Kültür&Sanat

10 Ünlü Simge Yapılar Hakkındaki Gerçekler

instagram takipçi hilesi

Çoğu insan, her yıl milyonlarca turist ağırlayan bu ünlü simge yapılar hakkında temel bilgilere sahiptir. Ancak çok azımızın bildiği ilginç gerçekler mevcuttur. Bu yüzden burada, dünyadaki bazı güzel ve önemli yerler hakkında ilginç ve az bilinen gerçekleri sizler ile paylaşıyoruz. İşte ünlü simgeler hakkındaki gerçekler;

10 Ünlü Simge Yapılar Hakkındaki Gerçekler

Kremlin – Rusya/Moskova

simgeler kremlin

  1. Beş kulenin (yakutlarla süslenmiş) tepesindeki yıldızlar, imparatorluk sembolü olan iki başlı kartal yerine komünistler tarafından konmuştur.
  2. Kremlin duvarları ve kuleleri 15. yüzyılda İtalyan ustalar tarafından yapılmıştır. Ahşaptan yapılmış duvarların yerini alacak şekilde inşa edildiler. Kremlin kendi başına orijinal bir şehirdi.
  3. Dünyanın en büyük zili (Çar Çanı) Kremlin’dedir. İnşaat sırasında kırıldığı için çan hiç çalınmadı.

Eğik Pisa Kulesi – İtalya/Pisa

simgeler pisa kulesi

  1. Benito Mussolini, kulenin tabanına delikler açarak ve çimento ile doldurarak kuleyi sabitlemeye çalıştı. Ne yazık ki bu işleri daha da kötüleştirdi ve kule daha da eğildi! 2008 yılında daha bilimsel nitelikte değişiklikler yapıldı ve kulenin eğimi daha da kötüleşirken birden bu kötüleşme durdu.
  2. Kule ilk başta diğer yönde eğildi, ancak daha yüksek yapıldıkça ağırlık kaymasına neden oldu. Bir zamanlar kuzeye bakan bir kule iken, şimdi güneye doğru eğik bir kule haline geldi.
  3. Kule aslında bir çan kulesidir. Çanlardan biri, bir hainin infazını işaretlemek için çalmak gibi iğrenç bir göreve sahipti. Hainin çanına San Ranieri denir. Çalan zillerin yukarıdaki videosu da mevcuttur.

Beyaz Saray – Amerika/Washington

simgeler beyaz saray

  1. Theodore Roosevelt onu Beyaz Saray olarak adlandırmadan önce, Saray çeşitli şekillerde Başkanlık Konağı, Başkanlık Sarayı ve Başkanlık Evi olarak adlandırılıyordu ve kullanılıyordu.
  2. Beyaz Saray’ın resmi sakini (yani başkan) evde yenen tüm yemeği kendi cebinden ödemek zorundadır. Aylık şekilde faturalıdır.
  3. Başkan Washington yerini seçti ve Beyaz Saray’ın tasarımını onayladı. Ve sonra kendisi orada hiç yaşamadı! John Adams ve eşi Abigail, burada yaşayan ilk başkanlık çiftidir.

Big Ben – İngiltere/Londra

simgeler big ben

  1. Big Ben aslında çandır, kule değildir. Gerçek adı ise Elizabeth Kulesi‘dir ve 2012 yılından beri mevcut Kraliçe’yi onurlandırmak için yeniden adlandırıldı. Daha önce resmi olarak şimdinin Big Ben’i “saat kulesi” idi, ancak takma adı St Stephen’s Kulesi olarak adlandırılıyordu.
  2. Kulede bir hapishane var ve 1880 yılında kraliçeye İncil üzerine biat etmeyi reddeden bir parlamenterin hapsedilmesi için kullanılmıştır. Ama parlamenterin kalışı sadece bir gece sürdü.
  3. Kulenin tepesinde ise, Kraliçe Victoria‘nın saatler sonra parlamento üyelerinin ne zaman oturduklarını görebilmesi için Ayrton Işığı adı verilen ekstra bir ışık var. Ve ışık şu anda değiştiriliyor.

Özgürlük Anıtı – Amerika/New York

simgeler ozgurluk aniti

  1. Özgürlük Anıtı kısmen Fransa‘daki üreticiden (Fransız ulusundan değil) bir hediye olsa da, Amerikalılar kaide için para ödemek zorunda kaldılar ve kısmen heykelin maliyetine de katkıda bulundular.
  2. Boston ve Philadelphia şehirleri, heykele sahip olma hakkını kazanmak için bağış topladılar ama sonunda heykel New York’a gitti.
  3. 1985 yılında heykele yeni bir meşale verildi ve yüz kısmı iki ayak kadar taşındı çünkü merkezden çıkarıldı! Ayrıca heykel bir burun ameliyatı oldu ve kolu ise biraz daha iyi bir pozisyona kaydırıldı.

