Bugün, Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü. Böylesine özel bir günün 25 Kasım olarak seçilmesinin arkasında üç kız kardeşin vahşice ölümü yer almakta.
25 Kasım 1960 tarihinde Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörlüğe karşı mücadele veren üz kız kardeşin Maria Mirabel, Minerva, Patria’nın cesetleri bir uçurumun kenarında bulunmuştur. Mirabel kardeşlerin, tecavüz edildikten sonra vahşice öldürüldüğü anlaşıldı ve onlar o günden sonra diktatörlüğe ve faşizme karşı mücadelenin birer sembolü haline geldiler.
Tüm dünyada yankı uyandıran bu gelişmeler karşısında sessiz kalmayan Birleşmiş Milletler 17 Aralık 1999 tarihinde, 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” olarak benimsenilerek anılmasına karar verildi.
Mirabel kardeşlerin vahşice öldürülmelerinin ardından bir sonraki sabah gazetelerde ölümlerin yaşanan bir kaza nedeniyle meydana geldiğini ifade eden bir haberler çıktı. Ancak gerçek asla göründüğü gibi değildi. Mirabel kardeşler, ülkelerinde siyasal özgürlük adına kararlılıkla mücadele vererek Latin Amerika’daki diktatör Rafael Leonidas Trujillo’ya açıkça meydan okumuştur.
Bu nedenle diktatörlük tarafından işkencelere maruz kalarak defalarca kez hapsedildiler ve en son da 25 Kasım 1960 tarihinde şahsi arabalarından zorla indirilip işkence ve tecavüze maruz kalıp katledildiler. Ardından da bu katliam resmi kayıtlara “araba kazası” olarak geçmiştir.
1981 yılında Dominik’te toplanmış olan Latin Amerika Kadın Kurultayında; 25 Kasım, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü” olarak kabul edilmiştir. Bir süre sonra 1985 yılında, Birleşmiş Milletler tarafından “25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddetin Yok Edilmesi İçin Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan edildi.
Dominikli şair Pedro Mir eli ile ” Amén de Mariposas” (Kelebeklerin Amini) adındaki şiiri, üç kız kardeşin katlini kınadığı şiirde kullanmıştır. Yine o dönemde Dominik Cumhuriyeti’nde ve Amerika’da çok satanlar listesinin başında yer alan yazar Julia Alvarez, Mirabel kardeşlerin yaşamının anlatıldığı romanı In The Time of The Butterflies (Kelebekler Zamanı) piyasaya çıktı. Bu kitap, Mirabel kardeşlerin kelebekler olarak bilinmesine neden oldu. 2000 yılının 25 Kasımı’nda Mirabel Kardeşlerin cesetleri birçok kadın örgütü sayesinde doğmuş oldukları köye taşındı.
Kontrolcü Ve Baskıcı Bir Partner Nasıl Tanımlanır?
Bu saygısız, sert ve kaba bir kişidir.
Hepimiz yaşamımızın belirli bir zamanında kontrolcü bir şekilde davranmışızdır fakat psikolojik şiddet uygulayan kişiler bazı haklarını hükmetmek ve bir başka erkeği veya kadını kendi ihtiyaçlarına, çıkarlarına, isteklerine ve gerekliliklere göre boyun eğdiren kişilerdir.
Psikolojik Şiddet Uygulayan Kişi Nasıl Bir Strateji İzler?
Genellikle korku, manipülasyon ve baştan çıkarma içerir, bular da tehdi içeren davranışları içermektedir.
En tehlikeli olarak addedilebilecek olaylar, “narsistik sapkınlık” biçimindeki davranış bozukluklarına sahip olan kişilerdir.
Kurbanlarını suçlunun kendileri olduğuna, kendisinden başka hiç kimsenin onları istemeyeceğine ve başka (yeni) bir yaşama adım atamayacaklarına inanana dek onları tamamen susturmak, değersizleştirmek ve kafalarını bulandırmak isterler. Fakat bu oldukça nadir görülen bir vakadır.
Psikolojik Şiddete Eğilimli Bir Partnerin Özellikleri Nelerdir?
Cazibelidir.
Partnerine ya da ilişkiye vakit ayırmaz.
Böler ve zafer kazanır.
Ana karakter olmak ister.
Şakaları, sarkazmı ve ironiyi kötü davranışların tuzu biberi olarak kullanır.
Başkalarının duygularının onun için önemi yoktur.
Yalan söyler.
Eğer “kendi tipi” değilse, partneri de dahil olmak üzere başkalarını hor görür.
Kendi tatmini ve cinselliği önceliğidir.
Yalan söyler.
Eylemlerinin ve tepkilerinin nadiren sorumluluğunu alır.
Kontrolcü ve sahiplenicidir.
Çatışmadan kaçınır.
Saygısızca davranır.
Zaferleri ve flörtleriyle böbürlenir.
Herzman diyoruz kadına şiddete hayır.Kadın dövmek erkeklik değildir
Herzman diyoruz kadına şiddete hayır.Kadın dövmek erkeklik değildir