Araçtan çıkan tuhaf seslere anlam vermek zordur. Fakat bu seslere sebebiyet veren birçok dış etkenin olduğunu unutmamalısınız. Özellikle araba lastiklerinin değişimi yapıldığı zamanlarda çok değişik kulak gıdıklayan bir tiz ses ile karşılaşırız.
Araca Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Araca ses yalıtımı uygulamanın alternatifini şöyle bir düşünürsek insanı rahatsız etmeyen, mükemmel bir sürüş ve kusursuz bir araç olur. Bunun için lastik değişiminde ,yeni motor değişiminde yine istenmeyen sesler ile karşılaşacak hatta hiç bir sorun yokken bunu sorun haline getireceksiniz. Bu tür olumsuz düşüncelerin içinde yer almamak için araca ses yalıtım sistemini yaptırmanız en doğru seçim olacaktır.
Motor çok ısındığı zamanlarda ya da çok soğuduğu zamanlarda ilk çalışma esnasında güçlü, cızırtılı bir ses yapar. Egzozun dış çevreye siyah duman atması ve sesin yüksek hacimde olması çevre için son derece rahatsızlık edici bir durumdur. Gerek görsel gerek araç sağlığı için bu sesler kulağa hoş gelmemektedir. Araç içi gürültü seviyesi ortalama olarak 60-64 desibel civarındadır.
Bu nedenle insan kulağına bu miktar fazla gelir. Bu sesin ortalama ayarı 30-35 desibel olarak güncellenmelidir. Aksi takdirde sadece çevresel rahatsızlık ile karşılaşmayacak aynı zamanda kulak sağlığımızdan da olacağız.
Araca Ses Yalıtımı Neden Yapılmalıdır?
Isı ve ses yalıtım parçalarını uygun koşullarda değiştirmeniz mümkün olabilmektedir. Bu bağlamda yapmanız gereken tek şey ısı yalıtım parçalarının nasıl türden olduğunu ve aracınıza uygun olup olmadığını test etmek ile başlar. Örneğin, plastik esaslı yalıtıcılar en güzel özelliği civatalarla ile birleşme anında tiz ve gıcırtılı seslerin önüne geçme ve bu sesleri kalıcı bir şekilde yumuşatarak kulağa ve çevreye rahatsızlık hissiyatını sunmamasıdır. Bu nedenle kullanılacak ilk tercih, plastik esaslı yalıtıcı malzemelerdir. Bu plastik malzemeleri sesi direk engeller ve içine çeker. Hatta bu özelliğe sahip olan plastik esaslı yalıtımlar çoğu orijinal sıfır arabalarda da hala kullanılmaktadır.
Örneğin, kapı fitilleri ve çamurlukların iç kısımlarında yapılan yalıtımlar gibi. Diğer ikinci olarak en çok tercih edilen malzeme ise sünger sistemli yalıtım malzemesidir. Süngerin en güzel özelliği ses hareketini yumuşatarak yavaş yavaş kaybolmasına katkıda bulunmaktır. Özellikle kapı yalıtım sistemlerinde süngerin çok daha fazla tercih edildiğini söyleyebiliriz. 3.aşama köpük uygulamalı yalıtım sistemidir.
Diğer Önemli Yalıtımlar Nelerdir ?
- Köpük uygulamalı yalıtım kullanımında motor kısmı ele alınır. Özellikle yakıt deposunun köpük yalıtımı ile kaplanması motordan gelen rahatsız edici seslerin hafiflemesine hatta kısa sürede yok olmasına sebebiyet verir.
- 4.aşamada ise tercih edilen bir diğer yalıtım malzemesi ise cam yünlü uygulamalı yalıtım malzemeleridir. Burada amaç, araçta yüzey kısımları kauçuk ,ile kaplanmış bölgelere tabana, kaput kısımlarına ve diğer yerlere cam yünlü yalıtım uygulanarak dışa vuran gıcırtılı seslerin gömülmesi sağlanır. Böylece sesin zamansız gelmesi önlenir.
- Arıza durumlarında da ses yalıtım yapılmasına rağmen eğer çok ağırsa ses yine de az da olsa sinyal şeklinde kendini fark ettirecektir. Bu durumda araç arızası olduğunu o an için anlayabilirsiniz. Bu saydığımız 4 aşama uygulama ile aracınıza ısı yalıtım ve ses yalıtımı yaptırarak olası seslerin önüne geçebilirsiniz.