Yaşam

Ömründe Bir Kez (60 Yılda Bir ) Açan Çiçek Agave (Sabır Otu) Nedir?

Ömründe Bir Kez (60 Yılda Bir ) Açan Çiçek Agave (Sabır Otu) Nedir? adlı konumuzda sizleri agave bitkisi hakkında bilgilendireceğimiz bir yazı hazırladık. Bitkilere merakı olanların ilgisini çekeceğini düşündüğümüz agave çiçeği bitkisi ile ilgili bilgiler aşağıda yer almaktadır.

Agave( Sabır Otu) Çiçeği Nedir ?

AGAVE-1

Agave çiçeği, ömründe yalnızca bir kere çiçek açabilen nadir bitkilerdendir. Halk arasında sabır otu olarak bilinen Agave çiçeği Agavaceae ailesinden gelmektedir.

Genellikle dikenli uçlu etli yapraklarıyla bilinen agave bitkileri Agavaceae familyasında yavaş büyüyen bitkilerdir. Bu büyük, dikenli sulu meyveler Yuccas veya kaktüslere benzer ve Aloe Vera gibi yapraklara sahiptir. Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan agave bitkisi yaklaşık olarak 60-100 sene arasında değişen ömrü boyunca yalnızca bir kere çiçek açıyor. Bu bitkiyi yetiştiren kişilerden bazıları, bitkinin çiçek açtığını göremiyorlar bile. Kimisi ise bu sebepten agave bitkisine yüzyıl bitkisi diyor.

Agave bitkileri genellikle Güney Amerika, Orta Amerika, Güneybatı Amerika ve Meksika Birleşik Devletleri’nin bazı bölgelerinin çöl bölgelerine özgüdür.

cicek 2

Bu yavaş büyüyen etli bitkiyi ilkbahar veya erken olacak şekilde sonbaharda dikmek genellikle en iyisidir. Cins içinde en büyüğü 10 mt yüksekliğe ulaşabilen birçok agave bitkisi vardır. Agave bitkisi birkaç yıl, hatta birkaç on yıl sonra olgunlaştığında, genellikle bitkinin merkezinden uzun bir çiçek sapı büyür.

Çiçekler beyaz, sarı ve yeşil tonlarında çan şeklindedir. Ve bu bitkiler uzun ömürlüdür. Çoğu agave bitki türü için, çiçekler meyve tohum kabukları ürettiğinde bitki ölür. Agave çiçeğinin özü ise hem insanlar hem de evcil hayvanlar için zehirlidir.

Agave (Sabır Otu) Çeşitleri

Agave cinsi içinde yaklaşık 200 agave türü ile yetiştirmek isteyenler için her zevke uygun bir bitki vardır.

cicek 5

Yüzyıl Bitkisi (Agave Americana)

Meksika’da maguey olarak bilinen bu çeşidin kenarları boyunca testere dişli dikenleri olan mavi-gri yaprakları ve uzun bir terminal omurgası vardır. Bu bitkiler, olgunlukta 4-4,5 mt yüksekliğe ulaşabilen yeşil veya sarı bir çiçek sapı üretir.

Enginar Agave (Agave parryi var. truncata)

Bu soğuğa dayanıklı yaprak dökmeyen, keskin, koyu dikenlerle kaplı mavi veya yeşil yapraklara sahiptir. Bu bitkiler nadiren çiçek açar, ancak bazıları sarı çiçek kümeleri ile 4mt uzunluğunda çiçekli sivri uçlar üretir.

Mavi Agave (Agave tequilana)

Yaygın olarak Weber’in mavi agavı veya tekila agavı olarak da adlandırılan bu büyük çeşit, 1 mt yüksekliğe ulaşabilir ve yaklaşık 7 yıl sonra parlak sarı çiçekler açar. Bu bitki için temel bileşen olan agave nektarı sağlamasıyla ünlüdür.

Kraliçe Victoria Agave (Agave victoriae-reginae)

Çoğu agave bitkisinden daha küçük olan Kraliçe Victoria, olgunlaştığında yaklaşık bir ayak boyuna ulaşır ve 20 ila 30 yıllık büyümenin ardından çiçek açar. Geniş yaprakları, kubbe benzeri bir görünüm veren özellikle kavislidir ve çiçekleri krem ​​renginden kırmızımsı-mora kadar değişir.

