Asit Yağmuru Nedir? Etkileri Nelerdir?
Asit yağmuru hava kirliliğinin bir sonucudur. Çoğu kişi asit yağmurunu duymuş olabilir. Ancak çok azı tam olarak ne olduğunu ve neye neden olduğunu biliyor. Asit yağmurları, yüksek sülfürik asit ve nitrik asit seviyelerine sahip herhangi bir yağış türüdür. Sadece tanıdığımız sıvı yağmur değildir. Aynı zamanda kar, sis, dolu ve çiy de bulunur.
Asit Yağmuru Sebepleri Nelerdir?
Volkanik patlamalar sırasında yayılan kimyasalların, bitkilerin ayrışmasının ve diğer nedenlerin neden olduğu doğal bir olaydır. Bununla birlikte, bugün asit yağmuru çoğunluğuna fabrikalardan, taşıtlardan, elektrik santrallerinden ve kazanlardan gelen fosil yakıtların (petrol ve kömür) yakılması gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır.
Fosil yakıtların yakılması, atmosfere salınan azot oksit, dioksit ve kükürt trioksit üretir. Bunlar atmosferde asılı damlacıklar ve diğer maddelerle reaksiyona girer ve yüzlerce mil yayılabilen asit yağmuru üretir.
Asit Yağmurunun Etkileri Nelerdir?
Kolektif hayali bize cildi aşındıran yağmur hakkında düşündürse de, asit yağmurunun etkisi daha az göz alıcıdır. Ancak bu daha az zararlı olduğu anlamına gelmez. Birincisi, asit yağmurunun göller, nehirler ve okyanuslar gibi su kütleleri üzerinde ölümcül bir etkisi vardır.
Çünkü asitlik seviyelerini değiştirir ve alg ve planktonu yok eder ve balık ölüm oranını arttırır. Azot sabitleyici mikroorganizmaları sildiğinden ve temas halindeki yaprakları ve dalları doğrudan yok ettiği için ormanlar kurbanlarından bir diğeridir.
Asit yağmuru sadece organik elementleri etkilemekle kalmaz. Binalar ve altyapılar da zarar görür. Asitlik kalsiyum karbonatı çözer ve mermer ve kalkerlere zarar vererek anıtları ve heykelleri aşındırır. Aynı zamanda toprağı deiyonize ettiği, kalitesini düşürdüğü ve bitkilere strese neden olduğu için tarım alanlarında bir beladır. Bu onları istilaya karşı savunmasız hale getirir. Ayrıca, sucul eko-sistemlerin doğal koşullarını değiştirir ve bozar. Bu da besin zincirini ve önemli sayıda türü etkiler.
Ne Gibi Önlemler Alınabilir?
Volkanik patlamaları kontrol edemeyiz, ancak hava kirleticilerini önemli ölçüde azaltmak için savaşabiliriz. İnsanlar asit yağmuru ve sonuçlarının ana nedenidir. Bu yüzden onları önlemek istiyorsak, tüketim alışkanlıklarımızı ve doğal kaynak kullanımını değiştirmeliyiz.
Bu olayı azaltmak için önerilen çözümler şunlardır;
- Fosil yakıtlardaki kükürt seviyesini düşürün.
- Fosil yakıt tüketimini azaltın.
- Endüstride doğal gaz kullanımını teşvik edin.
- Elektrikli araçları tanıtın.
- 3 yollu katalitik konvertörü uygulayın.
- PH seviyesini nötralize etmek için su kütlelerine alkali maddeler ekleyin.
- Evlerde enerji tasarrufu yapın.
- Toplu taşıma kullanımını artırın.