Tarih

5 Büyüleyici Yeraltı Şehri

5 Büyüleyici Yeraltı Şehri: Yeraltı kimsenin yaşamak için en sevdiği yer olmasa da, tarih boyunca kültürler bu fikri bir şekilde denediler. Bugün bile, Edinburgh‘un altındaki perili mahzenlerden Odessa‘nın altındaki geniş yer altı mezarları ağına kadar dünyanın dört bir yanındaki büyüleyici yeraltı şehirlerinin ve yapılarının kalıntıları ziyaret edilebilir.

5 Büyüleyici Yeraltı Şehri

Matmata Yeraltı Evleri, Tunus

yeraltı şehri

Matmata, güney Tunus‘ta, yamaçtan oyulmuş benzersiz yer altı evleri ile tanınan, Berberi konuşulan bir kasabadır. Troglodyte evleri olarak da bilinen bu evler, aslında bölgenin sert sıcak ve soğuk mevsimlerine karşı korunmak için inşa edilmişlerdi. Bununla birlikte, birçoğu artık kullanılmamaktadır ve onarıma ihtiyaç duymaktadır ve birkaçı otele veya diğer turistik yerlere dönüştürülmüştür. Tam olarak ne zaman inşa edildiklerinden emin olmasak da, ilk Berberi konuşan nüfusun taşınıp yerleştiği 11. yüzyıla kadar gidebilirler.

Evler, oturma odası, mutfak ve yatak odaları gibi farklı bölümleri birbirine bağlayan bir tünel ağı ile ustaca inşa edilmiştir. Berberi halkı bölgedeki daha güçlü Arap devletleri tarafından sık sık zulüm gördüğünden, sert hava koşullarına karşı korumanın yanı sıra, yapıların güçlendirilmiş doğası akıncılara ve düşman devletlere karşı da koruma sağlardı.

Derinkuyu, Türkiye

yeralti sehri 2

DerinkuyuTürkiye‘nin tarihi Kapadokya ilinde genişleyen bir yeraltı şehriydi. Türk Kültür Bakanlığı’na göre, MÖ 8. yüzyılda Anadolu bölgesinde gelişen bir Hint-Avrupa kültürü olan Frigler tarafından inşa edilmiştir. Yapı, bazı yerlerde 85 metreden derin, yaşam alanları, ahırlar, depo odaları ve havalandırma bacaları ile tamamlanmıştır.

Kent, Bizans zamanının en parlak döneminde 20.000‘den fazla kişiye ev sahipliği yapacakken, 15. yüzyılda Osmanlı’nın yönetimi ele geçirmesinden bir süre sonra kullanılmaz hale geldi. 1963 yılında bir arkeolojik keşif gezisinde yeniden keşfedilmiş ve 1965 yılında turistlere açılmıştır. Bazı teorilere göre Derinkuyu, bölgedeki ilk İslami akınlarda zulüm gören Hıristiyanlar için önemli bir sığınak görevi görmüştür.

Edinburgh Mahzenleri, İskoçya

yeralti sehri 3

Bazen Güney Köprüsü Mahzenleri olarak da adlandırılan Edinburgh Mahzenleri, İskoçya’nın Edinburgh kentindeki Güney Köprüsü’nün altındaki bir dizi yeraltı odasıdır. 1788 yılında köprünün inşası ile aynı zamanda ortaya çıktılar ve başlangıçta yer altı atölyeleri ve yukarıda çalışan esnaflar için depo olarak kullanıldılar.

Şehrin nüfusu arttıkça, kısa süre sonra kumarbazlar, kaçakçılar, katiller ve diğer suçlular tarafından dolduruldukları için mahzenler Edinburgh’daki yaşamın daha karanlık kısımları ile ilişkilendirilmeye başlandı. Bir söylentiye inanılacaksa, İskoç tarihinin William Burke ve William Hare adlarında en kötü şöhretli iki seri katiline ev sahipliği yapmışlardır.

Kasalar, 19. yüzyılın sonlarında etkili bir şekilde kapatıldı, ancak 1980‘lerde bir İskoç ragbi oyuncusu tarafından yeniden keşfedildi. Şimdi, yıllar boyunca 120 yeraltı odasının çoğunda gözlemlenen bir dizi hayalet gözlemi ve diğer ürkütücü olaylar sayesinde, İskoçya’nın en perili yerlerinden biri olarak kabul ediliyorlar.

Odessa Yeraltı Mezarları, Ukrayna

yeralti sehri 4

Ukrayna‘daki Odessa şehri, toplam uzunluğu yaklaşık 2.500 kilometre olan, dünyanın en büyük yer altı mezarları ağına sahiptir. Aslen 1600‘lerde şehirdeki kapsamlı kireçtaşı madenciliğinin bir sonucu olarak oyulmuş, şimdi 1.000’den fazla bilinen girişi ve keşfedilebilecek çok sayıda oda ve geçidi ile başlı başına bir yeraltı şehri. Tabii ki, bunu yapmak için özellikle cesur olmak gerekiyor, çünkü bu yer altı mezarları yıllar boyunca oldukça karanlık nedenler ile kullanıldı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında labirent, işgalci Nazi güçleri tarafından saklanma yeri olarak kullanıldı ve yapının daha uzak kısımlarını keşfederlerse muhtemelen kemikleri ve savaşın diğer kalıntılarını bulabilirler. Ayrıca hava saldırıları sırasında sığınak olarak ve Sovyet döneminde gizli kaçakçılık yolları olarak kullanılmışlardır.

Yeraltı Çin Seddi, Çin

yeralti sehri 5

1960‘larda ve 70‘lerde Başkan Mao, dünya çapında artan nükleer savaş tehdidi sayesinde Çin genelinde binlerce yer altı sığınağı ve yerleşim yeri inşa edilmesini emretti. Yalnızca Pekin‘de, başkentin artan kentsel nüfusunu korumak için 10.000’den fazla sığınak inşa edildi.

Genişliği ve askeri amaçlı hedefleri nedeni ile bir zamanlar 85 kilometrekareden fazla bir alanı kaplayan tüm yapı bazen Yeraltı Seddi olarak da adlandırılır. Anlatılanlara göre ağ, okulları, sinema salonlarını, berber dükkanlarını, restoranları, dükkanları, fabrikaları, cephanelikleri, müstahkem sığınakları ve uzun süre yer altında yaşamak için gereken hemen hemen her şeyi içeriyordu. Bazı kısımlar özelleştirildi ve daha küçük ev sahiplerine satıldı, bunlar daha sonra zaman ile küçük konut birimlerine dönüştürüldü. Bugün, bir milyondan fazla insan yeraltı şehrinde yaşıyor veya çalışıyor.

5 Büyüleyici Yeraltı Şehri ile İlgili Videolar

Kardelen Kırılmaz

1992 Bursa doğumlu Muğla Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu