At Nalı Şans Getirir Mi?
At nalının hemen hemen herkesin şans getirdiğine inandığı ile ilgili inanış nereden gelmektedir, at nalı niçin şans getirmektedir? İşte yanıtı…
At nalının şans getirdiğine dair oluşan inanç, her ülkede ve her çağda bilinen batıl inançların içinde en güçlüsü ve en bilineni olmayı başarmıştır. Öyleyse at nalının neden şans ya da uğur getirdiğine inanılır?
At Nalının Şans Getirdiğine Dair İnanış Nasıl Doğmuştur?
Demir keşfedildiği zaman insanlar onun Tanrı’nın büyücülere ve şeytana karşı gönderdiği bir güç, hikmet olarak nitelendirdiler. Bununla beraber eski çağlarda “U şeklinin” farklı bir anlamı vardır, o da ayın hilale benzemesinden ötürü koruyucu gücü, iyi talihi ve bolluğu temsil etmektedir.
At nalının uğuru gibi 7 sayısının da uğurlu olduğuna dair bir inanış mevcuttur. At nalının 7 adet demir ile çakılmasının nedeni de bu yüzdendir. Tüm bunlarla beraber bir de şuradan bakmak gerekirse: Cadıların atlardan korktuklarından ötürü uçmak için süpürge sapı kullandıkları inanışıydı. Bu nedenle de at nalı tarihte büyücülere karşı çok kez kullanılmış ve öldükleri zaman bir daha geri gelememeleri için, büyücü olduğu varsayılan yaşlı kadınların tabutlarının üzerlerine çakılmışlardır.
Hristiyanlık ile beraber Kilise, pek çok inançta olduğu gibi, at nalının şans getirdiğine dair inançta da kendisine has bir hikaye yaratmıştır. 10. yüzyıla ait bir hikayeyi sizler için kaleme aldık…
Canterbury Kilisesi‘nin başpiskoposu olan St. Dunstan, din adamı olmadan önce nalbantlık yapmaktaydı ve bir gün şeytan kılığını değiştirmiş bir biçimde dükkanına gelmiştir. At ayağı biçiminde olan ayaklarına nal takmasını isteyen şeytanı çabucak tanıyan St. Dunstan, ayaklarına nal takabilmesi için kendisini duvara zincirlemesi gerektiğini söyleyerek onu sıkı bir biçimde duvara bağlar.
St. Dunstan, nalı öyle ıstırap verici bir biçimde ayağına çakar ki sonrasında Tanrı’ya inanan hiçbir insanın evine girmeyeceğine dair söz verirse kendisini serbest bırakacağını söylemiştir. Şeytan da o insanları nasıl ayırt edeceğini sorar ve nalbant da nalı gösterir, kapısında nal olan hiçbir eve girmeyeceksin!
At Nalı Nasıl Asılır?
At nalının evlerin kapılarına gelişigüzel bir biçimde asılmaz. At nalı, kapının tam üst kısmına ve uçları yukarıya bakacak biçimde olmalıdır. Bunun nedeni de şansın uçlarından süzülerek aşağı gitmemesine dair bir inançtır. Bununla beraber at nalını, kabuslardan kaçınmak için yatak odalarına asan insanlar da vardır.
Günümüz dünyasında at nalının kullanımı pek çok alanda görülmektedir ve tıpkı nazar boncuğu gibi yaygın bir hale gelmiştir. At nalı artık yalnızca duvarlara ve kapılara asılmamakta. Kolyeler ve bilekliklerde de karşılaştığımız at nalının dövmesini yaptıranlar da azımsanmayacak sayıdadır.
Dünyada kimi yerler vardır ki at nalına benzer ve bu nedenle de İngilizce’deki anlamı olan horseshoe adını almıştır. Bunlardan ikisi aşağıdaki fotoğraflardır.
Horseshoe Şelalesi, Niagara Şelalesini meydana getiren 3 şelalenin en büyüğüdür.
Horseshoe Bend Kanyonu, Kolorado Nehri‘nin meydana getirdiği bir kıvrımdır ve söz konusu kıvrımlara Türkce’de Menderes denilmektedir.