Sfenks – Mısır

simgeler sfenks

  1. Sfenks aslında bir sfenks değildir. Gerçek bir sfenksin kanatları, bir aslan gövdesi ve bir kadın yüzü vardır. Mısırdaki “sfenks”in kanatları yoktur ve bir insan yüzüne sahiptir.
  2. Orijinal olarak parlak kırmızı, sarı ve maviye boyanmıştır ve bir taç takmış olabilir (yukarıdaki resimde görüldüğü gibi).
  3. Sfenksi yok etmeye çalışan (ve insanların Napolyon‘u zarar vermekle suçladıkları burnu yok eden) dindar Müslüman Muhammed Sa’im al-Dahr bu davranışından dolayı linç edildi.

Tac Mahal – Hindistan/Agra

simgeler tac mahal

  1. Tac Mahal‘in yapımında 1.000 fil kullanıldı. Filler inşaat için gerekli malzemeleri getirdiler.
  2. Tac Mahal’in temeli ahşaptan yapılmıştır ve tamamen çökme riski vardır. Ancak inşaatçılar bu konuda akıllıydı ve içerideki gerçek mezara zarar vermemesi için Tac Mahal dışa doğru çökecek şekilde tasarlandı.
  3. Dubai ve Bangladeş‘te kopyalar var. Bangladeş’teki Tac Mahal, ekstra renk eklenmiş ölçekli bir modeldir. Bangladeş’in fakirlerinin Hindistan‘ı ziyaret etme maliyeti olmadan Tac Mahal’i görebilmeleri için yaratıldı.

Eyfel Kulesi – Fransa/Paris

simgeler eyfel kulesi

  1. Gustave Eiffel, kulenin tasarımcısına (yani Maurice Koechlin’e) üçüncü katta kendi özel kullanımı için bir daire verdi. Ve Thomas Edison’da onu bir kez ziyaret etti. Artık o kat halka açık.
  2. Kule, Eyfel Kulesi Kahvesi adı verilen kendi resmi boya rengine sahiptir. Başlangıçta kırmızı-kahverengi bir renk ile boyanmıştı, ancak daha sonra yeniden sarıya boyandı! Kule Eyfel Kulesi Kahverengi’nin üç tonuna boyanmıştır ve yükseldikçe daha hafif hale gelir. Bu nedenle değişen zemine karşı aynı görünür (bu numara iç tasarımda da kullanılır!) Bir sonraki rötuşta kulenin üzerine orijinal kırmızıya boyanması öneriliyor.
  3. Fransızlar tarafından geride kalmak istemeyen İngilizler, Wembley Park tarafından inşa edilecek olan Watkin’s Tower adlı kendi versiyonlarını inşa ettiler. Kulenin ilk etabı tamamlandı ancak Park, kararsızdı ve yıkılana kadar da kule eksik kaldı.

Çin Seddi – Çin

simgeler cin seddi

  1. Çin’de bu duvar, Toprak Ejderhası veya Uzun Duvar olarak bilinir.
  2. Duvarın tuğlalarını bir arada tutmak için kullanılan harç, en yaygın olarak Çin mutfağında bulunan yapışkan pirinçten yapılmıştır.
  3. Duvar, gerçekten amaçlanan şeyi yapmadı: bu da ulusu korumak. Cengiz Han, hükümdarlığı sırasında duvarın bazı kısımlarını ihlal ve kontrol etti. 

Arı Kovanı – Yeni Zelanda

simgeler ari kovani

  1. Arı Kovanı (Yeni Zelanda hükümetinin yürütme organına ev sahipliği yapar) klasik tarzdaki parlamento binalarının son kanadı olacaktı. Ancak deprem riski nedeni ile bunun yerine modern bir tarz seçildi.
  2. Şekil o kadar pratik değildir, tüm iç odalar kama şeklindedir. Ve bir güvenlik kanadı sağlamak için kare bir cephenin eklenmesi gerekiyordu.
  3. En üst katta Kabine odası (üst düzey bakanların buluştuğu yer) ve doğrudan alt katta Başbakanlık ofisi bulunur. Bodrum katında ise sadece meclis kullanımı için bir yüzme havuzu bulunmaktadır.

10 Ünlü Simge Yapılar Hakkındaki Gerçekler ile İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu