden de fiyatlarının biraz düşük olması gerekmektedir.
Opel Corsa
1.5 litrelik 4 silindirli turbo beslemeli motor, 6 ileri şanzıman’a sahip olan Corsa 1160 kg ağırlığındadır. Araç dizel ve şehir içi ortalama yakıt tüketimi 3.7 litre, şehir dışı ise 2.9 litre.
Hyundai Kona
1.6 litrelik turbo beslemeli motor, 7 ileri otomatik şanzımanı olan Kona, 1445 kg ağırlığındadır. Kona’nın dizel olan bu modelinin fabrika verilerine göre ortalama şehir içi yakıt tüketimi 4.3 litre iken, şehir dışı ise 4.0 litre.
Peugeot 2008
Peugeot markasının SUV aracı olan 2008, 1.5 litrelik turbo beslemeli 4 silindirli motor, 6 ileri manuel şanzıman’a sahip, 1205 kg ağırlığındadır.
Dizel olan bu modelinin şehir içi ortalama yakıt tüketimi 4.2 litre, şehir dışı ise 3.6 litre tüketime sahip. Otomatik olan versiyonu yakıt tüketimi konusunda daha iyi durumda ama fiyatı biraz daha yüksek.
Peugeot 3008
SUV tipi olan araç, 1.5 litrelik turbo beslemeli 4 silindirli motor, 8 ileri otomatik şanzımanı olan araç, 1430 kg ağırlığındadır.
Dizel olan 3008′ in fabrika verilerine göre şehir içi ortalama yakıt tüketimi 4.3 litre, şehir dışı ise 3.7 litre tüketime sahip.
Citroen C5 Aircross
1.5 litrelik turbo beslemeli 4 silindirli motor, 8 ileri otomatik şanzımanı olan C5 Aircross 1430 kg ağırlığındadır. Dizel C5 Aircross’un fabrika verilerine göre şehir içi ortalama yakıt tüketimi 4.6 litre, şehir dışı tüketimi ise 3.8 litre.
Citroen C3 Aircross
1.5 litrelik turbo beslemeli 4 silindirli motor, 6 ileri otomatik şanzımanı olan C3 Aircross 1235 kg ağırlığındadır. Dizel C3 Aircross’ un fabrika verilerine göre şehir içi ortalama yakıt tüketimi 4.4 litre, şehir dışı tüketimi ise 3.8 litre.
Citroen C4
1.5 litrelik turbo beslemeli 4 silindirli motor, 8 ileri otomatik şanzımanı olan C4 1315 kg ağırlığındadır. Dizel C4′ ün fabrika verilerine göre şehir içi ortalama yakıt tüketimi 4.2 litre, şehir dışı tüketimi ise 3.6 litre.