Bilim ve Teknoloji

3D Gözlük Yapımı! El Yapımı 3 Boyutlu Gözlük

instagram takipçi hilesi

3D Gözlük Yapımı!

3D Teknolojisi Nedir?

Bir resmin yada görüntünün; derinliğinin, genişliğinin ve yüksekliğinin olması halidir. Ancak bilgisayarda genelde, gerçek hayata yakın görüntülere bu isim verilmektedir. Örneğin bir bilgisayar oyununda, odalarda dolaşabiliyor ve nesnelere istediğiniz açıdan bakabiliyorsanız, bu oyun 3D oyunlar kategorisinde kabul edilir.

Bunun dışında, mimari, endüstriyel ya da tanıtım maksatlı 3D grafikler hazırlayan programlar da mevcuttur. Bir koltuğun, evin ya da bir makinenin parçasının üç boyutlu hazırlanmış çizimi, nesneyi gerçeğe yakın gösterdiğinden, üretim öncesinde birçok avantaj sağlamaktadır.

 

3D Televizyonlar Hangileri?

3D bugüne kadar sunulan en yüksek kaliteli görüntüyü mümkün kılıyor. İzleyicilere tamamen sarmal bir gerçeklik hissi vererek içerikleri özgürleştiren 3D TV’ler, çok daha derin ve gerçekçi bir 3D deneyimi yaratmak için otomatik 3D dönüştürme sistemini kullanıyor. 2D içeriklerinden 3D’ye geçişi tek bir tuşla mümkün kılan teknoloji, 3D özellikli bir Blu-ray oynatıcı ile 3 boyutlu bir program ya da film esnasında, 3D giriş sinyallerini tam ve kesin olarak saptayarak yeni bir eğlence ortamını deneyiminize sunacak üst düzey stereoskopik görüntüler oluşturuyor. Göze olabildiğince doğal görünen bu stereoskopik görüntüler ile gerçek bir derinlik algısı oluşuyor ve standart 2D program ve filmleri nefes kesenbir netlikte 3D görüntülere dönüştürüyor. Bu teknoloji, önceki teknolojiler ile karşılaştırıldığında ise çok daha canlı ve doğal 3D efektleri sunuyor. 3D teknolojisi aynı zamanda tüm formatlarıda destekliyor.

3D TV ile Sinemadaki 3D aynı şey mi?

Sinemalarda IMAX 3D gibi deneyimler yaşadık. Sinemalarda da 3D teknolojisi farklılık gösterir ama çoğu sinema salonu pasif polarize 3D gözlük kullanır. 3D TV ile sinema salonlarındaki 3D arasındaki en belirgin fark ekranın boyutudur. 3D TV’de görseller daha küçüktür, görüş alanımızın daha az bir kısmını kapsar. TV üreticilerinden yalnızca Panasonic ekrana yakın oturmayı (ekran boyu X 3) önermekte, ancak daha yakın olup daha büyük ekran hissi yaşamak 3D deneyimini artıracaktır. Doğal olarak TV’nizi boyutu da bütçenizin yettiği en büyük olmalı.

3D TV’de kullanıcı kontrolü olması da sinema salonuna göre avantajdır. Evde ekran karşısında istediğiniz yere oturabilirsiniz. Ayrıca standart görüntü ayarları dışında 3D deneyimini etkileyen bazı ayarları yapmanın mümkün olduğu TV’ler de vardır. Samsung’un bazı modellerinde “G – ekseni” ayarıyla 3D efektinin derinliğini değiştirmek mümkündür. Böylece sahsi olarak en rahat ettiğiniz 3D görüntüyü alırsınız.

3D TV aldım her zaman 3D gözlük mü takmam lazım?

3D gözlüklere yalnızca 3D programları izlerken ihtiyacınız var, dediğim gibi 3D yalnızca televizyonun yeni bir özelliği. Televizyon bildik 2D içeriği izletecek ama 3D içeriği izlerken gözlüklere ihtiyacınız olacak.

Peki gözlüksüz 3D TV olayı nedir?

Bu 15-20″ boyutlarındaki LCD monitörlerde denenen bir özellikti. Bu özel monitörlerin tam karşısından bakıldığında 3D görüntü sağlar. Bu yıl pazara bu ürünleri de sokacaklarımış, açı olayını ne kadar hallettiklerini çok merak ediyorum.

Tüm 3D içerikler full HD olacakmış?

Yeni LCD 3D TV’lerin çoğunda 1080p tam HD izlyenemiyor. 3D yetenekli LCD’lerin çoğu 600 ila 800 etkin line çözünürlüğe sahip yani 1080p’nin yanına yaklaşamıyorlar. Elbette Sony’nin XBR LX900 ve HX900 serileri gibi istisnalar da mevcut. Panasonic’in 3D plasma TV’leriyle de full HD görüntü alınabiliyor.

Herhangi bir 3D gözlük kullansam olur mu?

Genellikle gözlükler teleziyondan ayrı olarak satılmaktadır. Fiyatları 50 ile 150 dolar arasında değişmektedir. farklı renkteki lensleriyle Anaglif 3D, çizgisel polarize, dairesel polarize ve kapayıcılı 3D gözlükler bulunmaktadır. Hangisiniz seçeceğiniz konusunda ya satıcınız ya da televizyonunuzun kullanma klavuzu size yardımcı olacaktır.

Sony, Panasonic ve Toshiba bazı modellerinde bir bazılarında da iki gözlük vermektedir. Yalnız Samsung 3D TV’yi yalnızca Samsung 3D gözlükle izleyebileceğinizi unutmamak lazım.

