İş & Finans

Almanya Ekonomisi ve Yaşam Şartları

almanya ekonomisi

Almanya ekonomisi, gelişmiş işgücü kaynakları sayesinde dünyadaki tüm küresel ekonomik krizlerde ayakta kalabilmeyi başarmıştır. Dünya genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar karşısında Almanya bu başarısını iş alanında yaptığı reformlara borçludur. Kamu maliyesine ciddi yatırımlar yapan Almanya işsizlik oranını azaltarak ekonomisini güçlendiren bir ülkedir.

Almanya ekonomisi aynı zamanda ihracatları ile de gücünü korumaktadır. Sanayi devrimini 1800’lü yılların sonlarına doğru tamamlayan Almanya’nın ihraç ettiği ürünlerin başında otomobil ve taşıtlar, makineler, ilaçlar, elektronik aletler ve kimyasal maddeler gelmektedir. Almanya ihracat gelirlerini halkı ile paylaşmayı sağlayan politikalarla da ekonomik gücünü koruyan bir ülkedir. Alman ekonomisi, pandemi ile mücadelesinde ekonomisini politikalarıyla ayakta tutmayı başarmıştır; 2022 yılında da Almanya’nın ekonomisi büyümeye devam etmektedir.

Almanya’da Asgari Ücret

Almanya asgari ücret işverenlerin yasal olarak işçilere ödeyeceği en düşük maaştır. Almanya’nın 2022 yılında yürürlükte olan asgari ücreti saatlik 9.82 Euro, aylık 1,621 Euro’dur. Bu miktar aylık 24.544,46 Türk Lirasına eşittir. Almanya’nın asgari ücretini, ülkenin parlamentosu belirlemektedir. Ancak çoğu işveren işçilerine asgari ücretten daha yüksek ücretler ödemektedir. Almanya ekonomisi konusunda önemli bir referans olan Almanya’da asgari ücret, Almanya’nın tüm bölgelerinde geçerlidir. Almanya’da 18 yaşın üzerindeki tüm çalışanlar asgari ücret yasasından faydalanabilir.

Almanya Ekonomisi Neye Dayalı

Almanya’nın başarılı ekonomisi makine üretimine dayanmaktadır. Endüstriyel makine üretimi, Almanya ekonomisinin temelini oluşturmaktadır. Makine üretimi ve ihracatı Almanya’nın ekonomisinin yüzde 22’sini oluşturmaktadır. Bu oranla Almanya, G7 ülkeleri arasında en yüksek sanayi ekonomisine sahip ülkedir. Almanya ekonomisi alanında uzmanlaşmış sanayi şirketlerinin başarısıyla bu seviyeye ulaşmıştır. Almanya’da üretilen teknolojik makineler tüm dünyaya ihraç edilmektedir; bu makineler ve ürünler dünya sanayisinde çok önemli bir yere sahiptir.

Alman ihracatında endüstriyel ürünler ise ihracatın çoğunluğunu oluşturur. İlaçlar, kimyasal malzemeler ve metaller dünyanın dört bir yanındaki ülkelere ihraç edilmektedir. Alman ekonomisine katkısı olan en güçlü sektörler ise otomobil üretimi, kimya ve elektrik sanayi ile mühendislik ürünleridir. Alman şirketleri dünya genelinde birçok sektörde lider bir konumdadır. Global sanayinin gelişmesinde, teknolojinin ilerlemesinde büyük bir payı olan Almanya’nın küresel pazarda payı oldukça yüksektir.

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’le birlikte dünyada en fazla ihracat payına sahip ülkedir. Global endüstri yeniliklerinin üçte ikisi Almanya’da gerçekleşmektedir. Her yıl bu yenilikler, Almanya’da düzenlenen endüstri fuarlarında sergilenmektedir. Almanya’nın bu fuarlarına her yıl yaklaşık 10 milyon ziyaretçi akın etmektedir. Almanya’nın en önemli ekonomik merkezleri ise Münih, Stuttgart, Rhine-Neckar, Frankfurt, Hamburg ve Berlin’dir.

Okuyunuz: Yurt Dışında olup Türkiye’de Olmayan İş Fikirleri

Almanya ve Türkiye Karşılaştırması

Son yıllarda Almanya ekonomisi ile Türkiye’nin ekonomisi sıkça karşılaştırılarak bu konuda yorumlar yapılmaktadır. Ancak Türkiye ve Almanya’yı ekonomik açıdan karşılaştırmak, sadece gerçek verilerle yapılabilir. Gerçek sonuçların elde edileceği güvenilir bir karşılaştırma yapabilmek için, her iki ülkede kişi başına düşen gelir oranı, işsizlik oranları, yoksulluk sınırı ve vergi oranları birlikte dikkate alınmalıdır.

Türkiye – Almanya Gelir Oranları

Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir oranı 25 bin dolardır. Almanya’da kişi başına düşen milli gelir oranı ise yaklaşık 55 bin dolardır.

Türkiye – Almanya İşsizlik Oranları

Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 10 iken Almanya’da bu oran yüzde 3,5 seviyesindedir.

Türkiye – Almanya Yoksulluk Sınırı

Türkiye’de yaklaşık yüzde 20’den fazla insan yoksulluk sınırının altında hayatlarını sürdürmektedir. Almanya’da ise yoksulluk sınırının altında yaşayan insan sayısı yaklaşık yüzde 15 civarındadır.

Türkiye – Almanya Vergi Oranları

Türkiye’de devlete ödenen en yüksek vergi oranı yaklaşık yüzde 35’dir. Almanya’da ise bu oran, yüzde 47’dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu