Mental Sağlık

EMDR Terapisi Nedir? Faydaları Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

EMDR terapisi, psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir terapidir. Açılımı “Eye Movement Desensitization and Reprocessing” dir. Türkçe anlamı da “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” dir.  Travma geçirmiş ya da diğer rahatsız edici koşullarla mücadele eden kişiler için çok güçlü bir tedavi olabilen özel bir psikoterapötik tekniktir.

Bu terapi şekli, travmatik anların beynin bilgiyi normal koşullarda olduğu gibi işlemesini engelleyebileceğini ve bu olayların beynin bilgi işleme merkezinde hapsolmasına sebep olabileceğini öne süren araştırmalara dayanmaktadır.

Daha sonra, bir travma yaşamış biri bunu hatırladığında, anı, tüm üzücü anları, sesleri, hisleri, düşünceleri ve duygularıyla birlikte orijinal olayın yoğun bir şekilde yeniden yaşanmasını tetikler. Yeni olaylar aynı etkiye sahip olabilir.

EMDR terapisi, travmatik anıların duygusal yüklerini ortadan kaldırmak için göz hareketlerini ya da diğer alternatif uyarılarını kullanır. Uzmanlar, terapinin, hafızayı ve rahatsız edici duyguları işlemenize yardımcı olan beyindeki mekanizmaları harekete geçirdiğini belirtiyor.

EMDR Terapisi

EMDR Terapisinden Kimler Faydalanabilir?

EMDR terapisi, öncelikle travmadan muzdarip insanları tedavi etmek için kullanılsa da, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli rahatsızlık ile mücadele eden insanlar için kullanılmaktadır:

EMDR Terapisi

EMDR Terapisi Faydaları Nelerdir?

Göz hareketlerini duyarsızlaştırma ve yeniden işleme yani EMDR, insanların travmadan ve diğer rahatsız edici koşullardan kurtulmasına yardımcı olabilir. EMDR terapisinin amacı, olumsuz bir deneyim hakkındaki bilgilerin hızlı bir şekilde işlenmesi ve uyarlanabilir bir çözüme doğru hareket etmektir.

EMDR etkili olduğunda, bu tedavi yapılan kişi, hem zihninde hem de beyninin fiziksel işleyişinde bilinçsiz olarak olayın geçmişte kaldığını ve artık bir tehdit olmadığını anlar. Bu, sıkıntıda bir azalma, olumsuz bir inançtan daha olumlu bir inanca geçiş ve ilişkilerde ve işte daha uygun davranış olasılığı anlamına gelir.

Genel olarak, sinir sistemini değiştiren şiddetli travmaya kalıcı bir duygusal tepki olan travma sonrası stres bozukluğundan muzdarip kişilerde kullanılır.

EMDR Terapisinin Aşamaları

EMDR’nin 8 aşaması vardır;

Aşama 1 – Travma Tarihi
Aşama 2 – Danışanın Hazırlanması
Aşama 3 – Değerlendirme
Aşama 4 – Duyarsızlaştırma
Aşama 5 – Yerleştirme
Aşama 6 – Vücut Taraması
Aşama 7 – Kapatma
Aşama 8 – Yeniden değerlendirme

Doktorunuz yukarıda yer alan aşamaları kullanarak terapiyi yapar. Bu terapiyi yapan doktorlar EMDR üzerine eğitim almış kişilerdir.

EMDR Terapisi

EMDR Terapisi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu