Araçlarda Start Stop Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir, Nasıl Çalışır?
Start Stop Sistemi, otomotiv dünyasının trafik süreleri arttıkça araçlara getirdiği bir mini-hibrit özelliktir. Modern dünyanın kaçınılmaz kentsel trafik sorunları ve dur kalk ile yakıt tüketiminin azalması nedeniyle yakıt tasarrufunu ve karbon emisyonlarını azaltmak için önemli bir araç sistemi ayak izi haline gelmiştir.
Start Stop Sistemi Nedir?
Stop-start sistemi, aracın motorunun sıkışık bekleme sürelerinde veya araç durduğunda durmasını sağlayan teknolojik bir üründür. Start-stop sisteminin faydalarına baktığımızda iki önemli özellik öne çıkıyor. İlk olarak, stop-start sistemi, motorun kapatmalar sırasında rölantide çalışmasını önlediği için önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlar. Bu miktar, ortalama bir çevrimde 100 kilometrede yaklaşık 0,2 litre benzin tasarrufuna eşittir.
Start Stop Sistemi Nasıl Çalışır?
Araç tamamen durduğunda start-stop sistemi motoru çalıştırır ve durdurur. Araç durdurulsa bile elektrik yüküne enerji akışı devam eder. Manuel bir araçta debriyaja dokunulduğunda araç beklemeden hareket eder. Kendi kendine giden bir arabada ise ayağınızı frenden çekerek araç hareket edebilir. Bu sistemin iki ana faydası vardır: Gereksiz motor çalışmasını önleyerek yakıt ekonomisini artırır ve araç başına CO2 emisyonlarını en aza indirerek çevreye verilen zararı azaltır.
Start-stop sistemi bağımsız bir sistem değildir. Motor kontrol ünitesi start-stop fonksiyonu ile uyumludur ve akü şarj cihazları, sensörler ve diğer bileşenlerle entegre çalışır. Start-stop’un çalışması için gerekli sistemler, fonksiyonla uyumlu yeni nesil alternatör jeneratör sistemlerini içerdiğinden, halk start-stop’un motora zararlı olduğunu anlıyor.
Bu özelliği aracınıza eklemek isterseniz, listelenen parçalardan herhangi birinin uyumlu olmaması, marş motoru veya yardımcı antrenör ve sisteme uyacak akünün uyumlu olması gerektiği için aracınızda sorunlara neden olacaktır. Start-stop sistemini kullanmak istemiyorsanız manuel olarak devre dışı bırakabilirsiniz.
Saat yönünde dönen okun içindeki büyük A harfiyle fişe basmanız yeterlidir. Bu düğme, aracın stop-start sistemini devre dışı bırakmanızı veya yeniden etkinleştirmenizi sağlar.
Start Stop Sistemi Avantajları Nelerdir?
Start-stop sistemi tasarruf ve çevreye zarar vermeme avantajlarına sahiptir.
- Start-stop sistemi ile yılda ortalama bir depo yakıt tasarrufu yaparak %15’e varan enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
- Sistem 100 kilometrede yaklaşık 0,2 litre yakıt tasarrufu sağlarken çevreye de zarar gelmesini engelliyor.
- Bu sistem karbon monoksit salınımını engellediği için hava kirliliğini önlemeye yardımcı olabilir.
Start Stop Sistemi Dezavantajları Nelerdir?
Start-stop’un dezavantajları konusunda güvenilir bir bilgi bulunmamakla birlikte bazı yanılgılar mevcuttur.
- Start-stop sistemli araçların kırmızı ışıkta veya yoğun trafikte sürekli olarak durdurulup çalıştırılmasının motorun iç aksamlarına zarar verebileceğine inanılmaktadır. Ancak öyle değil. Yeni nesil otomobillerde yaygın olan start-stop sisteminde akü ve marş motoru gibi birçok bileşen birbiriyle uyum içinde çalışıyor.
- Daha eski marş sistemlerinde marş motorunun dönme kuvveti volana ve krank miline iletilir ve motor ilk ivmesini bu güçten alır. Ayrıca, daha eski marş jeneratörleri nadiren kullanılmak üzere tasarlandıkları için sürekli start-stop çalışması sırasında zarar görebilirler ve yüksek enerji tüketimi nedeniyle akü daha hızlı bozulur.
- Start-stop sistemleri ile üretilen yeni nesil start-stop sistemleri nedeniyle çalışma prensipleri farklıdır.
- Yeni marş sistemi, tek bir alternatör kullanan eski marş sisteminin aksine, kısa bir yeniden çalıştırma için otomobilin enerjisini şarj eden ve depolayan bir alternatör-jeneratör sistemine sahiptir.
- Sistemde enerji bu şekilde depolandığı için ne marş motoru zarar görür ne de akü zayıflar. Özetle, stop-start sistemi ile tasarlanmış bir arabada bu sebep sorun değil.
Start Stop Sistemi Hangi Durumlarda Çalışmaz?
- Emniyet kemeriniz takılı değilse,
- Kapınız kapalı değilse,
- Kaput açıksa,
- Pil şarj limiti alt limitin altındaysa,
- Arabanın direksiyonu, direksiyon simidinin dörtte birinden fazlası çevrildiğinde,
- Buğu çözücü ise ayna temizleme sistemi ve ısıtma sistemi maksimum hızda çalışıyor ise,
- Aracın elektrik yükü ideal seviyesini aşıyorsa,
- Pil şarj limiti alt limite düşmüşse,
- Araç hareket ediyorsa,
- Küçük de olsa Motor soğutma suyu sıcaklığı 60 derecenin altındaysa
Start-Stop sistemi çalışmaz.
Start Stop Sisteminin Fiyatları Nedir?
Araçta stop-start sistemi opsiyonel ise ekleme maliyeti aracın markasına göre değişiklik gösterecektir. Sistemin aracın geri kalanına zarar vermeden motoru durdurup çalıştırabilmesi için sisteme uygun marş motoru, alternatör ve akü ile çalışması gerekir. 100-200 TL civarına start-stop sistemi alabilirsiniz. Ayrıca start-stop akü alırsanız 300-600TL üzeri fiyatın göz ardı edilmesi gerekiyor. Bu maliyetlere katlanmadan start-stop sistemi eklerseniz marş motorunuz kısa sürede zarar görebilir.