Gerçi XpanD tüm formatlarla çalışabilen gözlük ürettiğini açıklayarak bu konuyu kapatıyor.

Farklı 3D formatları?

Blu-ray ile HD DVD arasında yaşanmış olan gibi 3D aktarımı ile ilgili kıran kırana bir savaş yaşanmayacak gibi duruyor. 3D ürünleri piyasaya çıkacak olan tüm TV üreticilerinin ürünleri Blu-ray formatıyla çalışabilecek, hepsinin DirecTV’nin ve Sky’ın 3D kanallarını ve RealD formatını destekleyeceğini de tahmin ediyorum.

Yan yana dama tahtası ve yukarı aşağı modeleri ve Nvidia’nın 3D Vision gibi kartlar kullanan PC’ler gibi kaynaklardan gelen diğer 3D formatları ise TV üreticiler ya destekliyorlar yada ürünler pazara çıkmadan önce bu özellik hazır olacak diyorlar.

Özetle uyumluluk 3D TV’ler için önemli bir problem olmayacak.

3D içeriği nereden bulurum? 

3D içeriğin çoğunu 3D Blu-ray filmler ve 3D dvd’ler olarak edineceğiz. Bunları izlemek için elbette uygun TV’nin yanı sıra uygun oynatıcıya da ihtiyaç duyulacak. Hatta görüntüyü taşıyan HDMI kablosunun bile önemi var.

Bu yıl içerisinde 10‘larca 3D bul-ray satışa çıktı, daha bir çok filminkiler de çıkmak üzere.

Yurt dışında SKY, DirecTV, ESPN çoktan bu yolda koşmaya başladılar. Türkiye sektörünün de bu yola çıkması çok uzun sürmez diye düşünüyorum.

Yani yakın gelecekte 3D deneyimi için Blu-ray’ler ile yetinmeyeceğiz, Internet üzerinden veya kablo/uydu alıcımızdan da 3D içeriklere ulaşabileceğiz. Yalnız uydu bant genişliği maliyetleri fazla olduğu için burda 1080p HD 3D beklemek yerine yarısıyla yetinmek durumunda kalacağımızı düşünüyorum.

PS3 3D güncellemesini yayınladı, XBOX, ve Nintendo oyun konsolları da 3D yeteneklerini ortaya koymaya başlayacaklar, 3D T’Vlerimizi oyun için de kullanabileceğiz.

Samsung ve Toshiba’nın 3D TV’leri 2D içeriği 3D’ye yükseltme yeteneğine sahip olduklarından sınırsız 3D içerik imkanı sağlıyor durumdalar.

Hangi markaların 3D TV’leri var?

İlk başlarda yalnızca DLP televizyonların 3D yetenekleri vardı ama artık tüm büyük HDTV üreticileri bu teknolojiyi kullanmakta.

CES 2010’da Panasonic her iki gözümüze de 1080p 3D görüntü veren VT25 serisi plazmalarını tanıtmıştı. Sony, Samsung, Toshiba, Sharp, LG ve diğerleri de 3D yetenekli geleneksel ve LED arkadan aydınlatmalı LCD’lerini göstermişlerdi.

3D Gözlükleri Evinizde nasıl kolaylıkla yapabileceğinizi Tarif edeceğiz…

“Avatar” gibi filmleri ya da youtube’deki 3D videoları ve internetteki 3D resimleri görmek için bu gözlüğe ihtiyacınız var.Bu gözlüğü evde kendi imkanlarınızla yapabilirsiniz.

3d gozluk yapimi

İlk olarak bir kırtasiyeye koşup şeffaf plastik + a4 kağıt (180 gr olması daha iyi olur) kalın.
Faber Castel Cd kalemi kırmızı ve mavi (reklam yapmak için değil ben bu kalemlerle yaptım diğerleri ile nasıl olur bilemiyorum) + maket bıçak alıyoruz.
Maket bıçağı ile gözlük kalıbını kesiyoruz ( kalıp 2 gözlük için değildir 1 gözlük içindir)
Sizin için hazırladığım a4 gözlük modelini indirip yazıcıdan çıktı alıyoruz.Model ( Aşağıdaki resmi üstüne tıkladıktan sonra kaydedin ve yazıcıdan çıkartın)

3 boyutlu gozluk yapimi

3d gozluk nasil yapilir

Şimdi en önemli yere geliyoruz. gözlüğümüzün camı için kırmızı ve mavi ekranları oluşturmak. Kırmızı kalemle plastiği boyuyoruz. boyarken dikkat edelim. boyadığımız yerin üstünden geçip kırmızı rengi yoğunlaştırmamaya dikkat!Dikkatli ve hızlı bir şekilde plastiği boyuyoruz. Mavi kalemle aynı işlemi tekrarlıyoruz. Daha soran gözlüğümüzün sol ekranına kırmızı sağ ekranına mavi plastiği yapıştırıyoruz. ( renklerin yerini karıştırmayın yoksa 3d resimleri ve videoları göremezsiniz)

İkinci kestiğimiz gözlük kalıbını üzerine yapıştırıp güzel bir 3d gözlük elde etmiş olacağız:)

Yapmış olduğunuz gözlükle aşağıdaki resme bakalım resmi 3d olarak görebiliyorsanız her şey tamamdır.

3d evde gozluk yapmak

 

3D Yapımı ile ilgili Bir Video

İnternetten Araştırdığım bir bilgi daha size yardımcı olması için bir de video buldum :

7 Yorum

  1. hocam monitörümün 3d özelliği yok fakat ekran kartım nvidia 3d destekliyor 3d izleyebilirmiyim bu şartlarda? ona göre deniyeceğim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu