Akıllı Telefonların Neden Olduğu Zararlar Nelerdir?
Zamanınızı nasıl değerlendirdiğimiz elbette ki oldukça önemlidir. Değerli zamanımızın yanı sıra sağlımıza da zamanımız gibi sıkı sıkıya sahip çıkıp dikkat etmeliyiz.
Yaşamımıza bir yandan olumlu bir yandan da olumsuz etkiler bırakabilen akıllı telefonlardan bahsetme ihtiyacı hissettik.
Önceden banka kartı, kamera, radyo, gazete, bilgisayar vb. şeyleri nesneleri bir arada kullanma ihtimalimizin olmadığı dönemleri geride bırakarak, saydığımız örneklerin tümünün avucumuzun içinde yer alan bir telefonda gerçekleştirebildiğimiz gerçeği hepimiz için aşikardır. Gideceğimiz yolun adresinden tutun da üzerimize giyeceğimiz giysiye karnımızı doyurabileceğimiz yemek seçimine kadar birçok alanda olmazsa olmaz durumuna geldi.
Akıllı telefonların yararları elbette ki sayılarak bitebilen türden değil ancak hemen hemen bütün bir günün 2/3’ünü elimizde kullanarak geçirdiğimiz telefonların sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilecek birçok etkisi de bulunmaktadır. Akıllı telefonların yaratmış olduğu zararların ciddiyetini daha iyi anlayabilmek adına şöyle bir araştırmayı incelemek yeterli olacaktır; ” 2011 yılı sonlarında, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği yaklaşık olarak 6 milyar cep telefonun aboneliğini bildirmiştir. Bu, tüm dünya genelinde her 100 kişinin 86’sını işaret etmektedir.” Teknolojinin gelişmesi ile birlikte söz konusu rakam her gün biraz daha artmaktadır.
Gün boyunca elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonların zararlarını sizler için sıraladık;
1-) Akıllı telefonlar bilindiği üzere trafik kazalarına yüksek miktarda etkisi söz konusudur. Bu yalnızca araba sürenler için geçerli değil yaya olarak ulaşımını sağlayanlar içinde önemli bir sorun oluşturur.
2-) Akıllı telefonlar göz sağlı için birçok risk barındırmaktadır. Uzun sürelerce ekrana bakmak ve aşırı ekran parlaklığı göz için oldukça zararlıdır.
3-) Bedeni yüksek oranda radyo dalgalarına maruz bırakmaktadır. Gerçekleştirilen uzun süreli telefon görüşmeleri beyni birçok noktadan olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle SAR değeri düşük telefonlar tercih edilmelidir. (SAR, cep telefonlarından gelmekte olan radyo dalgalarına maruz kalınma seviyesi)
4-) Akıllı telefonların çocuklar üzerindeki etkileri yetişkinlere oranla daha fazladır. Uzun sürelerce radyo dalgalarına maruz kalmaları henüz yeterince gelişmemiş bedenleri üzerinde sorunlar doğurur. Okul çağındaki çocukların ilgi kaymasından ötürü öğrenimlerini aksatmasına da neden olabilecektir.
5-) Kalp pilleri, hastanelerdeki makineler ve uçaklardaki elektrik sistemlerinin de düzensiz bir şekilde çalışmalarına neden olurlar.
6-) Her şeyi bir kenara bırakırsak telefonların birer mikrop yuvası olduğunu unutmamalıyız. Tüm gün elimizde bulunan telefonlar için Columbia Üniversitesi’ndeki Çevre Sağlığı dersinde yer alan öğrenciler, mikropların cep telefonlarında nasıl yaşamaya çalıştıklarını araştırmışlardır. Öğrencilere ait olan 60 telefonda görünmeyen yüzlerce mikrop bulmuşlardır.
7-) Akıllı telefonlara olması gerekenden çok zaman ayırmak sosyolojik birtakım sorunlara da neden olabilmektedir. Telefonlar insanların birbirleri ile etkileşimini arttırdığı gibi toplumdan kopma durumuna gelmiş bireylerin oluşmasına ve insanların birbirleriyle daha fazla zaman geçirmeleri de engelleyebilmektedir.