Asansör Cümleler (Elevator Pitch) Nedir?
İş hayatı her zaman istediğimiz gibi gitmeyebilir. Karşımıza çıkan fırsatları değerlendirme şansımız ve zamanımız her zaman olmayabilir. Hiç beklenmeyen bir zamanda karşımıza çıkan bir iş fırsatını kaçırmamız olağandır. Bu gibi durumlarda imdadımıza önceden hazırladığımız asansör cümleler (elevator pitch) yetişir.
ASANSÖR CÜMLELER NEDİR?
10 katlı bir binada, zemin kata inmek için, en üst kattan asansöre bindiğinizi düşünün. 7. katta uzun süredir iletişim kurmak için çabaladığınız ancak bir türlü fırsatını yakalayamadığınız bir yatırımcı asansöre biniyor. O asansörden inmeden kendinizle ilgili kısa ve öz ama etkileyici bir açıklamayla istediğiniz işi kapmalısınız. Asansör cümleler, bu tarz durumlarda kullanılan, önceden hazırlanmış, kısa, öz ve etkileyici açıklamaların tümüne verilen isimlerdir.
ASANSÖR CÜMLELER NASIL HAZIRLANIR?
-Öncelikle bu konuşmayı yapma amacınızı belirleyin.
-Ardından bir not kağıdına fikirlerinizi, çalışmalarınızı, yeteneklerinizi, becerilerinizi ve sizi anlatan anahtar kelimeleri not edin.
-Aldığınız notların en önemli olanlarıyla birlikte düzenli bir metin oluşturun.
-Oluşturduğunuz metine öncelikle kim olduğunuzu söylemekle başlayın. Ardından çalışma alanınızdan ve yapmak istediklerinizden bahsedin.
-Kesinlikle dolaylı anlatıma başvurmayın. Kısa, net ve açık cümleler kullanın. Karşınızdaki insan kim olduğunuzu, ne yaptığınızı ve ne yapmak istediğinizi açık bir şekilde anlayabiliyor olmalı.
-Metninizde karşı tarafa bir şeyler vadedebilin.
-Etkileyici olması açısından kısa ve net cevabı olacak sorular hazırlayabilirsiniz.
-Konuşmanızı tekrar edin. Ayna karşısında kendinizi izleyerek pratik yapın.
-Mutlaka beden dilinizi kullanın.
-Abartılı olmayacak şekilde gülümsemeyi ihmal etmeyin.
-Farklı alanlardaki farklı sektörler için aynı konuşmayı kullanmayın. Alternatif konuşmalar hazırlayın.
-Karşınızdaki insana sizinle iletişim kurabileceği kartvizit vs. var ise mutlaka yanınızda hazır bulundurun.
-Araştırmalar sonucunda en etkili asansör konuşmasının 120 sn. olduğu bilinmektedir. Bu 120 saniyeyi en iyi şekilde değerlendirin. Örneğin;
- Ekibinizi 30 sn. içerisinde tanıtın. Karşınızdaki yatırımcının bir ekibiniz olduğunu bilmesi, sizi, onun gözünde profesyonel yapacaktır.
- Sektör bilgilerini ve sektördeki yerinizi 45 sn. içerisinde anlatın.
- Hayata geçirmek istediğiniz projeyi 30 sn. içerisinde anlatmış olun. Fazla detaya inmeden, net bir şekilde anlatabilmelisiniz.
- Konuşmanın sonunda esas istediğiniz şeyi 15 sn. içerisinde karşı tarafa aktarın. Ne yapmak istediğinizi açıkça dile getirebilmelisiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=tvZwMxwYcwg