Yükseklik Korkusu (Akrofobi) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Yükseklik korkusu, yükseklikten kaynaklanan korku türüdür. Akrofobi olarak da bilinir. Bu durum, anjinin ortaya çıkmasına neden olur ve panik atağı tetikler. Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırma, akrofobinin en yaygın fobilerden biri olduğunu göstermiştir. Akrofobi kelimesi Yunancadan gelmektedir. Yunanca yükseklik anlamına gelen acron ve korku anlamına gelen phobos kelimelerinin birleşimidir.
Korku ve endişe, evrimsel psikoloji açısından doğuştan gelir. yükseklik korkusu olan insanlar, yükseklikle dolaylı ya da doğrudan bir bağ olmasa dahi, yükseklikten büyük korku duyarlar. Bu nedenle psikologlar yükseklik ya da benzeri durumlardan kaçınmayı önerirler.
YAZI ÖNERİSİ: Yükseklik Korkusu Olanların Uzak Durması Gereken Yerler
Yükseklik Korkusu Belirtileri Nelerdir?
Yükseklik korkusunun en yaygın belirtileri panik atak ve kaygıdır. Bazı insanlar en ufak yükseklikten korkarlar. Ancak düşük irtifa sorunu yaşamayan kişilerde vardır. Bu belirtiler yükseklik artmaya başladığında ortaya çıkar. Diğerlerinde, bu yükseklik korkuları biraz daha yüksek irtifalarda ortaya çıkar. Yükseklik korkusunun diğer belirtileri şunlardır;
- Aşırı terleme
- Artan kalp atış hızı
- Yüksek yer hakkında daha fazla düşünme
- Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma
- Vücudun kendini kötü hissetmesi ve vücudun hafif hissetmesi
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı
- Yüksek bir yerde sıkışıp kalmaktan aşırı derecede korkma hissi
Yükseklik Korkusunun Nedenleri Nelerdir?
Yükseklik korkusunun yaşanması için bazı nedenler vardır. Bu nedenler şunlar olabilir;
- Geçmiş dönemde başa gelmiş travmatik bir olay
- Küçükken yüksek yerlerden düşmek ya da düşen başkasını görmek
- Ailenizden birinin akrofobisinin olması
- Küçükken izlenen film ya da çizgi filmlerde görmek
Yükseklik Korkusunun Tedavisi
Bu korku hissi teşhis edilebilir ve özel olarak tedavi edilebilir. Ancak yüksek yerlerde zihninizde herhangi bir değişiklik fark ederseniz doktorunuza danışmanız gerekir. Diğer durumlardan olduğu gibi bu histe şu şekilde tedavi edilir;
- Bilişsel-davranışçı terapi: Terapistiniz yükseklik hakkındaki düşüncelerinizi sorgulayarak size meydan okuyacağı bilişsel-davranışçı terapi yöntemi kullanarak yükseklik korkunuzu yenmenize yardımcı olacaktır. Bu, seansın ikinci bölümünde Maruz kalma terapisini içerebilir.
- Maruz Kalma Terapisi: En etkili tedavilerden biri olarak kabul edilen Maruz Kalma Terapisi, durumu resimler ve videolar ile yavaşça ortaya çıkarmanızı ve daha sonra yükseklik korkunuzu kademeli olarak azaltan teknolojiyi kullanarak simülasyonu denemenizi içerir.
- İlaç tedavisi: Doktorunuz, akrofobi nedeniyle oluşan panik ataklar sırasında kan basıncınızı normal ve kalp atışınızı sabit tutmanıza yardımcı olan Beta-Blokerler, benzotiyofen veya D-Sikloserin gibi ilaçlar yazabilir. Bu ilaçlar kaygıyı azaltmanıza ve böylece fobinizi istikrarlı bir şekilde azaltmanıza yardımcı olur.