Sağlıklı Yaşam

Atriyal Fibrilasyon Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Atriyal fibrilasyon, kalp ritim bozukluğu olarak tarif edilen bir durumdur. Düzensiz ve hızlı kalp atışları ile karakterize edilir. Bu rahatsızlık genelde kalpte pıhtı oluşumuna neden olur. Bu da kalp yetmezliği ya da inme gibi pek çok sağlık sorununa yol açabilir. Atriyal fibrilasyon geliştiğinde, kalbin üst kısmında normal atışların senkronizasyonu kaybolur.

Buna bağlı olarak düzensiz ve hızlı kasılmalar ortaya çıkar. Bazı atriyal fibrilasyon hastaları genellikle semptom hissetmeden yaşamlarını sürdürebilirken, diğerleri kalp atışlarının hızlanmasıyla birlikte çarpıntı, nefes darlığı ve halsizlik gibi şikayetler yaşayabilirler.

İlginizi çekebilir: Kalp Ritim Bozukluğu Nedir?

Atriyal fibrilasyon atakları bazı kişilerde aniden başlayabilir ve kendiliğinden sonlanabilir. Bu rahatsızlık tek başına yaşamı tehdit edici bir durum olarak görülmez, ancak kalbin üst kısımlarındaki düzensiz kasılmalar sırasında oluşan pıhtılar tıkanıklıklara neden olabilir ve bunun sonucunda inme gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Atriyal fibrilasyon tedavisi için farklı ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçların kullanımı, kalp ritminin düzenlenmesine yardımcı olur ve ek olarak, kateter uygulamalarıyla yanlış sinir iletimlerinden kaynaklanan kasılmaların önüne geçilmesi amaçlanır.

atrial fibrilasyon nedir 3

Atriyal Fibrilasyon Belirtileri Nelerdir?

Atriyal fibrilasyonun belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hatta aynı kişide zaman içinde gelişen atriyal fibrilasyon farklı semptomlar ile ortaya çıkabilir. Çarpıntı, atriyal fibrilasyonun en sık karşılaşılan belirtilerinden biridir. Bunun yanı sıra, atriyal fibrilasyon gelişimi ile birlikte en sık görülen diğer şikayetler şunlardır:

  • Nefes darlığı
  • Göğüs kısmında rahatsızlık hissetme
  • Kolay ve sık yorulma
  • Sersemlik atakları

Atriyal Fibrilasyon Nedenleri Nelerdir?

Atriyal fibrilasyon sebebi ile kalbin normal atışlarının senkronizasyonu bozulur. Bu durum kalbin üst ve alt bölümler arasında uyumsuzluğa neden olur ve kalp ritminde düzensizlik ortaya çıkar. Genellikle yanlış bir elektriksel uyarıdan kaynaklanır. Normal şartlarda, kalbin üst kısmı olan atriyumlar ve ventrikül adı verilen alt kısımlar aynı hızda ritmik bir şekilde kasılır. Ancak atriyal fibrilasyon geliştiğinde bu düzen bozulur. Bu yüzden de kalbin üst bölümlerinde düzensiz seyirde izleyen, hızlı kasılmalar oluşur.

Atriyal fibrilasyonun tam nedeni henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte, duygusal ve fiziksel stres gibi faktörlerin bu rahatsızlığın gelişiminde rol oynayabileceği düşünülmektedir. Stresli durumlarda, kalbin elektriksel sinyallerinde anormallikler daha olasıdır. Dolayısıyla stresli zamanlarda kalp atış hızı ve düzeninde çeşitli değişiklikler meydana gelebilir. Bunun yanı sıra, atriyal fibrilasyon gelişimine neden olabilecek çeşitli sağlık sorunları da vardır. Bu sorunlar kalp dokusunda hasara neden olabilmektedir.

Atriyal fibrilasyona neden olabilecek sorunlar şunlar olabilir;

  • Kalbi saran zarda meydana gelen problem ve iltihaplanmalar
  • Kalp yetmezliği
  • Koroner arter hastalığı
  • Kalp kapakçık hastalıkları
  • Hipertansiyon
  • Kalp kasında kalınlaşma
  • Geçirilmiş kalp cerrahisi
  • Doğuştan gelen kalp sorunları
  • Tiroit hastalıkları

atrial fibrilasyon nedir 4

Atriyal Fibrilasyon Tedavisi

Atriyal fibrilasyon tedavisinin temel gayesi, oluşan belirtilerin kontrol altına alınması ve ortaya çıkabilecek olası risklerin önlenmesidir. Doktorunuz tarafından reçete edilen bazı ilaçlar, hastalarda yeterli koruma sağlayacak seviyededir. Beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri ve digoksin gibi kalp ritmi üzerinde etkili ilaçlar, atriyal fibrilasyon tedavisinde kullanılan temel araçlardır. Ayrıca, atriyal fibrilasyon sırasında oluşan pıhtı riskine karşı kan sulandırıcı ilaçlar da reçetelendirilebilir.

İlaç tedavisi, atriyal fibrilasyon tedavisinde temel yaklaşım olsa da bazı durumlarda farklı tedavi yöntemleri gerekebilir. Elektriksel kardiyoversiyon, kateter ablasyonu, cerrahi ablasyon ve kalp pili yerleştirme gibi uygulamalar, atriyal fibrilasyon hastalarında kullanılan ilaç dışı tedavi yöntemlerinden bazılarıdır.

Bu problem yalnız başına ölümcül bir hastalık değildir. Fakat komplikasyonlara neden olduğu için ciddiye alınması gerekir. Kalp ritmi ile ilgili bir sorun hissederseniz, bir sağlık kuruluşuna başvurarak uzman bir doktorda destek almanız tavsiye edilmektedir.

atrial fibrilasyon nedir 2

Atriyal Fibrilasyon İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu