Amfizem Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Amfizem, genellikle uzun yıllar sigara içilmesinden ötürü meydana gelen bir akciğer hastalığıdır. Hem kronik bkoahronşit hem de bu hastalık, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olarak bilinen bir grup akciğer hastalığının türüdür. Bir kez geliştiğinde, tersine çevrilemez. Bu nedenle sigara içmemek ya da içiliyorsa sigarayı bırakmak oldukça önemlidir.
Amfizem, akciğerin hava keselerinin duvarlarının hasar görmesini içeren bir akciğer hastalığıdır. Alveoller, akciğerlerin derinliklerinde bronş tüplerinin sonunda kümeler halinde bulunan küçük, ince duvarlı, çok kırılgan hava keseleridir. Normal akciğerlerde yaklaşık 300 milyon alveol vardır. Havayı soluduğunuzda alveoller gerilir, oksijeni çeker ve kana taşır. Nefes verdiğinizde alveoller küçülür ve karbondioksiti vücuttan atmastım ve koah farkı, aya zorlar.
Amfizem Belirtileri Nelerdir?
Amfizemin belirtileri arasında aşağıdaki belirtiler yer almaktadır. Bu belirtilerden herhangi biri ortaya çıkarsa doktorunuza görünmeniz gerekmektedir;
- Özellikle hafif egzersiz ya da tırmanma sırasında nefes darlığı
- Devam eden yeterli hava alamama hissi
- Uzun süreli öksürük
- Hırıltı
- Uzun süreli mukus üretimi
- Sürekli yorgunluk
- Göğüste sıkışma
Amfizemin Nedenleri Nelerdir?
Amfizemin ortaya çıkmasında sigara bir numaralı faktördür. Bu nedenle amfizem, solunum yolu hastalıklarının en önlenebilir türlerinden biridir. Ev ve işyerindeki hava kirleticileri, genetik faktörler ve solunum yolu enfeksiyonları da amfizemin oluşmasında rol oynayabilir.
Sigara içmek sadece akciğer dokusunu yok etmekle kalmamaktadır. Aynı zamanda solunum yollarını da tahriş etmektedir. Bu, bronş tüplerini kaplayan kirpiklerde iltihaplanma ve hasara neden olur. Bu, şişmiş hava yollarına, mukus üretimine ve hava yollarının temizlenmesinde zorluğa neden olur. Tüm bu değişiklikler nefes darlığına neden olabilir.
Amfizemin Tedavisi
Amfizem zamanla kötüleşebileceğinden ve bilinen bir tedavisi olmadığından tedavi, hastalığın ilerleme hızını yavaşlatmaya odaklanır. Tedavinin türü ve işleyişi, durumun ciddiyetine bağlı olacaktır.
- Sigarayı bırakmak: Sigara içiyorsanız bırakmanız gerekmetkedir. Bu, akciğerlerinizi korumak için atabileceğiniz en önemli adımdır.
- Oksijen tedavisi: Akciğerleri kana yeterince oksijen alamayan hastalara oksijen tedavisi verilir. Bu hastalar dışarıdaki havadan yeterince oksijen alamazlar ve bir makineden daha fazla oksijen almaları gerekir.
- Akciğer hacmini küçültme ameliyatı: Akciğer hacmini küçültme ameliyatı, hastalıklı akciğer dokusunun bir kısmının çıkarılmasını ve ardından kalan dokunun birleştirilmesini içerir. Bunu yapmak, solunum kasları üzerindeki baskıyı hafifletebilir ve akciğer elastikiyetini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
- Bronkodilatör ilaçlar: Bu ilaçlar solunum yollarının etrafındaki kasları gevşetir. Genellikle astımı tedavi etmek için kullanılırlar. Elde tutulan inhalanlar yoluyla verilen bronkodilatörler, oral ilaçlardan daha hızlı sonuçlar verir ve daha az yan etkiye sahiptir.
- Anti-inflamatuar ilaçlar: Bu ilaçlar solunum yollarındaki inflamasyonu azaltır. Bununla birlikte, bu ilaçların uzun vadeli yan etkileri arasında osteoporoz, hipertansiyon, yüksek kan şekeri ve yeniden yağ dağılımı yer alır.