Agave Bitkileri Bahçede Nasıl Dikilir ?

cicek 7

İlkbahar veya erken sonbahar, açık havada agave dikmek için en iyi zamandır. Bahçenize agave çiçeğini eklemek için bu adımları takip edebilirsiniz.

  • Bahçenizde yer açın: Bitkinin orijinal kabının yaklaşık iki katı genişliğinde bir delik kazın. Bu sulu bitkiler tipik olarak sığ kök sistemlerine sahip olduğundan, delik kaptan daha derin olmamalıdır.
  • İyi gübrelenmiş olan kaktüs toprağına ekin: Çukurun dibine bir kat kaktüs toprağı dökün. Konteynerinden çıkarıldıktan sonra, yeni bitkinin kök sistemini çukura indirmeden önce hafifçe gevşetin. Kenarları daha fazla kaktüs toprağı ile doldurun.
  • Kökleri uyarmak için agave bitkisini sulayın: Bitki yerinde olduğunda, kökleri nazikçe sulayın ve ilk 1 ay boyunca yaklaşık her beş günde bir bitkiyi sulamaya devam edin.

cicek 6

Agave(Sabır Otu) Bitkinizin Bakımı Nasıl Yapılır?

Bahçıvanlar, bakım kolaylığı için agave bitkilerini tercih eder. Uygun ortamda, agave bitkiniz olgunlaştıkça çok az bakım gerektirecektir.

  • Agavenizi ılık bir yere dikin veya yerleştirin: Agave bitkileri dona karşı toleranssızdır ve düşük nemli bir iklim gerektirir. Hava çok nemliyse, agave bitkilerinin taç çürümesi yaşaması ve ölmesi muhtemeldir. Genel olarak, agav bitkileri kuzeyde hayatta kalamaz.
  • Saksı toprağınızı kaba kumla karıştırın: Agavenizi iyi gübrelenmiş olan toprağa ekin. Drenajı iyileştirmek ve bitkinizi kök çürüklüğünden korumak için kaba kum ekleyin. Agave bitkinizi gübrelemeyin – erken çiçeklenmeye neden olabilir ve bu da agavenizin yok olmasına neden olur.
  • Agave bitkiniz için bol miktarda ışık sağlayın: Agave bitkilerinin çoğu hafif gölgede büyürken, bu bitkiler genellikle tam güneş alan bir alanda en iyisini yapar.
  • Agave bitkinizi az miktarda sulayın: Bahçenize veya saksınıza yeni bir agave kurarken, ilk ay yaklaşık beş günde bir sulamak önemlidir. Olgunlaştıkça, açık hava agaveniz yalnızca ortamı uzun bir kuraklık döneminden geçerse sulamaya ihtiyaç duyacaktır. Toprak tamamen kuruduğunda kapalı agaveleri sulayın.
  • Agave bitkinizi zararlılardan koruyun: Agave burnu bitinin yumurta bırakmak için agave bitkilerinin merkezine girdiği bilinmektedir. Bu zararlıların bahçenizdeki diğer agave bitkilerine yayılmasını önlemek için etkilenen agave bitkilerini çıkarın.

cicek 8

İç Mekan Agave Bitkilerinin Saksısının Değiştirilmesi için 3 İpucu

Agave bitkiniz iç mekandaysa, mevsimden mevsime sağlıklı kalması için bitkinizi değiştirin.

  1. Agave bitkinizi her yıl yenileyin: Bitkinin toprağını yenilemek için yıllık saksılama gereklidir.
  2. Kumlu bir saksı toprağı karışımı kullanın: Bir agave bitkisinin saksısını değiştirirken, drenajı iyileştirmek ve aşırı sulanmayı önlemek için kum veya pomza ile karıştırılmış saksı toprağı kullanın.
  3. Bitkinizin tepesini toprak hattının üzerine yerleştirin: Taç çürüklüğü agave bitkileri için bir risk oluşturur, bu nedenle yeniden dikerken bitkinizin tepesinin toprak hattının üzerinde olduğundan emin olun.

Agave Çiçeği (Sabır Otu) İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu